Mingl kutak

Kako provesti slobodno vreme u prazničnom periodu?

Kako provesti slobodno vreme u prazničnom periodu?

Svake godine neposredno nakon ulaska u novu godinu pitaš se kako provesti slobodno vreme u prazničnom periodu. Neki još uvek razgovaraju o novogodišnoj noći, a drugi su već smislili i napravili listu svojih obaveza. Ako i ti nisi smislio/la kako da se rešiš dokolice i nisi siguran/na kako provesti to slobodno vreme, imamo nekoliko predloga za tebe.

Posveti pažnju porodici i prijateljima

Svi mi zbog brojnih obaveza u školi, na fakultetu i poslu ne možemo da posvetimo dovoljno pažnje najmilijima. Sada možeš posetiti rođake koje dugo nisi video/la ili otići sa njima u prirodu i provesti kvalitetno vreme.

Čitanje knjiga

Ako se ne sećaš kada si poslednji put pročitao/la knjigu, reci sebi da je sad idealan trenutak za to! Dok vatra pucketa ti možeš zamišljati slike iz knjiga koje će te očarati. Pročitaj kvalitetne knjige, a naravno možeš se vratiti tvojoj omiljenoj knjizi. Možeš pročitati Prohujalo sa vihorom Margaret Mičel, Na Drini ćuprija našeg slavnog nobelovca Ive Andrića, ili Spori povratak kući ovogodišnjeg nobelovca Petera Handkea.

Knjiga Spori povratak kući (1979) Petera Handkea predstavlja prekretnicu u Handkeovoj književnosti i okretanje prirodi i materijalnosti sveta, gde su film i slikarstvo izvori književne inspiracije. Istovremeno je u Handkeovim ostvarenjima prisutno neprekidno traganje za smislom postojanja. Otuda su lutanje i migracija primarni modus aktivnosti i aktivizma, a put je mesto za tzv. „epski korak” koji nije posebno u vezi sa određenim žanrom.

Kada jednom uploviš u svet Skarlet O Hare (Prohujalo sa vihorom, 1936, Margaret Mičel) zaljubićeš se u Jug. Istorijska novela nateraće te da se zaljubiš u bogatu, razmaženu heroinu koja će ipak na kraju zbog svoje prirode izgubiti ljubav  života, ali i tada ona ne gubi nadu. Pročitaj ovu knjigu kada ti je neophodna dodatna motivacija i posvećenost jer se jedna Skarlet Ohara nalazi u svima nama.

Putuj i upoznaj druge krajeve ili poseti neku manifestaciju

Moj predlog je da posetiš Ulicu novogodišje čarolije u Pančevu od 29. do 31. decembra. Jedinstven događaj gde učešće uzima veliki broj izlagača - proizvođača domaće radinosti, starih zanata, a u okviru mini sajma gastronomije u brvnarama predstavljaju se proizvođači vina, rakije, piva, meda i hrane, dok na glavnoj bini svakoga dana nastupaju brojna kulturno-umetnička udruženja i različiti muzički izvođači.

Bavi se sportom

Vežbanje je jedna od najboljih stvari koje možeš učiniti za svoje telo, a prvenstveno za svoj duh. Neka ti ne bude izgovor da nisi sportski tip! Danas imaš toliko opcija za svačiji ukus - počevši od aerobika, joge, kursa plesa, teretane, vožnje bicikla, rekreacije sa prijateljima, fudbala, košarke, šetnje, trčanja itd. Oslobodićeš se stresa, a tek kad budeš video/la odraz u ogledalu, zadovoljstvu neće biti kraja.

Na tebi  je da odabereš najbolji predlog kako provesti slobodno vreme u prazničnom periodu. Nikada ne odustaj od onoga što voliš, od svojih hobija i druženja sa prijateljima!

Autorka: Mirjana Ranđelović

Izvor naslovne fotografije: pixabay.com

Najnovije