Mingl kutak arhiva

Ovo je priča o 9GAG portalu!

Ovo je priča o 9GAG portalu!

Ako i ti, umesto da učiš, sate provodiš u potrazi za smešnim slikama i klipovima, sigurno si u nekom trenutku naleteo/la i na 9GAG. To je sajt poreklom iz Hong Kong-a, čiji je osnivač Ray Chan i njegova četiri saradnika. Sajt se bavi objavljivanjem i distribucijom smešnih slika, video klipova i ’mimova’. To je jedan od najpopularnijih zabavnih medija na društvenim mrežama, globalno posmatrano. Poseduje mobilne aplikacije za iOS, Android, Windows i BlackBerry, a preko platforme je moguće i dopisivanje. Godine 2015. lansirana je igrica pod nazivom 9GAG Redhead redemption.

Ime sajta nastalo je sa formiranjem istog, 2008. godine, kada je na naslovnoj strani uvek bilo objavljivano devet fora (engl. gag). To je promenjeno u februaru 2012. godine, kada je uvedeno skrolovanje zbog bržeg i efikasnijeg korišćenja sajta.

Osnivači su pokrenuli rad na sajtu kao svojevrsni vid hobija, ono što su radili kada bi završili sa svojim stalnim poslovima. Tek nakon četiri godine oni su se odvažili da napuste svoje poslove, a 9GAG-u pristupe kao svom poslu i glavnom izvoru prihoda. Pristupili su projektu 500 Startups tek 2011. godine, kada su uspeli da dobiju finansiranje za svoj projekat.

Sadržaj sajta kreiraju sami korisnici, time što šeruju ono što su pronašli na drugim sajtovima ili kreirajući nešto njihovo i inovativno. Korisnici takođe mogu i da ocenjuju objave drugih ljudi, i to davanjem pozitivnih i negativnih glasova. Kada se, pored toga, u obzir uzmu brojevi komentara i deljenja, objave mogu spadati u kategoriju trending. Odabir onoga što možeš da vidiš na socijalnim mrežama vrši mali tim od svega 8 ljudi koji rade za 9GAG.

Svoj uspeh ova stranica posmatra kroz različite pokazatelje zastupljenosti na Facebook-u i Instagram-u, kao i broj pregleda na video materijalima. Ono što je cilj 9GAG-a, kako bi oni to rekli „tajna misija“, jeste da sadržaj koji je popularan u nekim delovima sveta uvedu u druge delove. S obzirom da su i sami iz Azije, potpuno je razumljivo zašto im je cilj da fore iz tog dela sveta prošire dalje.

Humor je individualna stvar i svačiji smisao za humor se razlikuje. 9GAG je najpopularniji u Americi, Nemačkoj, Holandiji i Francuskoj. I pored razlika u smislu za humor i kulturi generalno, možemo reći da i dalje poprilično dobro razumemo humor nezavisno od njegovog porekla.

Za osnivače, nije bilo lako da čak iz Kine prošire svoj uticaj i poslovanje na ostatak sveta. Ako želiš da postigneš uspeh kao njihov, moraš imati snažan preduzetnički duh!

9GAG planira da se u budućnosti više okrene video materijalu i da izgrade svoj imidž tako da upravo oni postanu sinonim za reč ZABAVA. Da li i ti tako doživljavaš 9GAG?

Autorka: Ana Ivanov

Fotografija je preuzeta odavde

Najnovije