Mingl kutak arhiva

Praznični bluz - moderni mit ili istina?

Praznični bluz - moderni mit ili istina?

foto: BOŠ

Da li si nekada čuo/la za termin praznični bluz (holiday blues)? U engleskom jeziku ovaj termin označava kratkotrajno depresivno ili anksiozno osećanje tokom praznične sezone. U našem jeziku često se prevodi kao praznična depresija. Kako god to nazvali, to je osećanje koje se karakteriše padom raspoloženja, sveopštom melanohlijom, koje traje tokom ili nakon praznične sezone.

Kod koga se javlja? 

Veća je verovatnoća da se može javiti kod osoba koje su inače sklone depresiji. Ipak, može se javiti kod svakoga. Na primer, može se javiti kod osobe koja živi u inostranstvu, pa ne može da se vrati u svoju zemlju tokom praznika. Ili kod nekoga ko se razboleo pa praznike provodi sam, kod kuće. Takođe je čest slučaj da se javi kod osobe koja je u skorijem periodu izgubila dragu osobu. Ili kod osobe koja je doživela neku veliku životnu promenu u proteklom periodu. To mogu biti i osobe koje ne žele da provedu praznike sa porodicom usled loših porodičnih odnosa, a osećaju da moraju. Kao što vidiš, razne su situacije u kojima se može javiti ovakvo raspoloženje tokom praznika i mnogo se češće javlja nego što to pretpostavljamo.

Kako je prepoznati?

Česti znaci praznične depresije mogu biti manjak motivacije i energije, nedostatak želje za komunikacijom, osećaj tuge i usamljenosti, izbegavanje ljudi, iritabilnost, osećanje anksioznosti itd. Naravno, ovo su samo neki od mogućih simptoma, jer je kao i svako drugo osećanje i praznična depresija veoma individualna stvar, pa se može ispoljiti drugačije kod svake osobe.

Kako se izboriti sa njom?

Prva važna stvar je da ova osećanja ne ignorišeš i ne stavljaš po strani. Prepoznaj ih i prihvati, a zatim razmišljaj kako možeš da utičeš na njih. Ukoliko ti se ova osećanja jave, pozovi prijatelja ili nekoga od porodice, može ti olakšati da podeliš sa nekim šta osećaš, a možda ti neko i pomogne da ih zajedno prevaziđete. Radi ono što želiš i što voliš i što te ispunjava, bilo da je to izlazak na kafu sa prijateljem, bavljenje hobijem koji voliš ili sedenje i gledanje filmova. Probaj da preispitaš svoja očekivanja od praznika. Ne moraju praznici uvek i svakome da budu puni ljudi i proslava i nekih velikih i značajnih stvari i ne znači da ako nisu takvi, da je to loša stvar. Naprotiv, nekada i nekome je možda baš potrebno da tokom praznika odmori i ne ide nigde.

Ako osećam prazničnu depresiju, da li to znači da imam depresiju?

Ne, to ne mora da znači da imaš depresiju. Razlika između praznične depresije i depresije kao psihičkog poremećaja je najviše u trajanju i intezitetu osećanja. Ukoliko se osećaš potišteno, usamljeno i tužno stalno i to je osećanje koje te toliko obuzima da ni o čemu drugom ne možeš da misliš i ništa ne možeš da radiš zbog toga, onda bi možda trebalo da razmisliš da se javiš psihologu ili psihijatru. Ali ako je to nešto što se javlja ponekad oko praznika i možeš i pored toga da se skoncentrišeš na druge stvari, onda je to prolazno praznično depresivno osećanje.

Ukoliko te ova tema zanima i želiš da saznaš više pozivamo te da se 28. decembra u 18:30h pridružiš vebinaru na kome će se, između ostalog govoriti i o prazničnoj depresiji. Više informacija o vebinaru možeš naći OVDE.

Ako osećaš da ne možeš ili nemaš sa kim da razgovaraš, a osećaš se loše, uvek su dostupni SOS centri:

0800 001 002 Pokret Nesalomivi

011 7777 000 Nacionalna SOS linija za prevenciju samoubistva

Praznici nisu za sve period euforije i sreće. Pitaj ljude oko sebe kako su u ovo - praznično - doba.

 

Autorka: Lena Suhenko

Najnovije