Mingl kutak

(Ne)vidljivi mladi tokom pandemije?

(Ne)vidljivi mladi tokom pandemije?

Da li si ikada razmišljao/la o tome da u momentu kada osećaš da je ceo svet tvoj, kao da ti je taman sve pošlo za rukom, da sve to može pasti u vodu za veoma kratko vreme?                                                                                                                       

Nadam se da nisi tako pesimističan/na.         

Mnogim mladim ljudima se, pa tako i meni samoj, ovaj veliki preokret dogodio baš ove 2020. godine.

Omladina u obliku parazita   

U svetlu epidemije COVID-19 baš se ova ciljna grupa, na veliku žalost, često pominjala u lošem kontekstu. Mladi su targetirani kao najneodgovorniji po pitanju sprovođenja mera zaštite od zaraze jer, sve do potpune zabrane omladina nije odustajala od klubova i kafića, odlazili su u šetnje sa svojim prijateljima, družili su se na pauzama između predavanja, išli su u teretane i redovno odlazili na treninge i ostale vidove fizičke rekreacije na zatvorenom, posećivali pozorišta, bioskope itd.

Činjenica je da je postojao deo mlade populacije koja se otvoreno protivila preporukama i merama, dosta ljudi je odbijalo da nosi maske zbog određenog dokazivanja, ali ovo nas ne može naterati da podlegnemo generalizaciji.

Tretman mladih u jeku pandemije

Kako su mladi tretirani na samom početku pandemije? Sećamo li se odluke o prinudnom iseljavanju studenata iz domova u jeku ispitnih rokova? Ovo je rezultiralo ujedinjenom omladinskom reakcijom i njihovim izlaskom na ulice. Njihov bes, razočaranje i ujedinjenost doprineli su tome da se odluka promeni u roku od dva sata i da studenti ostanu u svojim domovima.

Kada pričamo o mladima kao akademskim građanima, neizbežno je pomenuti koliko su oštećeni za vreme pandemije i u kontekstu kvaliteta nastave. Loša organizacija, nedovoljna online predavanja i nerazjašnjeni uslovi studiranja uticali su na rezultate ispitnih rokova. Omladina opet uzima stvar u svoje ruke. Bore se za svoja prava, dodatne ispitne rokove, smanjenje previsokih školarina i uslovnih bodova.

Otkud takav odnos prema mladima?

Zašto se ne priča više o volonterskom angažmanu mladih za vreme ovog kriznog stanja? U gradovima širom Srbije, omladinci, bilo to u organizovanim volonterskim grupama, kao što je Exit, ili neformalnim grupama mladih, entuzijastično su se trudili da pomognu starijima koji su bili u obavezi da ne izlaze iz svojih domova. Odlazeći u nabavku po osnovne namirnice koje su im potrebne, pružali su starijim licima neizmernu podršku i tople osmehe u najtežim trenucima. Unicef je za vreme pandemije proširio svoj volonterski sektor i zajedno sa mladima organizovao razne akcije i online projekte.

I na kulturnom polju, mladi su pokazali snagu volje, mašte i ideje, promovišući svoja umetnička dela na online platformama. Tako smo bili u prilici da uživamo u raznim umetničkim fotografijama i online koncertima orkestara ili manjih pevačkih grupa.

Da li će potrebe i prava mladih da budu u fokusu nakon borbe sa virusom?

S obzirom na to da se prava i potrebe mladih zanemaruju tokom pandemije, veoma sam pesimistična po pitanju prava i napretka mladih nakon ovog stanja, uzimajući u obzir nadolazeću ekonomsku krizu.

Nadam se da ti misliš optimističnije.

Ostaje nam da verujemo da će mladi ostati vedri i borbeni i za nove bitke koje ih očekuju. 

 

Autorka: Tamara Milošević        

Najnovije