Mingl kutak arhiva

Kakve mogućnosti mladima nudi dolazak u veliki grad?

Kakve mogućnosti mladima nudi dolazak u veliki grad?

Usled odlaska od kuće, najčešće zbog daljeg školovanja, mladi se suočavaju sa raznim pitanjima kao što su, da li sam dovoljno samostalna/an, zašto bih učila kada mogu da izlazim bez znanja roditelja, da li da uradim to, niko neće saznati i slično.

Odgovor je samo jedan - sve zavisi od nas samih.

Istina, promena sredine u kojoj živimo, pogotovo ako je u pitanju dolazak iz ruralne sredine u grad, dovodi nas u velika iskušenja, ponekad toliko velika da se stavlja na kocku sve što nam znači i što smo do sada uradili, postigli, ostvarili. Porodica, prijateljstva, nagrade, priznanja, iskustva – apsolutno sve!

Da li je to zaista iskušenje i ako jeste da li je ono zaista toliko veliko ili ga mi preuveličavamo? Činjenica je da većina problema u tim slučajevima nastaje onda kada odlučimo da uradimo nešto za šta baš i nismo sigurni da bismo smeli reći roditeljima.

Naime, poražavajuća je činjenica da većina mladih, pogotovo deca koja su završila osnovnu školu, jedva čekaju da odu od roditelja kako ne bi bila pod njihovom kontrolom, što automatski govori da tu nešto nije u redu. Upravo tu i nastaju svi problemi. Želja za promenama, usamljenost, radoznalost i tome slično dovode decu u iskušenja. Tu bismo mogli da se dotaknemo i toga koliko naše društvo eksponira dobre i loše stvari. Uslovno rečeno „dobre“ i „loše“. Naravno, zavisi šta za koga predstavlja dobro, a šta loše. Mada činjenica je da većina devojčica, koje idu u srednju školu, ne dolaze u školu bez šminke i nadograđenih noktiju. Kao i da se na školskim odmorima redovno može videti velika grupa učenika koji izlaze napolje da bi zapalili cigaretu.

Veliki grad, naravno, podrazumeva i veoma živ noćni život. Upotreba droga i alkohola se iz godine u godinu povećava. Prema istraživanju VICE portala, 85% mladih na rejv žurkama koriste stimulativne supstance. Najčešće speed mdmu*. Takođe, navode da se stimulansi ne koriste samo na elektronskim žurkama, već u svim sferama, dakle u nezavisnosti od žanra.

Jednostavno, mi živimo u društvu gde nam se takve stvari nameću. Gde se devojčice hvale time kako nikada nisu pročitale ni jednu knjigu, a dečaci takmiče ko može da popije više alkohola i ko se više puta potukao.

Međutim, šta je sa decom koja vredno rade na sebi, postižu izvanredne rezultate, postavljaju  sebi ciljeve i šire svoje vidike? Koja slobodno vreme koriste odlaskom u pozorište/bioskop, čitajući, trenirajući nešto? Ona su svakako manje „cool“ od prethodno navedenih.

Kao što rekoh - sve su to mogućnosti koje nudi dolazak u veliki grad. Da li ćeš otići u klub na „nastup“ Dare Bubamare ili ćeš otići na pozorišnu predstavu, to je samo tvoj lični izbor. Na kraju, sve zavisi od tvojih želja i interesovanja.

Zato, budite svoji i ne dozvolite nikome da utiče na to!

Fotografija je preuzeta sa ovog sajta.

* Preuzeto sa ovog sajta.

Najnovije