Mingl kutak arhiva

5 FILMOVA KOJI MENJAJU ŽIVOTNU PERSPEKTIVU

5 FILMOVA KOJI MENJAJU ŽIVOTNU PERSPEKTIVU

Da li ti je poznat onaj osećaj kada te nešto natera da se zapitaš o stvarima o kojima pre nisi ni razmišljao/la, kada postaneš svestan/na nekog fenomena koji ti sad deluje toliko logično, a do pre par minuta nisi ni znao/la da postoji? Da li i ti voliš kada ti film dopusti da proživiš živote koje si onemogućen/a u telu koje imaš?

Predstavljamo ti 5 filmova koji te teraju da se zapitaš ko si, šta je život, kuda ideš, šta je čovek, a šta sudbina. Jednostavno, predstavljamo ti 5 filmova koji će ti sigurno promeniti perspektivu koju si do sada imao/la o/u životu.

BEFORE SUNRISE (1994)

Zamisli vraćaš se u svoju zemlju jednim međunarodnim vozom. Zamisli u vozu sretneš osobu iz druge države. Zamisli ta te osoba toliko zaintrigira da odlučiš da zablejiš ceo dan sa njom u mestu koje je jedno od usputnih stajališta. Šta se sve može desiti do svitanja narednog dana? Odgovor, osim u svojoj mašti, možeš pronaći i u ovom filmu.

Trejler možeš pogledati ovde.

(izvor: The New York Times)

CAPTAIN FANTASTIC (2016)

Ne, ne radi se o još jednom u nizu Marvelovih filmova o superherojima. Ovaj kapetan je heroj na jedan sasvim drugačiji, da ne kažemo nekonvencionalan način. Ako te zanima šta to Aragorn radi u 21. veku sa šestoro dece, topla preporuka je da pogledaš ovaj film. Ako te zanima kakav bi život bio odrastati van gradske gužve i vreve, školovati se od kuće, živeti van svih tih konvencionalnih sitnica koje upotpunjavaju svakodnevicu običnog čoveka danas ovo je pravi film za tebe. 

Trejler možeš pogledati ovde.

(izvor: Den of Geek)

TOGETHER / TILLSAMMANS (2000)

Švedska 1975. godine. Jedna mala stokholmska hipi komuna. ABBA svira u pozadini. Zajednica, ljubav, prijateljstvo, detinjstvo, porodica, društveni i politički problemi, male svakodevne izgubljenosti jednog čoveka. Ovaj film, iako na dubok i iskren način oslikava naročito skandinavski način života otvara mnoga pitanja o životu uopšte. Na topao, ali opet težak način prikazuje izazove, ali i one male životne radosti.

Trejler možeš pogledati ovde.

(izvor: European Film Awards)

WILD TALES / RELATOS SALVAJES (2014)

Ovaj film ne priča priču. Ovaj film priča priče. Šest naizgled potpuno različitih priča, ali zapravo povezanih jednom niti ljudske prirode - osvetom. Možda ih upravo ovaj sastojak čini divljim? Arogantnost, kompetitivnost, tvrdoglavost, potkupljivost, prevara samo su neke od tema koje se javljaju i pokreću mnoga pitanja o onim tamnim stranama ljudske prirode. Jedno je sigurno - ovaj film te neće ostaviti ravnodušnim/om.

Trejler možeš pogledati ovde.

(izvor: The Wild Detectives)

CAPERNAUM (2018)

Realno, filmovi sa decom u glavnim ulogama su uvek nekako emotivni, zar ne? Međutim, glavni junak ovog filma, iako 12-ogodišnjak, na svojim plećima (i bukvalno i figurativno) mora da nosi toliko toga. Na dalekom Bliskom istoku, u sirotinjskoj četvrti Bejruta, okružen korupcijom i nepravdom. Ovaj film će te naterati da odjednom postaneš svestan/na svih privilegija života koji trenutno vodiš. Zapitaj se kakav bi svet bio da nosiš cipele dečaka iz ovog filma? 

Trejler možeš pogledati ovde.

(izvor: Netflix)

Zapamti sebe sada. Način na koji pristupaš problemima, vidiš svet oko sebe i u sebi. Dobro zapamti. Jer posle ovih filmova više neće(š) biti (na) isto(m).


Autorka teksta: Anja Mrkobrada


Najnovije