Mingl kutak arhiva

Artan Lili: Jedinstvo čini čuda!

Artan Lili: Jedinstvo čini čuda!

foto: Braca Nadeždić, BOŠ

Bend Artan Lili će 3. i 4. novembra nastupiti pred beogradskom publikom. Ovim povodom razgovarali smo sa frontmenom benda, Bojanom Slačalom, o tome šta možemo očekivati tokom dve muzičke večeri u Zappa Bazi. Otkrili smo i koje to pesme publika jedva dočeka, ali i onu uz koju se najbolje provode članovi benda.

Mingl: Za početak, kako se ovih dana osećaju članovi benda Artan Lili? 

Bojan Slačala: Odlično, vratili smo se iz inostranstva. Imali smo uspešne koncerte u Beču i Frankfurtu i sad ubrzano krećemo da se pripremamo za dva dana beogradskih koncerata u Zappa Bazi 3. i 4. novembra.

Mingl: Imajući u vidu da ste i likovni umetnik, koliko je za Vas važan taj odnos prožimanja auditivnog i vizuelnog? 

Bojan: Boja, ritam, harmonija su pojmovi koji su istovetni i muzičkoj i likovnoj umetnosti. Tako da se u mom slučaju oni prepliću i nadopunjuju, čime zadovoljam sve potrebe za bavljenjem ovim najboljim poslom na svetu.

Mingl: U najnovijoj pesmi Hardkor i pank ova dva pojma smeštate u mrak. Može li se naći nešto mekše i nežnije kad se pogase svetla? 

Bojan: Ova pesma manipuliše tananim i sitnim osećajima. Ma koliko oni bili brutalno imenovani i predstavljeni na način na koji su predstavljeni, ipak mislim da se radi o nežnoj pesmi sa snažnom emotivnom porukom.

Mingl: Više puta ste odgovarali na pitanje o muškom glasu koji piše u ženskom rodu. Šta mislite, čemu tolika potreba podele na muško i žensko? Poznaje li umetnost ovakvu vrstu secesije?

Bojan: Ovaj svet još jedino nije video neki rat između žena i muškaraca. Bojim se da bi to bio apokaliptični scenario. Mi svakako ne radimo na tome, već insistiramo na ljubavi, približavanju i ukidanju bilo kakvih razlika. Što se tiče umetnosti, ona sama svojim postojanjem ne toleriše nikakva sranja tog tipa, jer u suprotnom prestaje da bude umetnost.

Mingl: Koji momenat je bio prekretnica kada je u pitanju bend Artan Lili? Šta je to što uveseljava članove benda?

Bojan: Momenat kada je Romana ušla u bend je bio momenat kada smo konačno zatvorili strujno kolo. Tad su eksplodirale mnoge pesme i to su trenuci koji se večno pamte i koje često pokušavamo inicirati u sebi. Najviše nas uveseljava sloga i zajedništvo šta god da radimo. Jedinstvo čini čuda!

Mingl: Svirate u Beogradu, tačnije u Zappa Bazi 3. i 4. novembra. Šta može očekivati beogradska publika?

Bojan: Ovog puta sviramo dva koncerta u Beogradu jer ne postoji adekvatan klupsko-dvoranski prostor u gradu koji bi primio svu tu publiku, a sudeći po broju prodatih karata, izgleda mi da će i ovo biti malo :)

Iznenađenje – na koncertu će biti sjajna grupa Rezerve. To su naši gosti koji dolaze iz Makarske i kojima će ovo biti prvi nastup pred beogradskom publikom. Budući da se radi o sjajnom bendu, verujem da će publika biti više nego pozitivno iznenađena. Naravno, uz nas će nastupiti i stari prijatelj i pratilac benda VJ Izvanredni Bob, koji će i ovog puta svojim prisustvom i veličanstvenom svetlosnom scenografijom uveličati ceo događaj.

Mingl: Koju pesmu publika jedva dočeka na vašim nastupima, a u kojoj pesmi bend najviše uživa prilikom izvođenja?

Bojan:Publika uglavnom nestrpljivo iščekuje izvođenje novih pesama (što sa ponosom najavljujem da će se desiti), a mi se zajedno sa publikom uvek najbolje provedemo na Maci.      

 

Za kraj, pozivamo vas da se upišete u naš Mingl leksikon!

 

Ukoliko biste morali do kraja života da slušate samo jedan domaći bend, koji bi to bio?

-          Šarlo Akrobata.

Da imate mogućnost da se sprijateljite sa samim sobom, da li biste želeli takvu osobu za prijatelja?

-          Srećan sam što ne moram da razmišljam u tom pravcu, jer u životu imam mnogo dobrih prijatelja.

Da li pritiskate dugme lifta više puta dok ga čekate?

-          Samo u starim liftovima koji nemaju lampicu.

Kada biste mogli da budete jedan crtani junak, koga biste odabrali?

-          Mister NO!

 

Razgovor vodila: Nevena Branković

Najnovije