Mingl kutak arhiva

Vršnjačko nasilje je mnogo raspostranjenije nego što mislimo

Vršnjačko nasilje je mnogo raspostranjenije nego što mislimo

Danas su ovi ljudi poznati mnogim ljudima širom sveta, a o njihovom uspehu svi znaju. No, ono što je manje poznato je da su zvezde o kojima ću pisati, u detinjstvu bile žrtve vršnjačkog nasilja.

Nažalost, vršnjačko nasilje nije fenomen modernog vremena. Ova pojava stara je koliko i  društvo, ali  do veće pojave dolazi u drugoj polovini XX veka, kada dobija na intenzitetu, i postaje vidljivije i pojavljuje se u mnogim oblicima. Nekad su se određeni oblici nasilja smatrali poželjnim kako bi se deca okalila i zauzela za sebe, a pogrdna imena koja deca razmenjuju poistovećivala su se sa bezazlenim zadirkivanjem. Kad se govori o vršnjačkom nasilju, često se spominje i termin bullying, koji potiče iz engleskog jezika (izvedenica je od reči „bully“ što označava osobu koja koristi snagu ili moć kako bi nanela štetu nekome ili zaplašila slabijeg). U našem jeziku ne postoji reč kojom bi se u potpunosti obuhvatilo značenje bullying-a te se prevodi kao nasilje, maltretiranje. Bullying je veoma širok pojam. Prema jednoj od definicija, obuhvata ponašanje koje je štetno po psihičko i fizičko zdravlje i podrazumeva vređanje, provokaciju, podsmevanje, udaranje, guranje, uzimanje imovine, pisanje neprijatnih poruka i mejlova, ogovaranje, izolacija iz grupe, širenje glasina, i sl.

Vršnjačko nasilje često počinje u školi ili kulminira u njoj, ali važno je pomenuti da je školsko nasilje širi pojam. Osim nasilja mladih nad mladima, obuhvata i nasilje na relaciji nastavnik –učenik ili učenik – nastavnik. Iako mnogi smatraju da su bullying i vršnjačko nasilje isto, postoji jedna bitna razlika između ova dva pojma. Bullying obuhvata nasilje nekog nad nekim, ima za cilj nanošenje povrede, bez određivanja starosne dobi njegovih aktera.  Za razliku od toga, u vršnjačkom nasilju akteri su deca (manje od 14 godina) ili maloletnici (manje od 18 godina). Vršnjačko nasilje i nasilje u školama predstavljaju podvrste bullyinga. Prema načinu ispoljavanja vršnjačko nasilje može biti direktno i indirektno. Direktno nasilje je kad se nasilnik i žrtva sretnu licem u lice, nasilnik otvoreno napada žrtvu, ruga joj se, preti, vređa, kritikuje i sl. Indirektno se  događa preko treće osobe ili žrtvi iza leđa. Ova vrsta nasilja je teže uočljiva i za cilj ima društvenu izolaciju, isključivanje neke osobe iz društva, ogovaranje, širenje glasina i sl. Nasilje može da se javi u formi fizičkog, verbalnog, seksualnog, cyber i sl. Fizičko nasilje se odnosi na ponašanje koje dovodi do potencijalnog ili stvarnog povređivanja žrtve. Ovaj oblik nasilja varira  od čisto fizičkog do fizičkog nasilja u kombinaciji sa psihičkim. S druge strane, cilj verbalnog nasilja je povređivanje nečijih osećanja. Verbalno nasilje je poruka koja je usmerena na nanošenje psihičke boli ugrožavanjem nečijeg poštovanja. U okviru verbalnog nasilja javljaju se dve vrste – psihološko i relaciono. Psihološko dovodi do trenutnog ili trajnog ugrožavanja psihičkog i emocionalnog zdravlja žrtve (ogovaranje, ismevanje, manipulisanje...). Nasilnik nastoji da isključi žrtvu iz društva. Iako se pod produktom seksualnog nasilja najviše spominje silovanje, seksualno nasilje uključuje još i neželjene poljupce i dodire, neprijatne komentare i sl. Cyber nasilje je negde i najrasprostranjenije, jer svako dete ima telefon. Pod cyber nasiljem podrazumeva se snimanje pretećih poruka, deljenje provokativnog video sadržaja na račun žrtve, grupe za ogovaranje, neželjeni mejlovi itd. Nasilje ne bi smelo da bude tabu tema, niti bi žrtve vršnjačkog nasilja trebalo da budu izolovane. Da se dešava svima i svuda, svedoče imena poznata većini mladih danas.

Danas važi za ikonu stila, njene pesme preslušane su milion puta, ali nije uvek sve bilo baš tako sjajno za lepoticu sa Barbadosa. Rijana je bila na meti vršanjaka, izložena pogrdnim komentarima zbog svetlije puti. Vršnjaci su je često zvali i “belkinja“. Za njom uzdišu milioni muškaraca, ali i Mila Kunis se suočila sa pogrdnim komentarima vršnjaka. Zbog njenog lica vršnjaci su je zvali „funy face“. Tajra Benks danas važi za najplaćenijeg modela, a trpela je vršnjačko nasilje zbog svoje visine i tanane građe. Ništa bolje nije prošla ni glumica Kejt Vinslet kojoj su se vršnjaci podsmevali zbog težine. Sandra Bulok je često putovala u Evropu sa svojom majkom koja je bila operska pevačica. Kada bi se vratila opet u Ameriku izgledala je drugačije zbog odeće te je često bila izložena pogrdnim imenima i komentarima od strane vršnjaka. Da vršnjačko nasilje ostavlja neizbrisiv trag pokazuje i njena izjava da se i dan, danas jasno seća onih koji su je maltretirali. Viktorija Bekam – supruga fudbalera Dejvida Bekama, i bivša pevačica ženskog benda Spice girls, težila je da se uklopi među vršnjake, ali nije uspevala. Odbacivali su je , vređali, ali i pretili. Džesiku Albu su vršnjaci zadirkivali zbog krivih zuba i teksaškog akcenta. Slavni komičar  Kris Rok  živeo je u četvrti gde ima puno belaca, a svoje tužne dane pretvorio je u sitkom “Svi mrze Krisa“. Slavni holivudski srcelomac Tom Kruz nije oduvek bio tako siguran u sebe. Vršnjaci su ga verbalno zlostavljali zbog disleksije i zbog toga što je bio dosta nizak. Do dvanaeste godine promenio je čak petnaest škola. Slavnog glumca Pirsa Brosnana vršnjaci su maltretirali zbog irskog akcenta koji je poneo sa sobom kad se iz Irske preselio u Veliku Britaniju. Robert Patinson – zvezda  filma „Sumrak“ trpeo je fizičko maltretiranje vršnjaka, zato što je želeo da bude glumac. Još jedna žrtva vršnjačkog nasilja je i popularni glumac Rajan Gosling. 

Nije bitno da li nasilniku smeta tvoj akcenat, proteza ili jakna koju stalno nosiš. Važno je da ne čekaš da bude prekasno. Reaguj na vreme. Ovo su neki saveti kako reagovati ako naiđeš na govor mržnje. Ako si bio/la žrtva cyber nasilja ili si naišao/la na takav sadržaj, prijavi netpatroli. Zaprati stranicu Zaustavimo govor mržnje. Pored FB stranice tu su TW nalog @ZaustaviMrznju i Instagram nalog @zaustavimogovormrznje.

Autorka: Mima Ryan

Izvori:

1. http://pt.uninp.edu.rs/wp-content/uploads/2013/09/POJAM-I-OBLICI-VRSNJACKOG-NASILJA.pdf

Najnovije