Mingl kutak arhiva

Cirkusfera - „Fabrika novog cirkusa”

Cirkusfera - „Fabrika novog cirkusa”

Cirkusfera je organizacija koja se bavi savremenim cirkusom i uličnim teatrom. Zalažu se za razvoj i unapređivanje kulture i umetnosti, kao i za nezavisne umetničke scene. Cirkusfera je skup posvećenih mladih umetnika koji se bave ili poznaju veštinu žongliranja, manipulaciju objekata, akrobatiku, ekvilibrizam (iliti nauku o ravnoteži), kao i tehniku klovna. Pored dobre zabave i kvalitetno provedenog vremena na treninzima, njihov cilj je da podignu svest o fizičkom i mentalnom zdravlju i, kako kažu, celoživotnom učenju. Jedna od bitnijih stvari je to da u njihovoj trupi savremenog cirkusa nema životinja.

Sarađuju na međunarodnom nivou sa stvaraocima i pedagozima iz polja izvođačkih umetnosti, naročito iz polja savremenog cirkusa. Njihov projekat „Fabrika novog cirkusa” je prvenstveno namenjen srednjoškolcima, ali i studentima, koji su pozvani da se priključe trupi. Farbika, iliti škola cirkusa, traje tokom cele godine, ali vrhunac se postiže tokom maja i juna meseca gde se vrše pripreme za putovanje u letnji kamp. Prošle godine trupa je putovala u Nemačku, gde su polaznici fabrike susreli sa drugim cirkuskim trupama iz Nemačke i Francuske. Ove godine kamp se odigrava u Francuskoj početkom avgusta, gde će ih ugostiti njihova cirkuska škola.

Časovi se dešavaju dva puta nedeljno u prostoru Magacina, u Kraljevića Marka broj 4. Svake subote od 12h do 14h se organizuju vođeni treninzi, tokom kog jedan ili više instruktora drži čas. Sledeći trening se održava u utorak od 17:30h do 19:30 h, ali to je trening otvorenog tipa gde svako vežba ono što je savladao u subotu. Trening počinje zajedničkim zagrevanjem, a onda svako uzima određenu rekvizitu. Jedne od veština koje se savladavaju su hod po žici, žongliranje, hula hop, hodanje na štulama, akro balans... Spajaju veštine i uvid u umetnički izraz koji uključuje iskustva sa pozorišnih scena, kao i iz uličnog teatra.

Cirkusfera traži nove članove njihove cirkuske škole uzrasta od 14 do 20 godina. Ako želite da se okušate u nekoj od ovih veština znate gde idete u utorak ili u subotu. Zahvaljujući podršci Ministarstva kulture i informisanja škola treninzi za srednjoškolce su besplatni.

Ako postoji još nešto što biste voleli da saznate o Cirkusferi pišite im na mejl cirkusfera@gmail.com ili na njihovu fejsbuk stranicu.

Evo i kratkog uvoda u Cirkusferu ovde.

Autorka: Teodora Janković

Najnovije