Mingl kutak arhiva

Mingl leto u gradu – vodič za avgust

Mingl leto u gradu – vodič za avgust

Foto: Boš

Osmi mesec u godini tu je da nas podseti da se leto bliži kraju, što bi rekla Lana Del Rey: I got that summertime, summertime sadnesss. Zato, valjalo bi potpuno razdražiti svaku poru, izoštriti bubnu opnu, ohrapaviti glasne žice i vitlati po travama i asfaltima toliko da se đonovi otope od vreline. U to ime, Mingl ti donosi niz preporuka, koje možeš da ,,unovčiš’’ oblikom bogatog iskustva.

Humanitarni turnir Catan

Ljubitelji Catan-a imaće priliku da svoju strast za ovom društvenom igrom spoje sa jednom humanitarnom akcijom. Naime, u Klubu KUD Čuka, 5. avgusta, organizuje se turnir u popularnoj društvenoj igri Catan. Prikupljeni novac od turnira biće usmeren na lečenje Vanje Bugarski. Igra će početi u 10 časova i trajaće do 18 časova, tako će ceo dan biti u tonu karakterističnih zemljanih boja. Organizatori su pripremili simboličnu nagradu za pobednika. Međutim, pobednici se znaju na samom početku, a to su svi oni koji su se prijavili za ovaj turnir.

Kajak rekreacija Beograd

Dugoročna vremenska prognoza najavljuje da će avgust biti topao mesec, te je rekreacija na vodi jedan od najboljih načina da se istovremeno rashladiš i da doživiš avanturu. Ova rekreacija obuhvata veslanje Savom i Dunavom i uživanje u krajolicima Kalemegdana i Velikog ratnog ostrva. U kajakarenju ove vrste mogu se oprobati sve osobe starije od deset godina, bez bilo kakvog prethodnog iskustva. Kajak rekreacija Beograd ima profesionalan tim instruktora, koji pruža adekvatnu obuku početnicima i koji obezbeđuje sigurnost svojim prisustvom tokom cele ture. Pored nezaboravnog iskustva, ovakva vrsta razonode nudi potpuno drugačiju vizuru, kada čovek sa obale, postane čovek koji gleda na nju.

Koncerti na zidiću

Dobro poznati Zidić na Platou Milana Mladenovića prošlog meseca ponudio je šarenoliki muzički program, te entuzijazam neće opasti ni u avgustu mesecu. Zidić se može nazvati letnjom scenom Doma omladine, mesto koje već deset godina okuplja raznovrsne muzičke sastave, ali i sve ljubitelje dobrog zvuka. Sama lokacija je izuzetno ,,nametljiva’’, pogodna za sve slučajnike i namernike koji se petkom od 20 časova nađu u samom srcu grada. Prvi koncert ovog meseca otvoriće Kruz Roudi, mladi alternativni bend iz Novog Sada, kojima je ovo prvi samostalni nastup u prestonici. Drugi koncert biće u bojama Miloša Zubca, velikog pesnika među muzičarima, ali i velikog muzičara među pesnicima, čijom muzikom preovladavaju tradicionalni prizvuk, šansona, bluz, rokenrol... Poslednji petak u mesecu rezervisan je za pančevački muzički sastav – Ukratko Štef. Ovaj bend će svojom punk melodijom zatvoriti popularni letnji program Koncerata na Zidiću.

Leto na Gardošu

Gardoš je simbol Zemuna i svojevrsni stub kulture ovog dela Beograda. Teško je odlučiti  u kom dobu godine je najlepši, ali jedno je sigurno, Leto na Gardošu je uvek posebno. Leto na Gardošu je manifestacija posvećena svim uzrastima, jer obuhvata različite vrste sadržaja. Nedeljom i ponedeljkom programski sadržaj prilagođen je najmlađima, dok se petkom i subotom organizuju koncerti i predstave za nešto stariju publiku. Ova manifestacija će trajati do 31. avgusta, a organizovana je od strane Gradske opštine Zemun i Turističke organizacije GO Zemun. Tokom avgusta meseca odigraće se brojne predstave, a neke od njih su: Život je loto, Slučaj nevine udovice, Lutkina kuća i dr.

’Ajmo na pivo, Docker/Dogma

Saveti lekara za tropske letnje dane su da koristimo dosta tečnosti, zato pivopije, pravac na dobro pivo. Ako ste se već odlučili da svoju žeđ utolite kriglom dobrog piva, evo preporuke za dva mesta gde ćete ga sigurno naći. Docker je toliko blizu da možeš da strčiš s Trga niz Francusku za 10 minuta, navode na svojoj zvaničnoj stranici. Nalazi se u ulici Žorža Klemansoa 27b, pored same luke, na Dorćolu. Dogma je brend, sinonim za kvalitetno pivo. Nalazi se na drugom delu grada, u blizini Ade, na adresi Radnička 3. Oba objekta imaju ogromne bašte pod otvorenim nebom, autentičnu atmosferu i proveren kvaliet, zato su dobar izbor za tvoju sledeću turu piva.

Kontakt fest

Kraj letnje festivalske sezone u Beogradu biće u znaku Kontakt festa. Ova muzička manifestacija će se održati 24. i 25. avgusta u Atrijumu Beogradskog sajma. Prvo Kontakt veče rezervisano je za hrvatskog repera i hrvatskog trepera, Vojka V i Z++, ali i za jednu snažnu damu, Kleopatru, Učiteljicu ljubavi – Mimi Mercedez. Nešto mirnijim tempom i tananijim ritmom, nežni sedmočlani bend Elemental i alternativni sastav Svemirko voziće publiku kroz drugi festivalski dan. Sjajna ekipa izvođača zasigurno će ostvariti dobar KONTAKT i poručiti da Ljeto već je gotovo.

Mingl preporuka: Kupaj se u zvezdama

Kupati se noću nije isto kao kupati se danju, zato što sve ono što je bilo čvor postaje telo. Ruke se šire i odjednom raspon postaje veliki, kao sloboda, stvarno je tako. Beograd pruža puno mesta na kojima je omogućeno noćno kupanje, a Mingl ti preporučuje dva. Bazen Tašmajdan je jedno od najomiljenijih mesta tokom letnjih vrućina, a osim jutarnjeg i dnevnog plivanja, posetiocima nudi i noćno kupanje u svojim bazenima. Sportski centar Olimp nalazi se na Zvezdari, u ulici Vjekoslava Kovača 11, a noćno kupanje je moguće svakog dana od 21 časa, pa sve do ponoći. Izazivamo vas da ugledate nebo u vodi, nije lako, čak i kada je isuviše očigledno, čak i kada nam zvezde izbijaju oči.

Autorka: Nevena Branković

Najnovije