Mingl kutak

Zašto je važan broj 19833?

Zašto je važan broj 19833?

foto: BOŠ

Pretpostavljamo da si čuo/čula za broj 19833, a da li znaš čemu služi? Veliki broj glumaca i javnih ličnosti priključio se akciji Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija (MTTT), u zajedničkim naporima da se deci obezbedi siguran boravak na internetu.

U jednom od ranijih tekstova (Cyberbullying i mentalno zdravlje mladih - izazov 21. veka) smo pisali o vezi između digitalnog nasilja i mentalnog zdravlja mladih, a danas govorimo o tome kako se možemo boriti protiv ovoga. Pozivanje broja 19833 je upravo jedan vid borbe.

Naime, Nacionalni kontakt centar za bezbednost dece na internetu (NKC)  osnovan je 27. februara 2017. godine i bavi se prevencijom i reagovanjem na ugrožavanje dece (do 18. godina starosti) u digitalnom okruženju i pruža savetodavnu pomoć (prilikom pozivanja na broj 19833) za sve vrste internet nasilja (cyberbullying li digitalno nasilje), kao što su: vrbovanje, pornografija, ucene, pretnje.

CYBERBULLYING – (NE)POZNANICA ZA DECU I RODITELJE

Na dnevnom nivou, broj 19833 je aktivan od 7:30 -15:30h, i u svakom trenutku barem jedan saradnik mora biti prisutan na slobodnoj telefonskoj liniji. Na broj 19833 se javljaju saradnici Nacionalnog kontakt centra koji su stručno obučeni za prijem informacija i postupanje po istim, ističe Milena Bićanin iz Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija. Trenutno na primanju poziva radi 5 saradnika, koji pored komunikacije sa decom, roditeljima i školama, organizuju i vebinare, prezentacije i informisanje zainteresovanih širom Srbije.

Tokom 2021. godine, primljeno je ukupno 5.038 poziva, od kojih je oko 75% uputila odrasla osoba (roditelji, staratelji, bake i deke), 17% deca, a ostatak (8%) nastavnici. Pitanja sa kojima se najčešće javljaju jesu:

1. Informacije o Centr

2. Kako podesiti podešavanje privatnosti na društvenim mrežama?

3. Kako bezbedno koristiti društvene mreže?

4. Kako blokirati osobu koja šalje uvredljive poruke na društvenim mrežama?

5. Kako povratiti hakovani fejsbuk nalog?

6. Kako blokirati Instagram nalog na kome se širi vređanje?

Prema podacima MTTT, odrasli i nastavnici se najčešće javljaju kako bi se informisali o cyberbullying-u, dok se deca najviše javljaju kako bi prijavili ucene i pretnje koje dobijaju. Takvi pozivi budu dalje prosleđeni nadležnim institucijama (MUP, Centar za socijalni rad, Dom zdravlja...). Na taj način svi potrebni organi su aktivni i spremni da na najbolji mogući način reaguju.

Prema rečima Milene Bićanin, ukupne aktivnosti NKC od osnivanja do danas postaju sve obimnije, pa samim tim raste i značaj broja 19833.

Televizijske kampanje na nacionalnom javnom servisu (RTS) doprinose prepoznatljivosti, kako samog broja, tako i vrstama podrške koju možemo da pružimo građanima i svima koji imaju potrebu za ovakvim vidom pomoći.

Pozivi koji skoro svakodnevno stižu i od škola i raznih institucija i koje se raspituju o obukama o bezbednom korišćenju interneta, pokazuju koliko raste svest o potrebi za edukacijom o ponašanju na internetu.

PRIJAVI SLUČAJ – POZOVI 19833

Uvek je bolje da se pre same upotrebe i korišćenja interneta adekvatno pripremimo, kako bismo bili upoznati sa svim mogućim opasnostima, a samim tim znaćemo i kako da ih prepoznamo i na vreme prijavimo, da ne bi sebe dovodili u neke veće opasnosti. Sve neophodne informacije nalaze se na sajtu Pametno i bezbedno u oblasti Digitalna biblioteka, a pored toga sprovodi se mnogo edukacija i radionica širom naše zemlje radi preventivnog informisanja o problemu koji je deo naše svakodnevice.

Sasvim je jasna potreba za postojanjem NKC zbog ogromnog rasta interneta, kompjutera i uopšte razvoja digitalnog sveta. Nažalost, razvoj digitalnih veština kod dece ne prati i razvoj svesti o opasnostima koje vrebaju u digitalnom svetu, te su i srednjoškolci često žrtva digitalnog nasilja. Podaci NKC ukazuju i da su deca mnogo manje spremna da okrenu 19833 i podele svoje uznemirujuće iskustvo na internetu i zatraže podršku i zaštitu od nadležnih institucija što može biti posledica proživljenog stresa i srama, ali i nepoverenja u sistem podrške. Zato je od velike važnosti još više ohrabrivati decu da se jave u ovim slučajevima, podele svoj ogroman teret sa stručnjacima koji im mogu pomoći i tako lakše prođu kroz ovo traumatično iskustvo. Broj 19833 je jednako važan i neophodan kao i svi ostali brojevi hitnih službi i ne smeš se ustručavati da ga okreneš ukoliko si žrtva ili svedok digitalnog nasilja nad detetom.

 

Tekst je izrađen u okviru projekta Sačuvaj privatnost – odupri se pritisku (Reclaiming Privacy: A Tool to Fight Oppression), koji Beogradska otvorena škola sprovodi u saradnji sa Partneri Srbija, SHARE Fondacijom, Udruženjem Da se zna!, NVO ATINA i Inicijativom A11, a uz podršku Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji.

Оvaj tekst je proizveden uz finansijsku pomoć Evropske unije. Sadržaj ovog teksta je isključiva odgovornost autora i ne može se, ni pod kojim uslovima smatrati odrazom stavova Evropske unije.

Autorke : Andrijana Radovanović i Milica Terzić

Najnovije