Mingl kutak arhiva

Neka nova skitanja, vodič za septembar

Neka nova skitanja, vodič za septembar

foto: pixabay, BOŠ

Čini se da je leto jedino godišnje doba koje ima kraj, jer se samo sa njim tako teško opraštamo – opraštamo, a ne puštamo. Međutim, odjednom ta negodovanja postanu tanja, kada na ulici zamiriše pečena paprika, kada se lišće oslobodi granja, rukavi postanu nešto duži, uveče se zatvori prozor pre spavanja, priznajem, pomisli se, ali se ne kaže: lepo je biti u septembru (bar nema komaraca).

 Preporučujemo ti mnogobrojne načine kojima možeš ispratiti poslednje sunčane dane.

Festival Samit Nesvrstanih

Septembar će i ove godine biti u znaku skejta i brojnih umetnosti, u znaku Samita Nesvrstanih. Samit Nesvrstanih je skup skejtera, umetnika, zidara i muzičara. Samit na kojem ćeš upijenu energiju proslediti dalje i tako ohrabriti i sebe i druge da rade ono što vole. Učestvovati ne znači nužno biti učesnik, već imati moć da snažno osetiš, čak i kada samo posreduješ, posmatraš. Retke su takve prilike, zato ih treba iskoristiti.

Festival Samit Nesvrstanih trajaće četiri dana, od 7. do 10. septembra. Svi dani festivala sadrže celodnevne programe, koji se mogu ispratiti na raznim umetničkim prostorima u Beogradu. Neke od njih su: Kvaka 22, Kula (Cetinjska), Muzej Jugoslavije, Ulična galerija, klub Drugstore i drugi. Satnice i detalji o radionicama, projekcijama, izložbama i svirkama nalaze se na instagram stranici Samita Nesvrstanih.

Festival Sedam veličanstvenih

Sedam veličanstvenih  je festival evropskog dugometražnog dokumentarnog filma, devetnaesti po redu. Ovaj filmski festival održaće se u periodu od 11. do 17. septembra u MTS dvorani. Napravljena je sjajna selekcija na osnovu kriterijuma o umetničkoj vrednosti, ali i na osnovu relevantnih tema koje bi trebalo brižno i pažljivo da ,,imponuju'' publici. Film koji će otvoriti festival nosi naziv Svi će ljudi braća biti, dok će se u narednim festivalskim danima davati projekcije prostalih veličanstvenih: Zimska saga, Gospodin Graversen, Housewitz, She Chef, Godina u polju i Moja švajcarska vojska.

Koncert grupe Buč Kesidi

Buč Kesidi je u poslednjih nekoliko godina jedan od najomiljenijih muzičkih sastava u regionu. Kada ih je Euforija 2019. lansirala pravo u kosmos, moglo se pretpostaviti da od tog uspona više neće postojati granice koje mogu omesti njihovu muzičku karijeru. S tim u vezi, poznati muzički dvojac iz Pančeva će 16. septembra održati svoj prvi veliki koncert na Tašmajdanu. Pored njihove muzike, publika će imati priliku da čuje i muziku drugih umetnika (Bojana Vunturišević, Džipsii i Pocket Palma) koji će gostovati na njihovoj koncertnoj noći.

CirkoBalkana 11, festival savremenog cirkusa

Cirkuski šator u kome će biti priređen ovaj događaj biće postavljen kod beogradskih Silosa. Festival će trajati od 21. septembra do 7. oktobra. Cilj ove manifestacije je promovisanje savremenog cirkusa u regionu, ali i upućivanje na društvenu angažovanost koja se podstiče zahvaljujući specifičnosti ove vrste umetnosti. Pored domaćih umetnika, ovogodišnji festival savremenog cirkusa okupiće i umetnike iz Francuske, Španije, Meksika, Sirije, Italije i Mađarske. Njihove umetničke tačke ticaće se aktuelnih globalnih pitanja, bez upućivanja na odgovore, već ,,provociranjem'' publike na promišlljanja. Pored glavnog programa, biće priređen i propratni program u obliku radionica, koncerata i projekcija.

Dan pešačenja

Korak bliže zdravlju je slogan ovogodišnjeg Dana pešačenja, koji će se održati 23. septembra u mnogobrojnim gradovima u Srbiji. Organizatori navode da je slogan vešto odabran, jer je zapravo ideja da se tog dana napravi još jedan korak bliže zdravlju, te da je ovakva vrsta rekreacije veoma bitna za opšte zdravlje. Važno je napomenuti da ne postoji starosna granica, pešačenju se mogu pridružiti svi oni koji sebe smatraju ljubiteljima prirode. Govoreći konkretno o Beogradu, polazna tačka biće na Banovom brdu u 9 časova, staza je duga oko 12 km i pristupačna za sve uzraste – zato, hajde da 23. septembra brojimo zajedničke korake prema zdravlju.

Što se bore misli moje, premijera filma

Poznati srpski reditelj, Milorad Milinković, potpisuje režiju novog filma koji govori o događajima neposredno pre ubistva kneza Mihaila Obrenovića. Film nosi poetski naslov, inspirisan nazivom pesme čiji je autor sam Mihailo Obrenović. Što se bore misli moje je svoju festivalsku premijeru imao na skorašnjim Filmskim susretima u Nišu, a u bioskopima se očekuje od 21. septembra. Glavnu ulogu tumači Dragan Mićanović, a ostatak glumačke ekipe čine: Nataša Ninković, Miloš Timotijević, Nebojša Dugalić, Tamara Krcunović, Luka Grbić i mnogi drugi glumci.

Pozdrav letu, do sledećeg viđenja

Probaj da udahneš duboko, da probaš da osetiš te svežije dane koji dolaze. Ne moraš nigde ići ako ti se ne ide – i te kako ima smisla. Unutrašnja avantura je poput domaćeg džema, poput smisla Vitomirke Trebovac:

uvek je isto.

kraj leta

je najlepši

i najtužniji.

osećam

kako mi stvari

izmiču nepovratno

i postajem kraća

sa svakim kraćim danom.

kad se vraćam s dunava

ima jedna nizbrdica

tu se sjurim biciklom

zatvorim oči

i dok letim

svaki put pomislim

vredi živeti.

ipak vredi.

Autorka: Nevena Branković


Najnovije