Mingl kutak arhiva

Valjevo, šumadijski dragulj

Valjevo, šumadijski dragulj

Svako ima neki svoj kutak sreće i slobode. Koje je tvoje tajno mesto gde se osećaš sigurno i gde voliš da provodiš vreme?

Iako Valjevo nije moje rodno mesto, zbog škole sam završila u ovom gradu koji nije mnogo velik, ali je kulturno veoma bogat. Ovaj grad broji oko 90 hiljada stanovnika, a većina se zna bar iz viđenja.

Šta bih rekla, a da lepo predstavim svoj grad?

Iskreno, ne znam. Prvo bih morala da pitam mogućeg posetioca šta ga zanima o mom gradu. Ali da počnem od legende o postanku, pa kroz razvoj do današnjeg dana. 

Postoji više legendi kako je Valjevo dobilo ime. Jedna priča je da je tadašnje naselje bilo puno valjarica objekata koji su valjali vunu. Ljudi koji su radili na tim mašinama zvali su se valjari, a naselje u kome su boravili Valjevo. Druga legenda govori kako je naselje imalo „valjanu zemlju“ pa su ga prozvali Valjevo.

Ima još mnogo legendi, ali moram se osvrnuti na još mnogo stvari. Grad se nalazi u Zapadnoj Srbiji u centru Kolubarskog okruga na nepunih 110 km od Beograda.

Tokom istorije srpskog naroda Valjevci su imali istaknutu ulogu u pokretima za nacionalno oslobođenje. Pored vođa, značajan je broj književnika, umetnika i naučnika. Grad se svrstava među najstarija naselja u Srbiji.

U Valjevu postoje mnoge kulturno istorijske znamenitosti: Muzej, moderna galerija, seča knezova, kula Nenadović, Vukov spomenik. U blizini Valjeva se nalazi rodna kuća Živojina Mišić u selu Struganik. Od institucija u Valjevu se nalazi 7 osnovnih i 5 srednjih škola, dom zdravlja i bolnica, biblioteka, učenički dom, vrtići, dva hotela, dosta robnih kuća, butika, restorana i poznati stop šop.

Najlepši deo Valjeva jeste Tešnjar, stari deo grada. Ovde su snimljeni mnogi filmovi, upravo je završeno snimanje Zone Zamfirove. Tešnjar je bogat noćnim klubovima. Postoje mnogo veći i lepši gradovi, ali ipak samo jedan zauzima mesto u mom srcu. Tešnjar je stari deo Valjeva i jedan od njegovih najupečatljivijih simbola. Smešten je na desnoj obali Kolubare. Jedan je od retkih orijentalnih celina sačuvan do danas u Srbiji. Kuće i lokali koji su danas u vlasništvu porodica nastali su još u 19. veku, ali stil nije menjan. Tešnjar je danas, sa više desetina ugostiteljskih objekata, omiljeno mesto za izlaske valjevaca, ali i gostiju sa strane. Najpoznatiji letnji festival u Valjavu, Tešnarske večeri, održava se baš ovde. Za našu staru čaršiju kažu da je „srpski Holivud”. Ovde su snimane scene za film „Šešir profesora Koste Vujića“, „Ivkova slava“, „Parada“, „Zona Zamfirova“ i mnogi drugi.

Pozivam te da dođeš u Valjevo i uživaš u čarima koje ti nudi ovaj grad, ali i u gostoprimstvu ljudi.

Ovo je grad u kome sam odrasla, naučila mnoge životne lekcije, ali i našla prve ljubavi.

Autorka: Katarina Ninković

Fotografija: By Boksi - Own work, CC BY-SA 3.0.

Najnovije