Mingl kutak arhiva

Mingl intervju, Generation Z: Muzika je najbolji način da kažemo ono šta želimo

Mingl intervju, Generation Z: Muzika je najbolji način da kažemo ono šta želimo

Foto: Boš

Ko je Generation Z?

Mi smo bend. Bend koji čine tri mlade osobe koje imaju šta da kažu i kojima je muzika najbolji način da kažu ono što žele.

Kako je izgledao vaš prvi nastup? Sećate li se šta ste pomislili nakon njega?

Prvo javno pojavljivanje Zja je bilo u Wurst Platz baru u finalu Mobil Music Festa #3. Tada smo svirali samo dve pesme, igrom slučaja obe pesme su sada izdate kao singlovi. Sa ove tačke gledišta je bio dosta amaterski i neuvežban. Ali uzimajući u obzir da smo pre nastupa imali svega nekoliko proba koje su više bile upoznavanje nego sviranje taj nastup je bio odličan. Kada smo sišli sa improvizovane bine i kada se adrenalin spustio na normalne nivoe osim ponosa zbog nastupa osetili smo najviše želju za pobedom, jer je pre svega to bilo takmičenje bendova. Verujemo da nam je taj „poraz“ na prvom nastupu doprineo sve ovo što je kasnije usledilo, nagrade, silne nastupe...

Divno je videti mlade, posvećene ljude kako rade ono što vole. Šta je za vas muzika – posao, hobi, zadovoljstvo?

Muzika je za nas način izražavanja. Neke stvari lakše izađu iz glave kroz pesmu, stih, melodiju...  

Vaša muzika predstavlja mešavinu različitih žanrova. Kako različitost doprinosi jedinstvenom zvuku? Imate li potrebu da se svrstate uz određeni, dominantni zvuk?

Zvučaćemo „matoro i pametno“, ali kad znaš koje začine stavljaš sve bude ukusno. Ne pokušavamo pošto-poto da u svakoj pesmi ima svega. Tad bi napravili pomije. Pokušavamo da napravimo da pesma zvuči naše, autentično i iz te želje dolazi do mešanja žanrova. Ne pokušavamo da se ograničavamo nekim žanrovskim zidovima, iako sami znamo da nam je temelj u nekoj malo čvršćoj muzici. Ukoliko bi to sebi ponavljali iznova i iznova ne verujem da bi neke pesme bile ovakve kakve jesu.

Šta vas inspiriše da stvarate? Kako izgleda proces nastajanja jedne vaše pesme?

Obično Ogi, gitarista i pevač, piše većinu pesama, tako da bi bilo najbolje da on odgovori. (smeh) Pa, pokušavam da nađem inspiraciju svuda oko sebe, da li je to nešto što vidim, ili osetim. Nekako je zanimljivo kada normalne stvari koje viđate svakodnevno pokušate da pretopite u stih. To dobro dođe kao vežba za razvijanje kreativnosti.

Za neke od pesama poput Baba baraba i Dete 21. veka snimili ste i spotove. Na koji način povezujete audio i vizuelnu umetnost? Uživate li u tim procesima?

Nema neke povezanosti, barem za ta dva spota nije bilo. Ne verujem da bi iko mogao da pronađe povezanost između babe i WC-a, drugi spot jeste nekako povezan sa pričom pesme, škola i deca 21. veka... Ali ništa od toga nije planirano, jednostavno je sinula ideja, uslovi su bili odgovarajući da se to sve snimi kako je i snimljeno i to je to. Za sada ne vijamo preterano povezanost slike i zvuka.

Pomenutu pesmu, Dete 21. veka, publika je nagradila titulom hita godine Top liste Bunt. Koliko mladim umetnicima znače ovakva priznanja? Znači li to da postoji dovoljno sluha i prostora za nešto alternativniji zvuk?

Nama je ovo došlo kao vetar u leđa. Upravo to što si rekla, ulilo nam je nadu da ima šanse i za nas mlade koji se izražavamo na ne tako popularan način danas. Mi se nadamo da će biti prostora i sluha ne samo za nas, Generation Z, već i za sve ostale vrlo talentovane i zanimljive bendove po Srbiji i da naše vreme polako i sigurno dolazi.

Hvala vam što ste odvojili vremena da popričate s nama! Šta biste poručili mladim muzičarima u Srbiji?

Do sad smo uvek mi bili ti kojima su nešto poručivali, ovo će biti sada malo čudno. Pa ne znam, ovo su i nama milion puta rekli, a verujem i svima kojima bi naša poruka trebalo biti upućena, a to je da ne odustajete, već da idete buntom do uspeha. Iako je cliché istinito je, istrajnost je najbitnija u ovakvim stvarima, odmah ispod kvaliteta. Ali kvalitet se može navežbati, ali ukoliko se ne vežba dovoljno dugo neće biti ni kvaliteta koji bi došao do izražaja.

Za kraj, pozivamo vas da se upišete u naš Mingl leksikon!

Repetitor ili Artan Lili?

Repetitor

Grad u kome biste voleli da svirate?

Neki van Srbije

Tri stvari koje uvek mogu da vam poprave dan?

Slušanje omiljene pesme

Dobar obrok

Saznanje da se nešto lepo desilo, nama ili nekom drugom

Ukoliko biste morali da zauvek izvodite numere jednog benda, koji bi to bend bio?

Uf, pa koju god pesmu ili bend da kažemo, sutra će već biti drugo. Ne želimo da se ograničavamo sa ovim izborom, kao ni sa žanrovima. :)

 

Razgovor vodila: Miljana Jovanović

Najnovije