Mingl kutak arhiva

Bubnjar S.A.R.S-a Tihomir Hinić: Nisam ljubitelj tišine

Bubnjar S.A.R.S-a Tihomir Hinić: Nisam ljubitelj tišine

Nešto više od mesec dana nakon što je jedan najuspešnijih bendova u regionu, S.A.R.S, dobio veliko priznanje u vidu MTV EMA nagrade, u kategoriji Best Adriatic Act, imali smo čast da porazgovaramo sa bubjarem benda, Tihomirom Hinićem.

Bend je tim priznanjem ujedno i proslavio desetogodišnjicu svog postojanja, a pored naših dobitnika, kandidati su bili i Who See, Aleksandra Kovač, Elemental, Gramophonedzie, Frenkie, Lollobrigida i ostali.

Kao prvo, kako bi opisao osećaj povodom MTV EMA nagrade za Best Adria Act?

T: Ne mogu reći da je to bilo iznenađenje, zato što smo se svi u bendu potajno nadali da ćemo ovaj put dobiti tu nagradu s obzirom da nam je ovo treća nominacija, a i sami znamo koliko naporno smo radili proteklih deset godina i koliko koncerata i albuma stoji iza nas. U svakom slučaju ovo je za muzičara jedno od najvećih priznanja. I osećaj je zaista fantastičan.

Porazgovarali smo sa Tihomirom i o njegovoj ljubavi prema muzici i izboru muzike za životni poziv, kao i o nastanku benda i svim dešavanjima pre nego što je iko od nas još čuo za „Buđav lebac“.

Otkada počinje tvoja ljubav prema muzici?

T: Moja ljubav prema muzici počinje praktično sa mojim prvim koracima, jer otkako znam za sebe ne mogu bez muzike. Nisam ljubitelj tišine.

Kada si se odlučio da želiš da muzika bude tvoj životni poziv?

T: Sa 25 godina sam definitivno odlučio da želim da se bavim muzikom i da ne prihvatam više nikakve druge poslove, gazde, direktore i kojekakve samozvane vlasnike. Znao sam da je to mač sa dve oštrice i da je bilo lako moguće da ne uspem, ali me neuspeh nije zanimao kao opcija. Bio sam spreman skoro na sve samo, da to podrazumeva sedenje za bubnjem i bavljenje poslom koji volim.

Kako je nastalo ime benda?

T: To je priča ekipe okupljene ispred dragstora na pivu. Dilema je bila da li će naš gitarista svirati kao Satriani ako Satrianiju odsečemo ruku i začijemo je našem gitaristi. Bizzarro, ali to su priče ispred dragstora.

Takođe, porazgovarali smo i o životnim izborima koji se nalaze pred mladim ljudima, naročito onom delu omladine koja želi da se bavi muzikom i ostavi tzv. “klasične” poslove po strani.

Šta bi poručio mladima koji žele da izaberu muziku kao životno opredeljenje?

T: Uh, to je jako teško pitanje. Uspeh nije zagarantovan, naprotiv, izvesnije je da neće postići neki veliki uspeh, nego da će postati kao svoji idoli, barem kad je Srbija u pitanju. Sa druge strane, ukoliko čvrsto odluče da žele baš time i samo time da se bave i svu svoju energiju ustreme na to, šanse su velike. Moraju biti skoro pa fanatični, iskreni, ulagati veliki trud i gledati da napreduju u svakom pogledu kroz muziku.

Da li vaše pesme nose neke poruke mladima i ako da, koje?

T: Naše pesme nose poruke i mladima i starima. Od onih ljubavnih, pa do društveno socijalnih. Mir, ljubav, poštovanje, borba sa životom i za život, prijateljstvo itd.

U pomami kiča i šunda, čini se da je mladima u Srbiji često teško da nađu alternativu na domaćoj sceni, zbog čega se više okreću stranim izvođačima. Da nije, ipak, u potpunosti tako crno – belo, objasnio nam je i sam Tihomir, a i nagovestio je fanovima neke od planova, koji tek treba da se realizuju.

Da li smatrate da za mlade u Srbiji i dalje postoji kvalitetna muzička scena koja ima šta da im ponudi?

T: Kako da ne. Svakako postoji dosta dobrih i odličnih novih bendova, ali lepota muzike je i u tome što nije neophodno slušati samo mlade i nove bendove već treba slušati i one starije, jer oni svakako nose mudrost i iskustvo.

Na kraju, šta fanovi mogu da očekuju u bliskoj budućnosti od S.A.R.S-a?

T: Mogu da očekuju mnoštvo koncerata, još nekoliko spotova za pesme sa aktuelnog albuma, veliki beogradski koncert i verovatno još nekoliko iznenađenja koja ne želim da otkrivam.

Razgovara: Tijana Papović

Najnovije