Mingl kutak

Mingl Intervju: Marija Ratković - HPV vakcina i borba za promene

Mingl Intervju: Marija Ratković - HPV vakcina i borba za promene

Foto: Ema Bednarž

Marija Ratković je aktivistkinja koja je nekoliko godina ulagala veliki napor da aktivira javnost u vezi sa HPV vakcinama. Ističe da joj je najveća prepreka na tom putu bio osećaj ignorisanja od strane donosioca odluka. Međutim, borba je vredela. Od narednog meseca pomenuta vakcina biće dostupna građanima Srbije besplatno.


  • Nedavno je najavljeno da će vakcina protiv HPV o trošku države biti dostupna građanima Srbije u aprilu ove godine. Zašto je bitno da su mladima dostupne besplatne vakcine?

 

Već nekoliko decenija egzistencijalna nezavisnost se pomera ka višoj granici u godinama, a zdravlje ne može da čeka stabilnu platu ili privatno zdravstveno osiguranje. Kada govorimo o HPV vakcinama, za najviši stepen zaštite najbolje ih je primiti u detinjstvu od 9 do 13 godina ali mladi tek po stupanju u intimne odnose postaju svesni da moraju da brinu o sebi i zato je ključno da vakcina bude dostupna i besplatna za sve mlade koji brinu o sebi i svojim budućim partnerima.

 

  • Rak grlića materice izazivaju pojedini tipovi HP virusa. Nastanak ovog raka moguće je sprečiti. Zašto onda u Srbiji godišnje bude ustanovljena ova bolest kod 1300-1500 žena?

 

Postoji više razloga za to - kao i svaka vrsta raka, rak grlića materice jako dugo opstaje bez ikakvih simptoma, a u Srbiji ima puno devojaka i žena koje su prividno zdrave i zbog toga brigu o svom zdravlju i prevenciju spuštaju na listi prioriteta - život teče, potrebno je obezbediti novac za hranu i režije, rade se dodatni poslovi, svaki slobodan trenutak se provodi sa najmilijima i u toj priči najčešće strada zdravlje. Ali najveći problem je ono na šta ukazuju i podaci Svetske zdravstvene organizacije (WHO) - statistika oboljevanja od raka grlića materice je pre uvođenja državnih besplatnih programa vakcinacije bila slična u svim zemljama ali se podaci o smrtnosti razlikuju - u manje razvijenim zemljama, zbog nedostatka pristupa zdravstvu, lošijih uslova života i mnogostrukih faktora rizika žene otkrivaju rak u kasnijim stadijumima kada su prognoze lošije a smrtnost veća. Vakcina neće rešiti sve probleme preko noći - ali će za generaciju sadašnjih devojčica budućnost izvesno biti bezbrižnija, bar što se tiče HPV uzrokovanih oboljenja.

 

  • HPV vakcina je jedna od najskupljih vakcina na svetu. Jedna doza košta oko 150 evra, uglavnom je potrebno primiti 3 doze (450 evra). Šta je uzrok tome da ova vakcina toliko košta?

 

HPV vakcina štiti od nekoliko vrsta raka, i pre svega - ona štiti naš život i zdravlje, ali zdravstvenom sistemu ona štedi mnogostruke troškove višestruko ponovljenih nalaza i pregleda, komplikovane dijagnostike i posebno troškove lečenja premalignih i malignih oboljenja bilo da su to operacije, zračne ili hemio terapije. Tako upoređen - trošak vakcine je neznatan u odnosu na sve vrste nenadoknadive štete koju bolest načini u životima ljudi.

 

Foto: Ivana Cutura

  • Peticija HOĆEMO DOSTUPNU ZAŠTITU OD RAKA! je bila veoma zapažena. Vi ste autorka te peticije i dobili ste Godišnju nagradu za doprinos ljudskim pravima u Srbiji zbog odbrane prava na zdravlje. Šta je bila najveća prepreka u toku rada na ovoj kampanji?

