Mingl kutak arhiva

Paraćin

Paraćin

Paraćin, grad u Pomoravlju, grad koji leži na obali reke Crnice, grad koji je često pominjan u prošlosti, grad koji je često zapostavlja u sadašnjosti, grad u kome žive dobri ljudi, grad u kome još uvek komšija komšiji pomogne u nevolji, grad u kome sam rodjena.

Paraćin, naizgled mali, ali sa puno lepih parkova i ulica.

Paraćin je bio industrijski grad, imao je fabriku stakla, tekstila i naravno neizostavnu Paraćinku I Čokolend, fabriku slatkiša. Kad god mi neko kaže da sam slatka, spomenem fabriku slatkiša i kažem, ja udišem ovaj vazduh prethodnih 20 godina, moram biti slatka. Proizvoda ove fabrike se svi sećamo, to su čuvene žvake u tubi “Žvazbuka”.

Moj grad je poseban po dobrom geografskom položaju, nalazi se u “srcu”Srbije i na raskršću je mnogih puteva. Kao posebno atraktivno izletište u Paraćinskoj opštini, ističe se Grza, sa istoimenom rekom. Nalazi se zapadno od Paraćina, na 17. kilometru puta Paraćin – Zaječar. Izletište Grza, koje se nalazi na 400 metara nadmorske visine, prepoznatljiva je po izuzetnoj prirodi, čistom vazduhu, raznovrsnom biljnom i životinjskom svetu.

Generalno, problem koji Paraćin, kao grad ima je taj da ga mladi u proteklih 10 godina masovno napuštaju, odlaze na studije, odlaze u potrazi za boljim poslom...

Ono čemu sam htela posvetiti malo više pažnje je Studentska organizacija Paraćin. To je organizacija osnovana 2012. godine. Organizaciju je osnovalo nas petoro, u nadi da će ta organizacija doći u situaciju da može pomoći nekom i uspeli smo! Iza sebe imamo oko 20 uspešno realizovanih akcija, volontiranje za vreme poplava koje su maja 2014. zadesile naš grad, svakodnevno angažovanje na svim projektima kulture i omladine ovog grada.

Akcija na koju smo izuzetno ponosni je prošlogodišnja akcija prikupljanja slatkiša, a kasnije dodele tih paketića socijalno ugroženim mališanima; akcija "Mladi protiv gladi" za Božić u kojoj smo delili hranu i topli napitak beskućnicima i ljudima malo lošije materijalne situacije. Osim humanitarnih akcija SOP se angažovao Ii na nekim drugim poljima, pa smo tako stalno organizovali radionice za mlade, tribune, druženja.

Ova organizacija nailazi samo na pohvale u gradu, a i šire. Danas organizacija ima svoje prostorije,svoju kancelariju, klub studenata u kome se stalno održavaju žurke, književne večeri itd.

Ukoliko nekada budete prolazili pored Paraćina, svratite, ljubazna lica ljudi će vas srdačno dočekati, ovde možete proćaskati o svemu na ulici sa ljudima koje čak i prvi put u životu srećete.

Sve u svemu malo mesto sa puno dobrih ljudi.

Autorka: Miljana Ilić

Fotografija je preuzeta sa ovog sajta.

Najnovije