Mingl kutak arhiva

Umesto krilatice, Dragan i kornjača – 29. Festival autorskog filma

Umesto krilatice, Dragan i kornjača – 29. Festival autorskog filma

foto: Natalija Erdeljanović, BOŠ

Ovogodišnji Festival autorskog filma, dvadeset i deveti po redu, biće održan od 24. novembra do 1. decembra. Tim povodom, na jučerašnjoj konferenciji za medije, festival su najavili: Igor Stanković (direktor festivala), Srdan Golubović (predsednik Saveta i selektor), Srđan Vučinić (umetnički direktor), Maša Seničić (selektorka), Milena Debeljković (operativna direktorka festivala) i Leticija Kilik (reginalni Ataše za audiovizuelnu delatnost pri Francuskoj ambasadi u Srbiji).

Uvodnu reč imao je direktor festivala, Igor Stanković. Prisećajući se dvadesetog izdanja festivala, ukazao je na monografiju koja je tada bila izdata (Pohvala ludosti), verujući da će za trideseto izdanje izaći nešto novo, što će biti pohvala hrabrosti, entuzijazmu i istrajnosti. On je najavio da će ove godine biti prikazano 82 filma, podeljena u 13 programskih celina.

Takmičarski program je sastavljen od 12 filmova, od kojih je samo jedan iz regiona – Ekskurzija. Predstavnik Saveta i selektor, Srdan Golubović, govorio je o takmičarskom programu, koji će biti promocija novih glasova autorskog filma, jedna nova energija. Golubović je izneo važnost samog festivala, čiji svojevrsni autoritet doseže i van granica naše zemlje, zato što se u okviru ovog programa gaji jedna vrsta posebnosti i autentičnosti.

Umetnički direktor, Srđan Vučinić, istakao je važnost filmova ,,trećeg sveta’’ (Čile, Vijetnam, Iran, Nepal) zbog subverzivnosti onoga o čemu govore, kao i zbog veoma važne teme puta, na kojoj je čovek prinuđen da se suočava. On smatra da filmovi glavnog programa predstavljaju sumiranje poetika dobro poznatih i velikih autora (Venders, Louč, Belokio, Džejlan), ali ističe i film koji će otvoriti ovogodišnji festival, film koji je vrlo važan za nas, koji govori o traumi društva i raspad porodice i pojedinca – film Lost country.

Selekcije Hrabri Balkan i Sirovo predstavila je selektorka Maša Seničić. U okviru selekcije Hrabri Balkan naći će nekoliko filmova iz Srbije i regiona. Premijerno će se prikazati filmovi Srce i Neka cvjeta rosno cvijeće. Zatim, u okviru ovog programa, naći će se dva filma koja tematizuju poetiku pejzaža – Motel i El Shatt – nacrt za utopiju. Seničićeva veliku važnost daje najeksperimentalnijem filmu ove godine, Šutnja razuma, koji govori o silovanjima u Foči. S druge strane, najmlađa selekcija, Sirovo, pokrenuta je ciljem negacije da su žanrovski i autorski film u nekakvom sukobu i ove godine će prikazati 4 potpuno različita ostvarenja.

Mrežu festivala Jadranske regije predstavila je operativna direktorka festivala, Milena Debeljković. Ona je ukazala na zajedničku organizaciju sa festivalima iz Sarajeva, Herceg Novog, Ljubljane i Zagreba. Ovaj program obuhvata 5 filmova  za koje će publika moći da glasa, a nagrađeni film će biti distribuiran u regionu.

Završnu reč imala je Leticija Kilik (regionalni Ataše za audiovizuelnu delatnost pri Francuskoj ambasadi u Srbiji), koja je predstavila Francusko-srpske filmske susrete na ovom festivalu i koja je ukazala na veliki značaj što će festival otvoriti film koprodukcije Francuske i Srbije.

Naposletku, kako se među prisutnima postavilo pitanje o krilatici koja bi se mogla iskoristiti za ovogodišnji FAF, govornici su nastojali da objasne da sam naziv festivala govori za sebe, kao i da bi svaka vrsta krilatice mogla samo da suzi širokost ovog stamenog festivala. Naposletku, zaključio je Srdan Golubović, moto ne mora uvek da bude predstavljen rečima, film je više vizuelni identitet. Što znači da ipak ni ,,parola’’ nije izostala, ona ove godine glasi: Dragan i kornjača.

Autorka: Nevena Branković

Najnovije