 

Najveća prepreka je osećaj potpunog ignorisanja od strane donosioca odluka. Ali, to je bio samo osećaj jer danas ipak imamo rezultat. Zbog toga mislim da je važno istrajati čak i kada se čini da je sve besmisleno - podrška koju smo dobile bila je enormna, preko 900 žena je podelilo peticiju, mediji su neumorno izveštavali, gotovo cela Srbija je saznala šta su HP virusi i kako se prenose, kako možemo da se zaštitimo - i sve i da vakcine nema, danas je nivo interesovanja za svoje zdravlje neuporedivo veći. Mnoga deca će živeti bezbrižnije i to je veća nagrada od svih.

 

  • Muškarci ne mogu da obole od raka grlića materice, ali je poželjno da se i oni vakcinišu. Bilo bi dobro da objasnimo našim čitaocima zašto je to tako?

 

Muškarci mogu da obole od mnogih vrsta HPV uzrokovanih oboljenja - svih karcinoma orofaringijalne i anogenitalne revije, rak penisa možda nije toliko često oboljenje kao rak grlića materice ali važno je da se zaštite ukoliko im je dostupna zaštita. I naravno - svaki odgovoran muškarac zaštitiće i svoje partnerke ili partnere.

 

  • Zašto se naš sistem formalnog obrazovanja toliko opire uvođenju seksualnog obrazovanja, zašto je ono važno i da li postoji neki primer dobre prakse?

 

Mislim da je kao i svaki ogromni sistem - tako i naš sistem obrazovanja inertan i sve se promene veoma sporo sprovode - ali postoje pomaci. Postojali su pilot projekti i inicijative i verujem da će ih biti još - pitanje je vremena kada će se programi seksualnog i reproduktivnog zdravlja naći u školama jer kao što naša web serija Gen Z kaže - važnije je i od matematike. Za sada, Centar za biopolitičku edukaciju ima plan da akredituje program Znanje za zdravlje za dodatno usavršavanje zaposlenih u obrazovanju, kako bismo osigurali kontinuiranu podršku ljudima koji se snalaze u postojećem sistemu - posebno kada govorimo o seksualnom, reproduktivnom i mentalnom zdravlju i posledicama Covid-19 pandemije.

 

  • Različite su informacije o tome do koje godine je poželjno primiti vakcinu. Najčešće se pominje raspon od 9. do 14. godine. Da li je u redu da neko to uradi i kasnije?

 

Često zbunjuju apeli zdravstvene struke da se vakcina primi što pre - u periodu od 9 do 13 godina najbolji je imunski odgovor i potrebne su samo dve doze. Za sve kasnije, bez obzira da li je to 14 ili 45 godina - potrebno je 3 doze i nikad nije kasno ali procenat efikasnosti je manji. Važno je znati da se od infekcije HP virusima - ne stvara trajni imunitet niti virus večno ostaje u organizmu, tako da i oni koji su se izlečili od posledica HPV uzrokovanih oboljenja mogu i treba da se zaštite vakcinom.

 

  • Da li je potrebno nakon treće doze da se u nekom momentu ponovo osoba vakciniše?

 

Pre Covid epidemije niko ne bi postavio ovo pitanje - ali danas je potpuno opravdano - za sada je prema svim izvorima 3 doze vakcine dovoljno.

 

  • Aktivizam podrazumeva stalan trud radi unapređenja društva. Besplatna HPV vakcina je velika pobeda, a šta je sledeće čime planiraš da se baviš, a da se tiče mladih?

 

Pored pomenutih programa edukacije za prosvetne radnike i medijskog rada, uskoro ćemo pokrenuti i sistem mentorstva i podrške za devojke koje žele da studiraju u inostranstvu. Kako se mnogi sistemi školovanja razlikuju neophodne su različite vrste podrške - tako da Centar za biopolitičku edukaciju i dalje ostaje u domenu neformalnih i formalnih oblika učenja.

Autorka: Jelena Čolović

Najnovije