Mingl kutak arhiva

Šta znači biti digitalno inteligentan

Šta znači biti digitalno inteligentan

Kada bih te pitala šta je to digitalna inteligencija, šta bi mi odgovorio/la? Da li je to zaljubljenost u digitalnu eru i dobro poznavanje svakog njenog atoma? Ili je to pak nešto u potpunosti drugačije? Zamisli da nekada u budućnosti inteligenciju kakvu danas merimo (IQ) zameni digitalna inteligencija (DQ) - kakav bi to onda svet bio?

Pojam digitalne inteligencije je nastao pre samo dve godine, a stručnjaci su već oformili raznorazne institucije koje se bave proučavanjem istog. Šta se to tačno ispituje i čemu toliki bauk oko DQ-a?

Bitne su sledeće stavke: identitet "digitalnog građanina", upravljanje vremenom provedenim onlajn, kapacitet da se onlajn napadi i nasilje prepoznaju, ponašanje sa šiframa i zaštitom podataka, deljenje svojih i privatnih informacija drugih, kritičko mišljenje, digitalni tragovi koje za sobom ostavljamo i digitalna empatija.

Uh, za jedan bitan "životni test" u budućnosti, ovo deluje "too much", zar ne? Ili sve ovo ima svoju veoma bitnu pouku? Idemo ispočetka.

Identitet "digitalnog građanina" predstavlja sposobnost da se izgradiš i u onlajn i u oflajn svetu. Zdrav lični digitalni identitet je pola zdravog ličnog oflajn identiteta ili obrnuto?  

Upravljanje vremenom provedenim onlajn obožavaće multitaskeri. Ovim je sve rečeno.

Kada je u pitanju nasilje na internetu, veoma bitnu ulogu igraće i kapacitet da se onlajn napadi i nasilje prepoznaju, za šta, priznaćete, osoba mora da postupi mudro i prisebno.

Još jedna poznata stvar poput nasilja na internetu jeste i ponašanje sa šiframa i zaštitom podataka, na šta se i u današnje vreme sve više obraća pažnja. Mnogi sajtovi će ti u ovome čak i pomoći davanjem smernica kako treba staviti snažnu šifru za tvoj nalog. 

Deljenje svojih i privatnih informacija drugih digitalno inteligentni ljudi ne rade. Iskreno, bez ovoga možemo da živimo, ali da li smo spremni da se toga odreknemo?

Ono što ovaj test nudi kao izvrsnu i današnjem svetu relativno novu osobinu jeste sposobnost kritičkog mišljenja, razlikovanja tačne od pogrešne informacije, dobrog od lošeg sadržaja itd.

Bitno je i "odgovorno ponašanje", odnosno, potrebno je da pazimo kakve digitalne tragove ostavljamo za sobom. Sad garant i ti razmišljaš šta si sve delio/la po Fejsbuku sa samo dvanaest godina. Ne brini, svi smo to radili, što i jeste i nije olakšavajuća okolnost.

Potrebno je imati i zrnce digitalne empatije, jer potrebe i emocije su i dalje potrebe i emocije (iako su u onlajn formatu).

Nakon gorepomenute silne teorije, postavlja se ključno pitanje – a kako da razviješ svoj DQ?

Kažu da je dovoljno da si se rodio posle 1980, što te čini čovekom koji je prošao kroz digitalni rast i razvoj, no to te ne čini odmah digitalno inteligentnim. Deca uzrasta između 8-12 godina su "najbolji kandidati" za početak edukacije, iz prostog razloga što je to period kada se dolazi do ozbiljnijeg kontakata sa društvenim mrežama, uređajima, ali i sa društvom uopšte.

Kažu da je DQ prekretnica u mnogim pogledima – poslovnim, zdravstvenim, međuljudskim.. no, postavlja se pitanje, da li je ona prekretnica ili prepreka? Hoće li nas tehnologija i njen napredak zarobiti ili će biti most ka lepšem, boljem i naprednijem? Naš je zadatak da u moru digitalnog i dalje umemo da plivamo sa svim svojim ličnim odlikama i da ne dozvolimo talasima novog da odnesu ono što zaista jesmo. 

 

Autorka: Milana Veljko

Fotka je preuzeta odavde.

Najnovije