Mingl kutak arhiva

Danas je sve OK

Danas je sve OK

- Sačekaj me, stižem za dva minuta! - OK!
- Kako si? - OK.
- Spremam ispit. Možeš li mi pozajmiti beleške? - OK.
- Nije OK da se ne javljaš danima!

Danas je OK svuda oko nas i čini se da ne postoji još jedna tako mala, a tako velika reč koju ceo svet svakodnevno upotrebljava. OK uglavnom predstavlja znak potvrđivanja ili odobravanja poput Važi. Dobro. Da. U redu. Slažem se. Ponekad označava nešto za šta se ne može reći da je posebno dobro, ali se ne može opisati ni kao loše:
- Let je bio OK.

Odakle dolazi OK? Ova fraza potiče od davnina i postoji nekoliko različitih teorija o njenom poreklu. Smatra se da OK potiče od grčkog ola kala (όλα καλά). Moguće je da dolazi iz latinskog omnes correcta, nemačkog alles korrekt, francuskog au quai ili finskog oikea.

Godine 1963. American Speech objavljuje istraživanje čuvenog profesora Alena Volkera Rida. On tvrdi da je OK upotrebljeno prvi put 23. marta 1839, u članku koji je objavio Boston Morning Post, gde je korišćeno kao šaljiva forma “oll correct” umesto oblika “all correct”.

OK je korišćeno takođe i u kampanji predsedničkog kandidata Martina van Burena, 1840. godine. Van Buren je rođen u mestu Kinderhuk (engl. Kinderhook), u Americi, te mu je nadimak bio Old Kinderhook, što je poslužilo kao odlična inspiracija za slogan: Vote for O. K.

Neki izvori navode i da su u američkom građanskom ratu OK koristili američki vojnici u značenju zero killed ili nula ubijenih, ali se ovo ipak čini malo verovatnim. Smatra se takođe da je OK korišćeno i u vreme kada se pojavio telegraf, kako bi se potvrdilo da je poruka poslata.

OK je često praćeno odgovarajućom gestikulacijom, koja u različitim kulturama ima i različita značenja, čak i značenje da nam se nešto ne dopada. Poznata je priča o francuskom konobaru koji je u jednom pariskom restoranu upitao goste da li im odgovara sto. Oni su mu odgovorili sa OK, na šta je konobar uzvratio:
- Ako vam se ne sviđa, pronaći ćemo vam drugi sto.

Sa sigurnošću možemo reći da se OK dopada svima jer je skoro svaki naš dan obojen bar jednim OK. Zato ne treba da nas iznenadi činjenica da je OK jedna od najčešće izgovorenih reči na svetu.

Kako vam se dopada ovaj članak? Sigurna sam da je OK.

Izvori:

Pease, A. & Pease, B. (2004). The Definitive Book of Body Language. Australia: Peace International.
Walker, R. (1963). The First Stage in the History of O. K. American Speech, 38/1, 5-27.
OK. (2018). The American Heritage Dictionary of the English Language. Dostupno na https://www.ahdictionary.com/word/search.html?q=OK

Autorka: Ivana Stanković

Fotografija je preuzeta odavde.

Najnovije