Mingl kutak arhiva

Mingl leto u gradu – vodič za jul

Mingl leto u gradu – vodič za jul

Foto: Boš

Provesti leto u Beogradu čini se neatraktivnim, posebno dok listamo po društvenim mrežama kako drugi ljudi posećuju primorske destinacije, rade zanimljive stvari, prisustvuju interesantnim događajima. Međutim, ko je rekao da srpska prestonica ne može biti isto tako primamljiva tokom leta? Mingl ti donosi neka slatka dešavanja, edukativne sadržaje, šarena mesta i privlačne manifestacije koje Beograd ima u ponudi ovog meseca.

Piknik, Muzej afričke umetnosti

Događaj pod nazivom Piknik organizuje šarenoliko druženje u parku ispred Muzeja afričke umetnosti. Prethodni događaj iste organizacije bio je održan na Kalemegdanu, gde su svi prisutni mogli da uživaju u mnogobrojnim aktivnostima, te ni ovog puta propratni program neće izostati. Radionice za najmlađe će otpočeti od 14 časova, izložba Umetnost, uprkos svemu – Savremena afrička umetnost iz zbirke Ilije Gubića imaće organizovano kustosko vođenje u 16 časova, joga seansa će uslediti sat vremena nakon izložbe, dok će za muziku biti zaduženi Nevena Jeremić, Feloneezy, Little Lu i Do the Math. Piknik je zakazan za nedelju, 9. jul, sa početkom u 12 časova, kada će se otvoriti vrata za sve solo igrače, grupne blejače, drugare, bake i deke, roditelje, decu, bicikle, lopte, skejtove, zeke i pse – navode organizatori.

Gradski sajam knjiga, Kulturni centar GRAD

Kulturni centar Grad će 9. jula u svojoj bašti otvoriti prvi ovogodišnji Gradski sajam knjiga. Vreme početka ovog tradicionalnog sajma zakazano je za 15 časova, kada će se otvoriti svi štandovi. Ulaz će biti besplatan, što je sjajna prilika da se iskoriste snižene cene omiljenih knjiga. Izdavačke kuće koje će se naći na sajmu su: Kontrast izdavaštvo, Sumatra izdavaštvo, Geopoetika, Štrik, Odiseja, Plato izdavaštvo, ali i mnoge druge.

Teatrijum, Kapetan-Mišino zdanje

Teatrijum je letnja pozorišna scena u okviru dvorišta Kapetan-Mišinog zdanja. Ova scena je nastala 2021. godine kada su glumci Tihomir Stanić i Vladan Gajović pokrenuli inicijativu. Pozorište Teatrijum, pored glavnog repertoara, ima i dečiji program, koji se realizuje svake subote i nedelje. Ovomesečni dečiji repertoar će se održavati u prepodnevnim časovima i podrazumevaće predstave poput: Mali Princ, Eko zakletva, Šumska zavrzlama, Put u središte igre, Tri praseta i mnoge druge; dok će se u kasnim večernjim časovima, svakog dana, igrati predstave: Ljubaf, Luča Mikrokozma, Simfonija Crnjanski, Petrijin venac, Zločin i kazna...

Garden Sessions, Botanička bašta Jevremovac

Botanička bašta Jevremovac će, u organizaciji Centra beogradskih festivala, od 20. do 30. jula ugostiti brojne muzičke umetnike u svom velelepnom prostoru. Novu sezonu u okviru muzičkog festivala Garden Sessions otvoriće jedan od najpoznatijih srpskih repera – Marčelo, koji će nastupiti sa svojim bendom. Drugog dana festivala nastupiće poznata alternativna rok grupa KKN (Kanda, Kodža i Nebojša), sa svojim dab, rege i fank prizvukom. Subota, 22. jul, rezervisan je za pop umetnicu Tijanu Bogićević, pobednicu najnovijeg Beogradskog proleća; dok će veče nakon nje nastupiti legendarna rok grupa Bajaga i Instruktori. Međutim, ovim se ne završava Garden Sessions, već se samo pravi mali predah, jer će festival nastaviti sa svojim nastupima, te će novi krug koncerata otvoriti Jelena Tomašević 27. jula, nešto tvrđi zvuk oriće se 28. uz Smak plus, dok će festival zatvoriti francuski bend Nouvelle Vague , cover bend koji novim zvukom obrađuje vanvremenske originalne numere.

Art i Vino, Vojvode Šupljikca 36

Art i Vino je kreativna radionica koja je dostupna tokom cele godine, pa tako i leti. Čar ove radionice je u njenom principu. Naime, pored likovne edukacije, cilj umetnika Art i Vina je uvesti jedan nov način povezivanja čoveka sa sobom ili drugima, posredstvom umetnosti. Biti deo ove radionice znači biti deo sebe i biti deo drugih, ali biti i deo umetnosti. S tim u vezi, postoje određene teme koje ova škola slikanja nudi: Moje remek-delo, U čast velikih majstora, Zajedno je lepše, Naša porodična priča i Četkice i čaj za raj. Važno je napomenuti da radionicu mogu pohađati svi –dakle, nije važno da postoji bilo kakvo pređašnje iskustvo u slikanju. Sve u svemu, jedna šarena i nežna preporuka.

Oppenheimer vs Barbie, bioskopi

Dva dugo iščekivana filma, OppenheimerBarbie, imaće svoje premijere 20. jula. Većina filmofila ne može da dočeka projekcije ova dva filmska ostvarenja, prvi najverovatnije zbog poverenja u umeće legendarnog režisera Kristofera Nolana, a drugi zbog nagoveštaja interesantne tematike. Čini se da je već sada zainteresovanost toliko velika da će bioskopske sale tokom druge polovine jula biti krcate. Bilo kako bilo, ostaje nam da procenimo da li se gora tresla sa razlogom ili se samo rodio miš.

Mingl preporuka: Pošalji svoju želju zvezdama

Za kraj, donosimo ti jednu posebnu  preporuku.  Leto može biti jako inspirativno kada su u pitanju neke čarobne stvari koje možemo uraditi za sebe i druge, posebno kada su u pitanju ideje koje nam neće izvući puno novca iz džepa i koje će nam dati tu mogućnost da sami izaberemo mesto i vreme – ovo je jedna takva.  Naime, u dobro snabdevenim svaštarama može se pronaći lampion želja, veliki kartonski balon, koji može biti mnogo više od toga kada u njega zapakuješ svoju nežnu želju i pošalješ ga zvezdama. Na tebi je samo da izabereš mesto, veče, osobu i sa sobom poneseš upaljač. Posle je sve na zvezdama.

Autorka: Nevena Branković

Najnovije