Mingl kutak

Novembar u Evropskoj prestonici kulture - Šta te čeka?

Novembar u Evropskoj prestonici kulture - Šta te čeka?

FOTO: freepik

Novembar je mesec koji uveliko donosi jesen i najavljuje dolazak zime. Iako novembarska hladnoća ponekad čini da osećamo setu za toplim, sunčanim danima, to ne znači da ne možemo jesenje, kišovite dane iskoristiti na neki zanimljiv način. Pročitaj naš tekst u kome ti predlažemo dva zanimljiva događaja koja možeš posetiti u novembru, u okviru programa Evropske prestonice kulture. To su Japansko-srpski festival filma i izložba stripa ,,Od Nevena do Betmena”.

JAPANSKO-SRPSKI FESTIVAL FILMA 

Ukoliko voliš japansku kulturu i uživaš u istraživanju svega što karakteriše ovu istočnjačku zemlju, festival koji predstavlja omaž filmovima nastalim u srpsko-japanskoj saradnji, ne bi trebalo da propustiš!

Japansko-srpski festival filma biće održan od 9. do 13. novembra u Kulturnom centru Novog Sada i u Distriktu u okviru programskog luka Druga? Evropa.

„Japansko-srpski festival filma” je nastao tokom kulturne razmene između Japana i Srbije, kroz specifičan model programskog prikazivanja, učenja i prakse. U godini Evropske prestonice kulture, u Novom Sadu će biti organizovana gostovanja poznatih japanskih glumica i glumaca i rediteljki i reditelja. Publika može očekivati četiri grupe aktivnosti, grupisanih u četiri teme – zvuk, vid, telo i um. Festival će okupiti i predstavnike i predstavnice zvučnih evropskih organizacija koje se bave sličnom tematikom kao što su „Nippon Connection Festivala” (Frankfurt, Nemačka) i kasting platforma Duart (SAD).

Festival će otvoriti japanska koreografkinja Kino Mekhju, koja će izvesti performans pod nazivom „Prolećna kiša”.

Ova predstava je omaž tradicionalnom plesnom stilu u Japanu koji se zove Nihon Bujo. Ovaj performans je platforma na kojoj se kulture ukrštaju i istražuju tradicionalnu i savremenu formu umetnosti pod uticajem kulturnog plesa. Događaj je pristupačan osobama sa fizičkim invaliditetom.

OD NEVENA DO BETMENA

Uživaš u čitanju stripova? Kolekcionar/ka si najrazličitijih izdanja i rado se vraćaš ilustrovanim dijalozima u oblačićima? Onda je ova izložba baš za tebe!

Izložbu stripa „Od Nevena do Betmena“, koja se realizuje u okviru celine Grad stripa, programskog luka Druga? Evropa, možete da pogledate od 21. oktobra do 22. novembra u Distriktu, u objektu broj 5.

Otvaranje izložbe zakazano je za 22 časa 21. oktobra, a izložbu ćete moći da pogledate svakog radnog dana od 13 do 20 časova i vikendom od 10 do 20 časova. Ova izložba prikazaće retrospektivu nastanka i razvoja stripa sa akcentom na srpski strip u evropskom i svetskom kontekstu i tematski pokriti tri veka.

Izložba je namenjena najširoj ali i akademskoj publici, kao i međunarodnim i lokalnim stručnjacima i ljubiteljima stripa. Jedan deo izložbe predstavljen je tako da animira decu i mlade nastojeći na taj način da razvije buduću publiku za strip.

Saznaćete (ukoliko već niste znali):

  • Da smo u stripu nesumnjivo uvek bili deo dinamičnog sveta u svakoj epohi.
  • Kako je čika Jova Zmaj postao jedan od pionira stripskog izdavaštva i kako je privukao velike majstore slikarstva da crtaju stripove za njegov časopis Neven.
  • Kako su rame uz rame kroz priče u slikama izmešani Lav Tolstoj, Henrik Sjenkjevič, Mark Tven, Aleksandar Puškin, Branislav Nušić, Čarls Dikens, August Šenoa, Laza Lazarević, Aleksej Tolstoj, Vilijam Šekspir, Jaroslav Hašek, Aleksandar Dima, Žil Vern, Mihail Šolohov…
  • Kako su Francuzi u 70–im saznali da neki od najvažnijih stripova njihovog detinjstva 30–ih i 40–ih dolaze iz Srbije/Jugoslavije, a ne iz Sjedinjenih Američkih Država.
  • Šta se dešava posle ogrebotine zadobijene od mačke podvrgnute naučnom eksperimentu, kako se aktivira firtućka iz Osake, ali i ko je i šta je Skrapulonska bebica…
  • Koliki je uticaj stripa na film i likovnu kulturu.
  • Da su mogućnosti stripa neograničene u odnosu na najskuplje filmske produkcije i da je jedina granica imaginacija stripskih autora.

Čekiraj ove predložene događaje i javi nam kakvi su tvoji utisci! 

Autorka: Mirjana Ranđelović

Najnovije