Mingl kutak arhiva

Pretty Loud: Pesmom i plesom protiv diskriminacije

Pretty Loud: Pesmom i plesom protiv diskriminacije

Pretty Loud je ženski bend koji čine dvanaest mladih Romkinja iz Beograda i Niša, a ove devojke stereoripe u društvu ruše od 2014. godine. Ovo nije klasična muzička grupa, jer motiv za okupljanje ovih devojaka jeste adresiranje važnih društvenih problema i diskriminacije.


Ako govorimo o marginalizovanom položaju romske populacije u našem društvu, u obzir treba da uzmemo i položaj mladih žena i stoga se ove devojke glasno zalažu za veća prava i slobodu ne samo Romkinja, već i svih žena.

Još jedan Mingl intervju donosi ti razgovor sa ovim devojkama, sa kojima smo ćaskali o njihovim idejama, motivima, ali i budućim planovima.

Pre nego što se zaletimo sa pitanjima, recite nam nešto više o samom nastanku benda i kako se javila ideja?

Bend Pretty Loud je projekat GRUBB fondacije, koja, između ostalog pomaže romskog deci na polju edukacije i integracije. Pored edukacije, održavaju se i umetničke radionice plesa, repovanja i glume, a mi smo u  početku bile upravo deo tih radionica.

Predstavnici i predstavnice GRUBB fondacije došli su sa predlogom o formiranju jedne ženske grupe, što se nama mnogo svidelo i odmah smo bile ZA! U GRUBB-u su do tada postojale samo muške grupe, a žene su uglavnom igrale i retko se bavile i drugim aktivnostima. 

Foto: Danijel Rašitović

Da li dobijate podršku još od nekih organizacija/fondacija?

Veliku podršku pruža nam i nemačka organizacija Schüler Helfen Leben koja aktivno podržava naš projekat. Neke vidove saradnje ostvarujemo i sa raznim institucijama poput Ministarstva kulture, Dečijeg kulturnog centra, a dosta podrške dobijamo i od pojedinaca i raznih umetnica, kao što je Aleksandra TKV. Takođe, veliku podršku nam pruža i princeza Jelisaveta Karađorđević i umetnica performansa Marta Jovanović.

O kojim problemima najviše govorite kroz muziku?

Samim osnivanjem benda najviše smo se bavile temom, odnosno problemom rane udaje Romkinja i ženskim pravima. Tada smo bile dosta mlađe i rekla bih, ne toliko iskusne o čemu sve možemo da pričamo. Odrastanjem i suočavanjem sa ovim problemima, postale smo svesne da zaista želimo da pričamo o ovome. Postavile smo se tako da ne želimo da budemo samo ženska grupa, već ženska grupa koja priča o ozbiljnim temama, ističe Silvija, jedna od članica benda.

Mi se borimo protiv diskriminacije, nasilja, za ravnopravnost i edukaciju devojaka koja će im u budućnosti obezbediti samostalan život u budućnosti.

Foto: Daniel Ibraimović

Da li tekstove pišete same? Odakle inspiracija?

U pisanju tekstova dosta nam pomažu momci, članovi GRUBBa koji su stariji i iskusniji od nas i naši su mentori.  Oni su nam zaista velika podrška, ne samo u pisanju tekstova, već i u osmišljavanju koreografije i scenskog nastupa. Smatramo da nema ovolike podrške od svih, ne bismo bile ovako uspešne.

Da li vam pada teško da istovremeno plešete i pevate?

Haha, jeste teško, ali mi ništa ne treniramo i ne stojimo baš najbolje sa kondicijom. Zato nam služe probe da nastup dovedemo do savršenstva.

Kakve su reakcije publike, a najviše mladih žena na vaš rad?

Rekle bismo zaista pozitivna! Privukle smo dosta pažnje, ali i mnogo pozitivnih komentara. Dosta žena nam prilazi i bodri nas da nastavimo dalje i vidi se da uživaju u našim nastupima.

Njihova podrška, Milica iz GRUBB fondacije ističe da mnogi ljudi smatraju da je ono što ove devojke rade revolucionarno i vredno pažnje.

Foto: Dragan Kujundžić

Za sve koji vas prate, planirate li neki nastup u skorije vreme? Kakvi su letnji planovi?

Nedavno su nas kontaktirali studenti produkcije na Fakultetu dramskih umetnosti iz Beograda koji organizuju festival posvećen romskoj kulturi u Domu omladine. Devojke iz Beograda i Niša na ovom festivalu nastupaće u petak, 2. jula, ističe Milica.

U toku su pregovori za još neke letnje nastupe, ali planiramo da leto iskoristimo i za odmor.

Kako je pandemija uticala na mlade Romkinje u Srbiji?

Mi smo se potrudile da ovo stanje iskoristimo najviše što možemo za dalji rad u našem bendu, koji nam je doneo dosta medijske pažnje. Pisale smo tekstove, vežbale u manjim grupama, aktivirale i onlajn rad, kako naš rad ne bi patio zbog pandemije.

Foto: Dragan Kujundžić

Za kraj, koja je vaša poruka za mlade u Srbiji?

Sledite svoje snove i borite se za njih. Školujte se zbog sebe, odluke donosite u svoje ime i putujte što više, zaključuje Zlata, jedna od članica benda.

Najnovije