Mingl kutak arhiva

Mingl intervju: Marija Ćalović - Onlajn promene za bolji oflajn svet

Mingl intervju: Marija Ćalović - Onlajn promene za bolji oflajn svet

foto: Wannabe Media, BOŠ

Da li su ti poznati termini dokser, cyber stalker, trol? Svaki od njih odgovara jednom vidu digitalnog nasilja. Digitalno nasilje predstavlja svaki oblik nasilja koji nastaje na internetu. Ono može biti rasprostranjeno na društvenim mrežama, aplikacijama za dopisivanje, ali i brojnim drugim platformama koje mladi svakodnevno koriste. Mlade žene su, prema podacima Autonomnog ženskog centra, 27 puta više izložene onlajn nasilju nego muškarci, a 1 od 5 mladih osoba u Evropi postane žrtva internet nasilja.

Marija Ćalović govorila je o tome kako se ona bori protiv digitalnog nasilja, zašto su mlade žene izloženije nasilju nego muškarci i na koji način onlajn platforme mogu da promene oflajn svet. Marija je proglašena za beauty influenserku godine, a teme kojima se ona bavi na Instagramu su lepota i zdravlje.

Izvor: Wannabe media

Digitalno nasilje je postalo gotovo uobičajena pojava. Na koji način se ti boriš protiv njega? Da li imaš neku strategiju koju primenjuješ onda kada se suočiš sa digitalnim nasiljem?

S obzirom da su oblici digitalnog nasilja kojima sam ja, ali i moja porodica, izložena blaže prirode, uglavnom takve stvari ignorišem i neretko pokušavam da nasilnika shvatim, tj. da probam da razumem šta ga je navelo da tako nešto uputi baš meni. Naravno, ovo pričam iz ugla žene koja je u zrelim godinama, ali i majke, pa je samim tim „obračun” mnogo lakši nego što bi to bilo da sam na primer u tinejdžerskom dobu, u kome još uvek nisam definisala moj sistem vrednosti, kao ni ulogu koju ja imam u njemu.

Da li smatraš da su žene izloženije digitalnom nasilju nego muškarci? Zašto je to tako?

Digitalno nasilje ima gotovo sve karakteristike i sposobnosti koje ima i oflajn nasilje, pa po toj analogiji žene su i na internetu češće meta nego muškarci. Vodeći se pomenutom analogijom sve dok se ne promeni sistem vrednosti u oflajn svetu, pre svega kada je ravnopravnost polova u pitanju, neće se promeniti ništa ni na digitalnim platformama. Sa druge strane, pozitivna stvar u ovom aspektu je to što digitalne platforme, uverena sam, mogu da pokrenu promene u oflajn svetu. Imali smo nedavno nekoliko vrlo karakterističnih primera koji su stigli i do mejnstrim medija. Nadam se da će vremenom ta povratna sprega dati dobre rezultate u oba „sveta" - u onom na internetu, ali i onom koji je van njega.

Mladi su svakodnevno susreću sa različitim vidovima digitalnog nasilja. Kako štitiš svoju decu od negativnih strana posla kojim se baviš?

Konkretno moja deca su još uvek mala i nesvesna interneta i njegovih (ne)mogućnosti, stoga je taj zadatak još uvek lak. Deci ne pričam o internetu. Kada pomenem posao koji radim, uglavnom ga svedem na kreiranje nekog foto ili video materijala kako bih zadovoljila njihovu radoznalost. 

 Da li si ikada razmišljala da odustaneš od rada na društvenim mrežama zbog posledica digitalnog nasilja? Zašto?

Nisam, kao što sam ranije i pomenula, uzrok te odlučnosti je verovatno životna faza u kojoj se nalazim. Potpuno razumem mlađe ljude kojima baš takvi komentari utiču ne samo na digitalnu karijeru, već i na ostale aspekte života.

Šta bi bio tvoj savet za mlade žene koje se odluče da se bave istim poslom kao i ti?

Prva stvar koju pominju mnogi influenseri i kreatori sadržaja je to da ovaj posao nikako nije lagan kakvim se često čini. No, to će već osetiti vrlo brzo ako krenu istim putem. Ono što bih istakla kao najvažnije a što i jeste tema našeg razgovora je da budu oprezne i da se konstantno edukuju o tome odakle nasilje sve vreba i šta može biti „iskorišćeno protiv njih" kao u čuvenim filmskim rečenicama, iako zapravo ništa nisu skrivile. Ovaj posao donosi mnoge očigledne prednosti ali i mnoge ne tako očigledne mane, a digitalno nasilje spada u ovu drugu kategoriju. Svakako im ne bih preporučila da ovaj posao počnu same u smislu da nemaju podršku porodice i/ili prijatelja od prvog trenutka jer će im oni pomoći da ostanu u dodiru sa realnošću i kada je teško. 

------

Ako te zanima tema bezbednosti u digitalnom svetu baci pogled na: Vodič za digitalnu bezbednost mladih - zaštita privatnosti i sprečavanje digitalnog nasilja

Autorka: Miljana Jovanović

Najnovije