Mingl kutak arhiva

Studentima kartice umesto sistemske podrške

Studentima kartice umesto sistemske podrške

foto: Museums Victoria (Pixabay), BOŠ

Prošlo je više od nedelju dana od početka prijave za nove studentske kartice, a za to vreme se preko 67.500 hiljada studenata u Srbiji prijavilo da ih dobije, istakao je predsednik Skupštine SKONUS-a (Studentska konferencija Univerziteta Srbije) Đorđe Petrović. Zanimalo nas je šta će studentima ove kartice omogućiti, da li će im olakšati svakodnevni život, kao i da li je ovo još jedna od predizbornih, kratkoročnih aktivnosti namenjenih mladima.

Osim što će studentima i studentkinjama ova kartica služiti kao identifikaciona (jer će sadržati jedinstven broj svakog studenta i studentkinje) i što će pomoću nje imati tekući račun u Poštanskoj štedionici (čije će održavanje biti besplatno), kartice će pružati i 20 odsto popusta na vozne karte, 10 odsto popusta na avio-karte, ali i popuste na prevoz, na namirnice u pojedinim prodavnicama, popuste u knjižarama, na odeću i obuću, a govori se i nižoj putarini. Iako je prijava za studentske kartice izbor, studenti i studentkinje koji će primati stipendiju ili kredit moraće da poseduju karticu i otvore tekući račun u gorepomenutoj banci, s obzirom da je država raskinula ugovor sa bankom UniCredit, preko koje su se ranije primale i stipendije i krediti. 

Studentkinja završne godine Filozofskog fakulteta u Nišu i aktivistkinja pokreta Kreni-promeni Anđelija Stanimirović ocenila je navedene pogodnosti kao jeftino potkupljivanje ne samo studenata, već i njihovih roditelja. Ona kaže da, kada bismo ušli u dublju analizu kartica, videli bismo da smo sve što one nude imali i ranije – platne kartice, besplatno održavanje računa, besplatni studentski račun do 25. godine. Uz pomoć indeksa ili međunarodne studentske karte imali smo sve popuste, iako možda jedino novo što nove studentske kartice nude jeste popust na avionske letove, na šta Stanimirović kaže da sumnja da bilo koji student ili studentkinja samostalno može da priušti avionsku kartu.

A šta kažu studenti?

Putem onlajn upitnika koji je popunilo 114 studenata i studentkinja, može se zaključiti da se skoro polovina njih već prijavila (46,5 odsto). Trideset i jedan student se neće ni prijaviti, dok 25 anketiranih nije još uvek. Većina onih koji su se prijavili, naveli su da su to učinili zbog obećanih popusta, zbog toga što je kartica besplatna, zbog lakšeg transfera novca roditelja svojoj deci, iz znatiželje, zbog ishrane u menzama, zbog studentskih domova, ali najviše zbog toga što je primaocima stipendija i kredita neophodna kako bi uopšte taj novac mogli da primaju. Jedan student ili studentkinja naveo/la je: Poslali su nam link i rekli da treba da se prijavimo.

Ipak, zanimljivije i opširnije odgovore napisali su oni koji su se izjasnili da se neće prijaviti za kartice. Kažu da većinu pogodnosti mogu dobiti i sa indeksom, da je u pitanju kolektivna manipulacija studentima, dok se neki nisu dovoljno informisali o njoj. Ne želim da dobijem jedinstveni studentski broj, podseća me na logor, napisao je u obrazloženju anonimni student.

O tome koliko su studenti i studentkinje upoznati sa beneficijama koje nude kartice, svedoči statistika sa ankete, a ona pokazuje da je većina onih koji su delimično u toku sa spominjanim popustima. Ipak, 27 anketiranih studenata kaže da su u potpunosti upoznati sa ovom temom.

Anđela Jeremić, studentkinja Filozofoskog fakulteta u Nišu, kaže da joj, s obzirom da je na završnoj godini, ova kartica ne može olakšati studije i studentski život, iako, ističe, svaka pomoć znači. Navodi da su troškovi studiranja daleko veći i oni ne podrazumevaju samo popuste na prevoz: Mesta u studentskim domovima nema za sve studente, cene iznajmljivanja stanova su porasle, kao i cena potrošačke korpe, tako da sada, kada je jako loša situacija, pogotovo za jednog studenta, ovo nije neki benefit, već simbolika da bi moglo da se kaže da je nešto urađeno za mlade.

Većina studenata, kao i njihovi roditelji, ne može priuštiti iznajmljivanje stanova, već biraju život u studentskim domovima kao jeftinije rešenje.. Ipak, poseban problem u svemu ovome je što mesta nema za sve. Na primer, u Beogradu ima nešto više od 10.000 mesta, na 100.000 studenata. Dodatno novčano iscrpljivanje može se uočiti kod finanskijski ograničenih studenata koji putuju od svog mesta stanovanja do grada u kojem studiraju, što neretko uzrokuje propuštanje predavanja i vežbi na fakultetu, konstantan život u prevozu, ali i nedostatak slobodnog vremena i nemogućnost  komfora.

Suštinsko rešenje, koje bi doprinelo kvalitetu života studenata, bilo bi povećanje kapaciteta domskih mesta kao prvo mesto na listi prioriteta, poboljšanje kvaliteta hrane u menzama i regulacija da samofinansirajući studenti jedu u menzi po istim cenama kao i oni koji se finansiraju iz budžeta, bez pravljenja razlike. Takođe, treba da se omogući studentima koji su iz gradova u kojima studiraju da se isto tako hrane u menzama, bez problema - navela je Stanimirović.

