Mingl kutak arhiva

Mingl intervju: Svet kroz objektiv

Mingl intervju: Svet kroz objektiv

Ukoliko voliš fotografiju i uživaš u beleženju dobrih momenata, ukucaj @jovanvasiljevic u pretragu na Instagramu i kreni u avanturu!

Jovan Vasiljević obožava fotografiju i ljubav prema njoj pokazivao je od detinjstva. Kada je otvorio Instagram nalog želeo je da svoju ljubav podeli sa svima i tako prenese svoju viziju sveta kroz objektiv. Isključivo svojim trudom i radom uspeo je da dođe do skoro 60 hiljada pratilaca na profilu. Kako je do toga došlo i šta je Jovan naučio iz tog procesa, saznaj u odgovorima ispod. Razgovor sa Jovanom vodila je naša Jovana Stevanović. 


Za početak, da li bi mogao da mi kažeš kada si se i kako zaljubio u fotografiju?

Uh, pa pretpostavljam da ne postoji određeni trenutak  na koji mogu da uperim prstom, ali verujem da je to oduvek bilo tako. Dok sam bio klinac, moja starija sestra i ja smo dobili od tate neku polovnu kameru za snimanje i kako smo je uzeli u ruke krenuli smo praviti video snimke i škljocati šta god stignemo. Tako da, u neku ruku može se reći da je tu negde počela zainteresovanost. Kasnije, sestra je na poklon dobila stari amaterski foto-aparat. U tom periodu je ulogu fotografa uglavnom igrala ona dok sam joj služio kao model (ni približno kul koliko zvuči). Kod kuće bismo se zajedno divili fotkama i uređivali ih u raznim programima. Svakako verujem da je i taj period igrao veliku ulogu u mojoj ljubavi prema fotografiji.

Da li se sećaš perioda kada si uslikao i uredio prve fotografije za svoj Instagram profil koji sada broji skoro 60 hiljada pratilaca? Šta ti je tada prolazilo kroz glavu?

U stvari da, sećam se! Bilo je to pre jedno šest, sedam godina. Napravio sam sebi neku klasičnu balkansku večeru i inspirisan drugim fotkama koje sam gledao odlučio da napravim jednu lepu scenografiju na malom stočiću u sobi svojih roditelja. Sve sam ja to pripremio i zvao mamu da mi pomogne. Za sebe znam, ali mogu misliti šta li je njoj prošlo kroz glavu kada sam je pitao da mi uškljoca fotku večere dok moje ruke drže pribor u krupnom planu, ali da, recimo da je to bila neka od prvih (makar tih instagramskih) fotki kojih se sećam. 

Da li si vremenom sve počeo da posmatraš kroz objektiv? Da li ti se dešavalo da u svakodnevnom životu pomisliš: Kako bi ovo bila dobra fotografija?

Da, da, da! To se redovno dešava. A, najviše mrzim kada se to desi, a ja nemam foto-aparat pri ruci. Mada u današnje vreme telefoni imaju fenomenalne kamere pa neretko se desi da ipak uspem da ovekovečim kadar kada do takve situacije dođe. Ako ništa, za svoje oči.

Kako su ljudi iz tvog okruženja reagovali kada si počeo da se baviš fotografijom? Da li si imao podršku?

Iskreno svi su bili i više nego sjajni! Kako društvo, tako porodica i svi ostali. Sestra je oduvek tu kada mi treba model, mama mi je vazda spremala prelepe obroke (pa je i sama na kraju osnovala stranicu na kojoj deli recepte @teruskav), na tatu znam da uvek mogu da računam za pomoć oko prevoza. Ostali mi stalno šalju neke đakonije, dekorativne predmete i slično što mi može koristiti prilikom fotkanja. Čak i bakine prijateljice! Preko bake šalju na proleće hrpu cveća, poput božura i lala, a na jesen prelepe bundeve! Zaista su svi sjajni i prezahvalan sam na tako velikoj podršci! 

Šta je ono što tražiš u fotografiji da bi ona bila dobra?

Uh, nije li to ono večito pitanje svakog, da kažem umetnika, u svom radu? Nemam pravi odgovor na ovo pitanje. Niti mislim da pravi odgovor postoji. Možda je čak u različitim situacijama i odgovor različit - u zavisnosti od toga kakvu vrstu fotografije pravim. Nekad je to formalno, tipa kompozicija, boje, a vrlo često je to i ono nešto - da ta fotografija probudi neko osećanje, da ima dušu. Dok je ponekad sasvim dovoljno da je estetski lepa.

Da li postoji neko mesto koje si fotografisao, a da ti je posebno značilo?

Nisam siguran ovako iz prve da li postoji konkretna destinacija, ali uvek se radujem istraživanju i fotkanju naše prelepe Deliblatske Peščare. 

Da li možeš da se prisetiš neke anegdote koja se dogodila tokom fotografisanja?

Verujem kada bih malo više razmislio da bih se prisetio dosta njih, ali evo recimo jednom prilikom fotkali smo i istraživali jedno mesto gde ranije nismo bili. Ja sam pozirao pred suncem, a mama je fotkala. U jednom trenutku ona kaže da neće moći još dugo, a ja, okrenut leđima ne videći ozbiljnost situacije vičem: Ma hajde još malo, još malo. U jednom trenutku ona me zove da dotrčim, okrećem se i vidim - obe noge do kolena joj potonuše u blato! Prvo smo morali izvući nju, pa onda i čizme! 

Šta je za tebe savršena fotografija?

Uh, opet ova teška pitanja!  Ali, kao što sam rekao i ranije, mislim da tako nešto ne postoji. Jednostavno svakome je nešto drugo savršeno i to je u redu.  

Da li ti se nekada desilo da si smatrao da trenutak koji si doživeo nije ono što se prenelo na fotografiju?

Da, naravno! Najčešće su to neki izlasci i zalasci sunca, neki spektakularni trenuci koji traju po par sekundi i koje jednostavno ništa, ali ništa osim biti u tom trenutku tu ne može nadmašiti. Takođe to su uvek fotografije meseca, ali to je iz razloga što još uvek nemam neophodnu opremu da bih tu čaroliju uspeo preneti u digitalnu formu. 

Na jednoj objavi na tvom Instagram nalogu pozivaš sve ljude koji previše razmišljaju da se potrude da to ne rade sebi. Da li je taj apel došao iz ličnog iskustva?

Uh, da! To je jedna jako loša stvar, ako mogu tako reći. Iako i dalje često to radim, nije ni upola koliko i pre. Rasteretiti um je stvarno nešto neverovatno i život je tada mnogo laganiji i lepši. To jest, uvek je takav, samo tek tada možemo to i videti! 

Zvezda jednog snimka na Jovanovom profilu je i kornjača Kroki, koja se veoma dobro snašla u ulozi modela. Naime, ova kornjača na snimku pokazuje svoju afekciju prema grickalicama, pa smo pitali fotografa da li je Kroki počeo da radi na zdravijim navikama u ishrani.

Da li Kroki i dalje jede Smoki?

 Haha da, da, da! Hvala što ste se i našeg Krokija setili! Doslovno celu zimu je samo to hteo da jede. Tek sada kako je toplije vreme i približava se leto, uhvati se i za koji komad kupusa!

Jovan je takođe kreator mnogih neobičnih filtera za Instagram storije, pa te, ukoliko si korisnik/ca društvenih mreža, podstičemo da koristiš njegovu maštu i kreativno oko na ovaj način. 

 

Fotografije su preuzete odavde

Najnovije