Mingl kutak arhiva

Sedište Muza u Srbiji

Sedište Muza u Srbiji

Reč muzej, klasičnog je porekla. U Grčkom jeziku mouseion (gr. μουσειο), značilo je sedište Muza i ovaj pojam odnosio se na filozofsku instituciju ili mesto razmišljanja. Reč muzej se ponovo pojavljuje u XV veku u Evropi kako bi se opisala zbirka Lorenca de Medičia (Lorenzo de’Medici) u Firenci, ali se termin odnosio pre svega na sveobuhvatnost kolekcije nego na instituciju. O počecima savremenog poimanja muzeja, možemo govoriti od XVII veka, kada je po prvi put izgrađena posebna zgrada, poznatija kasnije kao Ashmolean museum. Prvi muzej u Srbiji, Istorijski muzej Srbije, osnovan je 1963 godine.

Danas, širom Srbije nalazi se pregršt muzeja dok samo Beograd broji preko trideset. Po ocenama posetioca, u top pet muzeja u Srbiji ubrojeni su: Dunavska ulica u Novom Sadu, Muzej Nikole Tesle u Beogradu, Vojni muzej, Mauzolej Josipa Broza Tita i Muzej avijacije.

Za mnoge si verovatno čuo/la, dok je posebnu popularnost u skorije vreme stekao Muzej savremene umetnosti, koji je nedavno ponovo otvoren. Još jedan interesantan muzej, otvoren je prošle godine u Kraljevu. Kuća Cvetića, koja datira još iz 1908. godine, pripada porodici Cvetić iz Kraljeva koja je sve ovo vreme čuvar tradicije i nasleđa lokalne građanske kulture. Reč je o privatnom muzeju posvećenom tradicionalnoj poslastici u Srbiji – slatkom.

Šta bi mogao/la da posetiš u narednom periodu?

Muzej afričke umetnosti: Stalne postavke

Priče sa javne postavke: javno vođenje, je manifestacija koja će biti realizovana od 29. novembra do 24. decembra u muzeju Afričke umetnosti. U ovom periodu imaćeš priliku da čuješ priče mladih stručnjaka koji će svojom pričom i interesantnim temama pokušati da posetiocima približe stalne postavke ovog muzeja. Imaćeš priliku da čuješ nešto o kulturi Dogon, Bamana, Senufo, Dan itd. Program otvara tema Simboli moći kod naroda zapadne Afrike, 29. novembra u 10h.

Narodni muzej u Beogradu: Pit Mondrijan i Slučaj kompozicije

U ponedeljak, 27. novembra, Narodni muzej u Beogradu je otvorio dugo iščekivanu izložbu posvećenu biografiji jedne slike Kompozicije II, Pita Mondrijana, jednog od najznačajnijih umetnika apstraktnog slikarstva 20. veka. Slika je nastala u Parizu 1929. godine, a dve godine kasnije stigla u Narodni muzej kao poklon Odbora za širenje holandske umetnosti u Jugoslaviji. Iako to mnogi ne znaju, Narodni muzej je tada postao jedna od prvih institucija u svetu koja je u svojoj kolekciji imala rad Pita Mondrijana iz neoplasticističke faze. Pored Kompozicije IIna izložbi ćete videti i dela devetoro domaćih umetnika. Autorke kroz ovu izložbu ispričaće vam priču o različitim kontekstima u koje se ova slika periodično uplitala tokom nekoliko decenija.

Etnografski muzej u Beogradu: dve izložbe

Etnografski muzej ove nedelje otvara, odnosno ugošćava, dve izložbe. Prva, izložba Rte Kapur Čišti – Sari magija indijskog tkanja uvodi vas u veštine indijskih prelja i tkača, prikazanih kroz sarije. Izloženi predmeti dolaze iz  sedam indijskih saveznih država i predstavljaju severne, južne, istočne i zapadne delove zemlje. Druga izložba posvećena je Prištini. Sećanje na Prištinu proizvod je akcija sestre Kola iz Prištine. Radi se o izložbi fotografija i slika kosovskih slikara, kojom se obeležava 100 godina Prvog svetskog rata i vek postojanja Prištinske gimnazije.

Dve svakako značajne manifestacije posvećene muzejima jesu Noć muzeja koja se dešava širom Srbije i Dani evropske baštine. Noć muzeja u okviru evropske nedelje muzeje ove godine održana je 20. maja i odvijala se na čak šezdeset sedam lokacija. Ova manifestacija je deo programa obeležavanja Nacionalne nedelje muzeja.

Dani evropske baštine s druge strane predstavlja najveći participativni kulturni događaj na nivou Evrope. Svakog septembra događaj se održava u preko 50 zemalja Evrope. Tokom ovih dana otvaraju se vrata muzeja, kulturnih institucija i lokaliteta sa brojinim programima specijalno napravljenim za ovu priliku, te se s toga ovi dani nazivaju i Otvoreni dani kulture

Ukoliko te zanima kako su od strane posetilaca ocenjeni i mnogi drugi muzeji u Beogradu i Srbiji, možeš pogledati ovde.

Izvori:

Kratka istorija muzeja

Muzeji rade

Fotografija je preuzeta odavde.

Najnovije