Mingl kutak

Izložba Olje Ivanjicki

Izložba Olje Ivanjicki

Olga Ivanjicki, poznata srpska slikarka, rođena je u Pančevu 10. maja 1931, u ruskoj bolnici. Kćerka je ruskih migranata, koji su pobegli iz Rusije nakon Oktobarske revolucije. Odrasla je u Kragujevcu, a u Beograd je došla radi studija na Akademiji za likovne umetnosti. Iako se opredelila za vajarstvo, slikanjem se bavila od samog početka studiranja. Diplomirala je 1957. u klasi Sretena Stojanovića.

Po završetku postdiplomskih studija, 1962. godine dobila je stipendiju Fordove fondacije za nastavak studija u SAD-u. Od 1978. postala je učesnik programa „Artist in Residence – Rhode Island School of Design“.

Sa grupom slikara, među kojima su bili Leonid Šejka i Milić od Mačve, osnovala je grupu „Mediala“. Ta grupa je okupljala ne samo slikare, već i pisce, arhitekte, filozofe, pesnike, ćija je misao vodilja i smisao okupljana bila bezgranična posvećenost i ljubav prema umetnosti.

Održala je preko 99 izložbi širom sveta, uključujući Beograd, Skoplje, Njujork, Santa Barbaru (Kalifornija) i Filadelfiju. Radila je na osnivanju salona Medijale u okviru Istorijskog muzeja u Beogradu.

Upravo u Istorijskom muzeju se, od 26. marta, održava se izložba „Zaostavština Olje Ivanjicki“. Jedan od ciljeva ove izložbe je rešavanje trajnog pripadanja zaostavštine poznate umetnice, budući da od njene smrti 2009, to pitanje nije rešeno.

Zaostavština u kojoj se nalazi preko 200 slika, skulptura, crteža je i dalje trajno smeštena u Istorijski muzej, iako je prošlo devet godina od smrti slikarke. Posebnu pažnju treba obratiti na potrete poznatih ličnosti XX veka, među kojima su Ivo Andrić, Miroslav Krleža, Margerit Jursenar, Mik Džeger, Nil Armstrong, ali i danas aktuelna lica, kao npr. Vladimir Putin i Donald Tramp.

Između ostalog, u eksponatima se nalaze i Oljine lične stvari koje je za života koristila za inspiraciju, a u posebom delom galerije su rekonstruisani delovi ateljea. Posetioci će moći da vide kolekcije koje je odabrala za modnu kuću „Mona“.

Tekstovi na postavci su tu da bi preneli lična tumačenja umetnice u odnosu na njena vlastita dela, jer je trajanje ono čemu je uvek težila, „ne samo dok sam tu, nego i kad neću biti tu“.

Izložba traje do kraja novembra ove godine, a radno vreme muzeja je svakog dana od 12 h do 20 h, izuzev ponedeljka.

Autor izložbe je Tijana Jovanović Češka, a realizuje se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, uz podršku kompanija Division Visual Solutions i Modne kuće Mona.

Autorka: Tijana Papović

Fotografija je preuzeta sa ovog sajta.

Najnovije