Mingl kutak

Moć pozitivnog razmišljanja i samoafirmacija

Moć pozitivnog razmišljanja i samoafirmacija

Svesnost je jedna od najbitnijih delova Emocionalne Inteligencije. Samo-svesnost znači imati jasnu sliku svoje ličnosti, snaga, slabosti, misli, uverenja, motiva i emocija. Sačinjena je od emocionalne svesnosti, tačne samoprocene i samopouzdanja. Ona nam dozvoljava da razumemo druge ljude, način na koji oni vide nas, naše ponašanje i kako reaguju na njega.

Iako sad verovatno misliš kako su, zaboga, svi ljudi svesni u svakom trenutku, nisi u pravu. Da li se sećaš momenta kada si se neočekivano okliznuo/la i kako je tada sve oko tebe izgledalo kao “usporeni snimak”? E to je to! To je stanje povećane svesnosti i vežbanjem ti ovakav način opažanja može mnogo pomoći u razumevanju tvojih misli, emocija i odnosa sa drugima. Takođe, ovo ti može mnogo pomoći u ostvarivanju promena u tvom ponašanju i uverenjima. Ovo je posebno bitno kada imaš problem i želiš da napraviš korenitu pozitivnu promenu. I jasno je, što više znaš o sebi, biće ti lakše da se prilagodiš životnim promenama. Što više pažnje obraćaš na svoje emocije i na to kako se ponašaš, bolje ćeš razumeti koji su razlozi zašto se ponašaš baš na taj način.

Verovatno si saglasna/na da često veruješ u to da dovoljno dobro poznaješ sebe, da možeš bez problema da rešiš sve svoje probleme. U stvari, tvoj razum je često zamagljen mnogim pristrasnostima koje svi mi imamo i time što svi težimo da održimo neku pozitivnu sliku o sebi koju imamo. Iako smo, kao ljudi, očigledno užasni u ovome, to ne treba da znači da treba da prestanemo da se trudimo da te predrasude razbijemo.

Samoafirmacija je još jedan psihološki pojam koji se lepo nadovezuje na prethodni deo priče. Samoafirmacija se odnosi na to kako osobe prihvataju činjenice ili situacije koje nisu u skladu sa onim kako osoba sebe vidi. Za ljude koji su svesniji sebe i razmišljaju o vrednostima koje su njima bitne, manje je verovatno da će loše reagovati ako nešto preti slici koju oni imaju o sebi.

Osnovni principi teorije samoafirmacije kažu da, kada smo sukobljeni sa kompromitujućim činjenicama reagujemo povećanim stresom i samoodbranom. Cilj odbrane jeste očuvanje pozitivnog viđenja sebe. Ukoliko afirmišemo za nas važnu vrednost nevezanu sa pretnjom proširićemo naše opažanje ne samo na situaciju, već na širi životni kontekst. Neophodno je da ublažimo svoje slabosti u jednoj oblasti tako što ćemo naglasiti snage u drugim životnim oblastima. To nam dozvoljava da se ponašamo manje odbrambeno i mnogo efikasnije.

Činjenica da smo svesni ko smo i šta je ono što je nama bitno može biti od pomoći u mnogim stvarima. Za početak, ono što je svima nama bitno, jeste pozitivan uticaj na akademski uspeh koji ima samoafirmacija. Mnogi nalazi govore da samoafirmacija veoma pozitivno utiče i na rad pod stresom. Njen uticaj vidi se i kada je u pitanju opšte psihološko blagostanje. Osećaćeš se srećnije i optimističnije. I ne samo to, ona utiče i na fizičko zdravlje i gubitak težine!

Samoafirmaciju možeš zamisliti kao pozitivne izjave koje ti pomažu da razviješ pozitivniju sliku o sebi. Mogu ti pomoći u menjanju ponašanja i navika, ostvarivanju ciljeva. Afirmacije je veoma lako osmisliti, ali da bi „proradile” moraš im se posvetiti. Razmišljaj o svojim pozitivnim osobinama. To je nešto što inače retko kad radimo. Ceni ono što jesi, kako bi ti bilo lakše da prihvatiš ono što želiš da postaneš. Napiši listu svojih najboljih osobina, sposobnosti, navika. Napravi listu prioriteta na kojima ćeš raditi i skoncentriši se samo na par afirmacija. Napiši „Ja mogu..” i „Ja ću…” rečenice izbegavajući negacije. Tako izražene svoje ciljeve poveži sa svojim pozitivnim atributima koji će ti biti najvažniji u ostvarivanju cilja.

Meditiraj sa svojim afirmacijama. Zažmuri i ponavljaj ih, istovremeno duboko razmišljajući o tome šta one znače za tebe i oseti emocije koje bude u tebi. Ostavljaj podsetnike na različitim mestima u kući, nosi ih sa sobom u novčaniku ili torbi i nastavi da ih ponavljaš sebi dok god ne ispuniš cilj. Što više potvrđuješ nešto, tvoj um će to jače prihvatiti. Neka one budu prvo što ćeš videti kada ustaneš i poslednje pre nego što zaspiš.

Pravo pozitivno razmišljanje jeste stanje uma i način života. To je kada razumemo da je najbitnije da znamo ko smo mi i šta želimo da budemo. Na ovaj način znamo da uvek možemo da biramo kako ćemo da odreagujemo. Pozitivno razmišljanje ne znači da treba da sednemo i nadamo se da će nam sve pasti sa neba i desiti se samo od sebe. To znači preuzimati stvari u svoje ruke i biti svestan da postaješ bolji/a sa svakim sledećim korakom. Samo ovako će pozitivne misli zaista raditi svoj posao. One su oruđe, a ne magični štapić. One mogu mnogo da ti pomognu, samo ako znaš kako da ih koristiš.

Autorka: Ana Ivanov

Najnovije