Mingl kutak

Svetski dan borbe protiv raka: Ja jesam i hoću

Svetski dan borbe protiv raka: Ja jesam i hoću

Tokom februara svake godine obeležava se Svetski dan borbe protiv raka i Svetski dan života. Nažalost, nismo svesni koliko znači ljudski život, sve dok ga neko ne izgubi. Na to koliko je život je vredan, trebalo bi da se podsećamo svakodnevno. Svetska zdravstvena organizacija, zajedno sa Međunarodnim udruženjem za borbu protiv raka, svakog 4. februara obeležava Svetski dan borbe protiv raka.

Šta je to rak? Rak je bolest koja se javlja kada nastanu promene u grupi normalnih ćelija u telu, koje dovode do nekontrolisanog, nenormalnog rasta koji formira tumor; to važi za sve karcinome osim leukemije (karcinom krvi). Ako se ne leči, tumori mogu narasti i proširiti se u okolno normalno tkivo, ili u druge delove tela putem krvotoka i limfnog sistema i mogu uticati na probavni, nervni i limfni sistem ili oslobađati hormone koji mogu uticati na funkciju tela. Najčešći uzroci karcinoma su: alkohol, pušenje cigareta, gojaznost i nedovoljno fizičke aktivnosti.

Tumori raka se mogu podeliti u tri grupe: benigni, maligni ili prekancerozni.

  • Benigni tumori nisu kancer i retko ugrožavaju život. Sklone su rastu prilično sporo, ne šire se na druge delove tela i obično se sastoje od ćelija prilično sličnih normalnim ili zdravim ćelijama. Oni će stvoriti problem samo ako narastu veoma veliko, postanu neugodni ili pritisnu na druge organe - na primer, tumor na mozgu unutar lobanje.
  • Maligni tumori brže rastu od benignih tumora i imaju sposobnost širenja i uništavanja susednog tkiva. Ćelije malignih tumora mogu se odvojiti od glavnog (primarnog) tumora i proširiti se na druge delove tela kroz proces poznat kao metastaza. Nakon invazije na zdravo tkivo na novom mestu, oni se nastavljaju deliti i rasti. Ova sekundarna mesta poznata su kao metastaze, a stanje se naziva metastazirani  karcinom.
  • Prekancerozno (ili premaligno) opisuje stanje koje uključuje nenormalne ćelije koje mogu (ili bi verovatno moglo da prerastu) u karcinom.

Ključne činjenice o raku u svetu

  • Svake godine od raka umre 9,6 miliona ljudi.
  • Barem trećinu uobičajenih karcinoma može se preventivno ukloniti.
  • Rak je drugi vodeći uzrok smrti u svetu.
  • 70% smrtnih slučajeva od raka događa se u zemljama sa nižim i srednjim  prihodima.
  • Svake godine se može spasiti do 3,7 miliona života primenom odgovarajućih  strategija za prevenciju, rano otkrivanje i lečenje.
  • Ukupni godišnji ekonomski trošak raka procenjuje se na 1,16 biliona USD            

Opterećenje rakom u Srbiji

U Srbiji se godišnje u proseku dijagnostikuje oko 36.000 novih slučajeva malignih bolesti, dok od raka umre više od 20.000 ljudi. Srbija, prema procenama IARC- a, se među 40 zemalja Evrope svrstava u grupu zemalja sa srednjim rizikom obolevanja (nalazi se na 12. mestu) i visokim rizikom umiranja od malignih bolesti u Evropi (na drugom mestu odmah posle Mađarske).

Šta možemo da učinimo?

Čak 50% malignih bolesti može biti izbegnuto jednostavnim merama: prestankom pušenja, ograničenim konzumiranjem alkohola, izbegavanjem suvišnog izlaganja suncu, zadržavanjem prosečne težine konzumiranjem zdrave hrane, vežbanjem, kao i zaštitom od infekcija koje se mogu razviti u rak.

Ukoliko do bolesti ipak dođe, njen je ishod moguće poboljšati ranim otkrivanjem, adekvatnim lečenjem i rehabilitacijom uz odgovarajuće palijativno zbrinjavanje.

U Srbiji su doneti nacionalni programi za skrining raka grlića materice, raka dojke i kolorektalnog raka. Na skrining raka dojke pozivaju se žene starosti od 50 do 69 godina. Mamografski pregledi predviđeni su da se rade svim ženama navedenog uzrasta na dve godine. Skriningom na karcinom grlića materice obuhvaćene su žene uzrasta od 25 do 64 godine, koje se pozivaju na preventivni ginekološki pregled i Papa test jednom u tri godine. Ciljna grupa za testiranje na rak debelog creva obuhvata građane oba pola starosti od 50 do 74 godina, koji se jednom u dve godine pozivaju na testiranje na skriveno krvarenje u stolici.

Ovogodišnji slogan Svetskog dana raka, Ja jesam i hoću, govori o tebi i tvojoj obavezi da deluješ. # I AM AND I WILL

Podržimo sve ljude koji su veliki borci u borbi protiv ove opake bolesti. Pružajući podršku borcima, diveći se pobednicima, odajući počast onima koji više nisu sa nama i nikad, nikad ne gubeći nadu obeležimo 4. februar, Svetski dan borbe protiv raka.

 

Autorka: Mirjana Ranđelović

Fotografija je preuzeta odavde. 

Najnovije