Jesu li kartice deo izborne kampanje?

Kako se bliže lokalni i parlamentarni izbori koji će se održati 17. decembra, u javnosti se može čuti, a pogotovu među studentima, kako je pokretanje ovih kartica povezano sa predizbornom kampanjom. Više od 70 odsto anketiranih studenata deli ovaj stav, naročito zbog tajminga i izbora trenutka u kom će se ove kartice plasirati javnosti. Mnogi se slažu da je očigledno zašto je to tako, a navodili su da je u pitanju kolektivno potkupljivanje mladih ljudi, da se uvek sve dešava uoči izbora, da su glasovi penzionera osigurani povećanjem penzija, a da su radnici u fabrikama zbog zaposlenja primorani da glasaju za vladajuću koaliciju, da se hvataju za slamku spasa, dok se kod studenata vladajuća partija ne kotira baš najbolje. Iz navedenih obrazloženja zaključujemo da studenti smatraju da su baš oni slabije biračko telo i da je ovo još jedan način da se glasovi u decembru osiguraju.

Ništa novo nismo dobili, osim popusta na avio-karte, koje će se sigurno odnositi na prevoznik AirSerbia kojim studenti nikada ne lete. Tih deset odsto ništa ne znače na već skupe karte. Studentima su potrebni bolji uslovi u menzama, jeftinije školarine, veće stipendije, više praksi – zaključio je jedan student.

Oni koji ne dele ovaj stav, najmanje su se oglasili i obrazložili zašto ne – svega njih petoro. Jedan od ispitanika koji smatra da kartice nisu deo kampanje, istakao je da se držav stara o studentima i kada nisu izbori. a jedan student uočava konstantan trud i rad za očuvanje ove zemlje.

O tome koliko je tačno da kandidati sa izbornih lista ciljano manipulišu studentima bez ideološkog opredeljenja time što im nude nešto putem čega mogu, naizgled, lakše studirati, govori Anđela Jeremić i kaže da se namerno cilja na mlade koji nisu politički pismeni, jer oni u najvećoj meri važe za one koje ne zanima politika. Politički kandidati dobro koriste političku neupućenost za jeftine poene, prodavajući priče koje ne piju vodu, jer im je to oprobani recept, zaključila je.

Saradnja ministarstava i SKONUS-a rezultirala studentskim karticama

Inicijativu za nove studentske kartice pokrenuo je SKONUS-u, koji je u saradnji sa Ministarstvom turizma i omladine i Ministarstvom prosvete godinu i po dana radio na ovoj ideji. Kako bismo čuli komentar i predstavničkog studentskog tela, kontaktirali smo sa SKONUS-om,  međutim, nije bilo baš lako doći do njih. Zaista u prethodnim danima dobijamo sijaset pitanja u velikom broju u vezi sa karticama, odgovorio nam je Đorđe Petrović dodavši da iz organizacije očekuju još veći broj prijava u narednom periodu.

Više od 70 odsto anketiranih studenata nije upoznato sa tim koja organizacija ili udruženje je uopšte pokrenulo nove kartice. Jeremić smatra da bilo koja studentska organizacija, koja ima mogućnost da ostvari neki promenu u ime svih studenata, treba da osluškuje potrebe tih istih studenata. Kako je rekla, nije joj najjasnije kako su iz SKONUS-a smislili da sve ovo bude olakšani način studiranja

Saradnja sa državnim predstavnicima je jako važna, jer bez nje ne bi mogle da se uvedu promene, međutim, ne sviđa mi se što se sada preko ovoga duplo vrši promocija za one kojima su potrebni glasovi, s obzirom na narativ koji se koristi od strane organizacije. Neshvatljivo mi je i to što predstavnica organizacije (Margareta Smiljanić) tvrdi da je ovo do sada najveći projekat studenata Srbije koji je podržan. Malo mi je apsurdno da ovako nešto bude najbolje što studenti nude za studente, objasnila je Jeremić. 

Dva ministarstva učestvuju u ovom projektu, a kako kažu iz SKONUS-a – njihova ideja bez podrške ovih institucija bi ostala samo utopijski pojam i mrtvo slovo na papiru. Ministarstva su preuzela uloge finansijske i logističko tehničke podrške u realizaciji kartica, rekao je Đorđe Petrović u ime ove organizacije. Na pitanje koje smo poslali kabinetu Ministarstva prosvete o načinu njihove saradnje sa SKONUS-om nismo dobili odgovor.

Ocene anketiranih studenata i razgovor sa dve studentkinje pokazali su i predočili bitne probleme sa kojima se studenti suočavaju. Pokazaće se da li će nove studentske kartice olakšati nečije studiranje i da li će navedeni popusti značiti. Iako je dominantno mišljenje da je ovaj projekat pokrenut u ovom trenutku iz političkih razloga, ne izostaje kolektivno priznanje da svaka pomoć znači, ali da je još mnogo sličnih i većih poduhvata potrebno da bi studenti manje brinuli o tome gde će stanovati i čime će se hraniti, a više brinuli o kolokvijumima i ispitima.

Autorka: Ana Adamović

 

Najnovije