Mingl kutak arhiva

Zašto je važno da izađeš na izbore?

Zašto je važno da izađeš na izbore?

foto: Ivan Aleksić, Jon Tyson(Unplash), BOŠ

Sigurna sam da se svima bar jednom desilo da od vršnjaka čujemo: Mene zanima samo faks; Tek sam se zaposlio/zaposlila; Sada mi je najvažnije da napredujem i steknem iskustvo; Ma, ja ti sad izlazim, društvo mi je prioritet; Od treninga do treninga – to mi je sad glavna stvar; Zanimaju me igrice... Politika me ne interesuje.

I, slažem se, sve navedene stvari su jako važne za nas mlade, za našu buduću karijeru, društveni život, hobi i relaksaciju. Međutim, treba da budemo svesni da sve od navedenog JESTE politika.

Kolike će biti stipendije, da li će se renovirati studentski domovi, hoće li biti prostora za nove sportske terene, na osnovu kakvog ugovora ćemo biti zaposleni, hoće li nam prakse biti plaćene, pa čak i kako će se kretati cene u izlascima koje toliko volimo, ili čak cene igrica – sve je to politika.

Politika je nešto u šta smo, bili toga svesni ili ne, podjednako uključeni i nešto što svakodnevno utiče na kvalitet života svakoga od nas.

Još u doba Stare Grčke postojala je tradicija okupljanja građana na trgovima gde se debatovalo, razgovaralo, pričalo o temama bitnim za sve ljude. Ideja i glas naroda bili su ključni i otud je nastalo i ime demokratija, za idealni oblik društva u kome svako utiče na odluke i štiti javni interes.

Ne moramo se vratćati antici kako bismo promišljali o uticaju na proces donošenja odluka. Ustav Republike Srbije garantuje nam pravo da biramo, ali i da budemo birani. Kada postanemo punoletni stičemo tu moć i mogućnost da utičemo na oblikovanje sveta i društva. Pa, zašto to onda ne iskoristiti?

Svakim odlaskom na izbore mi pokazujemo da smo svesni svojih prava i pokazujemo želju i potrebu da aktivno učestvujemo u donošenju odluka koje direktno utiču na svaki segment našeg života.

Onda sledi pitanje – Pa, za koga da glasam? Pred svake izbore se kandiduje određeni broj lista, koje javno iznose svoje stavove povodom različitih pitanja i problema. Pre svega, važno je da ,,stavimo na papir’’ šta je ono što je nama najvažnije, kako na mikro, tako na makroplanu. Da li je to ulaganje u obrazovanje, da li je to funkcionisanje institucija bez korupcije ili je to možda sprovođenje ekoloških mera koje bi doprinele (još) zdravijem okruženju – ili sve navedeno ili nešto sasvim drugo? Zanimljivo je da, prema istraživanju KOMS-a (Krovne organizacije mladih Srbije), vrednosti sa kojima se mladi najviše identifikuju jesu odsustvo korupcije i zaštita životne sredine.

Takođe, KOMS se dotakao još jedne važne teme u vezi sa mladima i politikom. Sprovedeno je istraživanje koje je pokazalo da čak 89% mladih ne otpisuje mogućnost da napusti Srbiju. Veliki procenat, zar ne? Tragajući za boljim uslovima života, mladi najčešće razmišljaju o emigraciji jer ne nailaze na (adekvatno) rešavanje problema koje identifikuju kao najvažnije i najkrupnije. Zbog toga je potrebno gradimo društvo u kome mlada osoba želi da ostane, gde se mladi poštuju, uvažavaju i cene – drištvo koje čuje glas mladih i gde mladi pokreću društvo.

Dakle, nakon što smo napravili listu svojih potreba i očekivanja, trebalo bi da izdvojimo malo vremena i informišemo se o političkim listama koje su se kandidovale. Dobrim informisanjem ćemo moći da uočimo ko su politički predstavnici koji razmišljaju najsličnije nama. Važno je da zaista dobro mapiramo stavove koji su nam ponuđeni, jer samo tako ćemo znati da smo doneli najbolju moguću odluku u trenutku glasanja. Ovde nam može pomoći još jedna od aktivnosti koju sprovodi KOMS, a to je praćenje, odnosno, monitoring izborne kampanje. Ova organizacija prati da li se i na koji način politički akteri koji učestvuju na izborima obraćaju mladima, koja su njihova obećanja, politike, konkretne mere koje će preduzeti kako bi mladi u Srbiji bolje živeli. I, zaista, važno je znati koliko narodnih poslanika/poslanica u Narodnoj Skupštini pripada kategoriji mladih, važno je da znamo koliko odsto budžeta država odvaja za nas i naše potrebe, važno je podsetiti se da su mladi i dalje deo Ministarstva koje nosi naziv Ministarstvo omladine i turzima, važno je na koji način se raspodeljuje novac predviđen za rad organizacija za mlade. Sve su ovo važna saznanja, razmišljanja, promišljanja koja treba da te podstaknu da izađeš na izbore i glasaš u skladu sa svojim stavovima i vrednostima. To je tvoj glas, jedinstven, neotuđiv, jedan. Glas kojim možeš da daš podršku idejama koje su ti bliske i idejama u koje veruješ.

A šta ako to ipak nije bila najbolja moguća odluka?

Ukoliko se kasnije ispostavi da odabrani političar/političarka nije ispunio svoja obećanja (a zbog kojih je, ustalom, i postao naš izbor) tokom svog mandata? Jednostavno – izlaskom na naredne izbore ćemo postaviti nekoga drugog. Tako funkcioniše demokratija, i prema demokratskim idejama, ne postoji vlast koja nije smenjiva.

Smatram da je najispravnije je da svako od nas najpre prema sebi pokaže odgovornost tako što neće biti lenj na dan izbora, već će iskoristiti svoje građansko pravo i otići da glasa. Hajde da znamo da smo uradili ono što je do nas. Za početak, da smo pokazali da smo tu i da učestvujemo u odlučivanju. Tvoj glas je jedan, ali je mladih mnogo.

Autorka: Marina Radan

Najnovije