Mingl kutak arhiva

Sezonsko otvaranje neba u Art bioskopu Kolarac i Novom bioskopu Zvezda

Sezonsko otvaranje neba u Art bioskopu Kolarac i Novom bioskopu Zvezda

Foto: Boš

Gledati film pod otvorenim nebom isto je kao vožnja automobilom bez krova kroz nenaseljeno mesto: topli povetarac, sloboda u vis i neprekidno kretanje. Nema semafora – nema zaustavljanja. Voziš se kroz fikciju, kao lud, unutra, u sebe. Postoje neke posebne lokacije na nebu Beograda. Prvo moraš dobro da se popneš, isto tako smestiš, isključiš telefon, upališ isti onaj automobil otvorenog krova, polako puštaš kvačilo i inercija, a u stvari – akcija.

 ART BIOSKOP KOLARAC, Studentski trg 5

Nakon tri uspešne prethodne godine, Art bioskop Kolarac ponovo otvara vrata svog krova za sve ljubitelje sedme umetnosti. Bioskopski prostor nalazi se na samom vrhu čuvene Kolarčeve zadužbine – u samom srcu kulture. Postoji određena čar u reči ,,sezonsko’’, podseća na nešto što se željno i sa nestrpljenjem iščekuje, tako je i sa terasom bioskopa na Kolarčevoj zadužbini. Reč je o prijatnom prostoru, neprimetnog sa ulice, koji te od početka projekcije uljuljka u sebe. Što se tiče samog repertoara, najviše se odnosi na savremene, tj. najaktuelnije filmove. Cena karte je pristojna i skromna, posebno ako uzmemo u obzir ugođaj otvorenog neba i ušuškanosti koje ovo mesto nudi. Možda ćeš iz Kolarčeve zadužbine izaći za koju novčanicu manje, ali – nekada manje ume biti više.

NOVI BIOSKOP ZVEZDA, Terazije 40

Ima nečeg poetičnog u rušenju tog, nazovimo, ,,petog zida’’. Posebno ako uzmemo u obzir projekcije kultnih filmova, tzv. klasika. Svi mi imamo filmove koji su stariji od nas, ali čija smo prva puštanja poželeli da doživimo u bioskopu. Ne postoji magični štapić koji briše pamćenje, posebno ne pamćenje kada je u pitanju omiljena fikcija. Međutim, postoji magično mesto na Terazijama 40 – Novi bioskop Zvezda. Novi bioskop Zvezda je prijateljsko mesto na kome možeš da pogledaš kultne filmove kao da ih gledaš prvi put. Dakle, svi oni filmovi za koje smo mislili da se ne mogu razliti van ekrana ili van bioskopskih sala, prokapljali su i stigli čak do platna Zvezdinog bioskopa na otvorenom. Filmski program se može ispratiti na njihovim društvenim platformama, a žanrovi su raznoliki. Izaberi svoj omiljeni film ili onaj koji već dugo planiraš da pogledaš, uputi se prema zgradi Novog bioskopa Zvezda, pristojno ostavi donaciju (pošto je ulaz besplatan) i doživi neki novi osećaj.

Nekada se čini da je ceo Beograd u zidinama, zbog kojih se vrlo često jedva vidi parče plavog neba, zato spoljni svet samo skiciramo, beležimo u grubim crtama. Možda se i od toga može napraviti neki zanimljiv mozaik, ali nekada je potrebno više od gradskog mozaika. Pod otvorenim nebom čula su izoštrenija. Neka je i kobajagi, ali neka ispred nas tutnje vozovi, neka se brodovi otiskuju na daleka prekookeanska putovanja, neka vazduh miriše na skitništvo, pristanište, čađ, tuđe sudbine i bliskost svih tačaka na globusu. 

Autorka: Nevena Branković

Najnovije