Mingl kutak arhiva

dram: Sve te čeka, samo kreni sad

dram: Sve te čeka, samo kreni sad

foto: Nemanja Maraš, BOŠ

Povodom najavljenog koncerta grupe dram, koji će se održati 29. decembra u Zappa Bazi, razgovarali smo sa Stefanom Aćimovićem, pevačem i gitaristom ovog muzičkog sastava. Stefan nam je otkrio šta beogradska publika može da očekuje od te magične večeri silaska neba (ili Bajage), ali i imena umetnika koji će im se predružiti tada na bini.  

Mingl: Pre svega, kako se ovih dana osećaju momci iz drama?

Stefan: Ovih dana momci su u nekom međuprostoru između gostovanja, svirki po Srbiji i Bosni, pravljenjem novih pesama i organizacije oko najvećeg koncerta ove godine u Beogradu. Pošto se viđamo svaki dan, onda gotovo iz dana u dan izlaze nove interne fore i mimovi, kao kada se desi da vežemo nekoliko svirki zaredom. Može se reći da nam se trenutno dešava previše svega, hehe.

Mingl: Vaša muzika u isto vreme donosi spokoj i želju za akcijom. Kako objašnjavate ovu dihotomiju? Da li je to ono mesto gde me (nas) ne čeka niko?

Stefan: Drago mi je da se ta dihotomija oseti, jer smo manje-više to i želeli. Uvek smo u osnovnoj i srednjoj bili oni likovi sa Pink Floyd majicama u ćošku koji su imali svoje društvo ili bili sami sa sobom, i taj osećaj blage depresije (duhoklonuca), bunta, želje za promenom smo želeli da izrazimo kroz naše pesme; a mesto gde vas ne čeka niko je ono mesto koje čuvate samo za sebe i u koje ne dolazite tako često, jer tu baš i ne može dugo da se ostane.

Mingl: Jednim od najlepših načina pozdravićete se sa ovim cikličnim krugom od 365 dana, kako biste sumirali 2023. godinu?

Stefan: Uradili smo više nego što smo očekivali – svirali svuda po Balkanu (Slovenija ostaje kao nešto što još moramo da overimo), našli celu ekipu za treći album (kako sa muzičke, tako i sa dizajn i video strane), kupio sam kartu za Japan u martu za 2024. godinu (jedva cekam). Dosta vremena smo proveli sedeći u četiri zida i dogovarajući se šta mi želimo da kažemo ljudima sada, na trećem albumu, ali i kako želimo da to zvuči. Pošto se i generalna postava benda malo promenila, imamo novog basistu (Petar Blagojević) i bubnjara (Nikola Grozdanić), želeli smo da se sva četvorica skontamo i da radimo sve kao jedan, što se trenutno i dešava. Jedva čekamo da vam već na proleće prikažemo šta smo to novo spremili.

Mingl: U Pesmi za V kažete: Kada nebo siđe večeras (...) – šta publika može da očekuje 29. decembra u Zappa Bazi? Hoće li nebo sići te večeri?

Stefan: Pored novog reperoata, neobjavljenih pesama, raznih gostiju i novih gitara, ostaje još samo da nebo siđe te večeri ili Bajaga – to bi verovatno bilo kul (Bajaga, dođi na koncert, pls).

Mingl: Muzički duo Dolores će vam biti predgrupa. Zašto baš Dolores? Možete li nam otkriti imena još nekih gostiju?

Stefan: Indie Duo Dolores nam se svideo još od prve pesme koju si izbacile, koju je Fantom producirao, čini mi se. Jako nam se sviđa njihova muzika i bili smo presrećni kada su prihvatile naš poziv za Zappu. Što se tiče drugih gostiju, možemo reći da ćemo binu te večeri deliti sa čovekom čiji smo svi mi u bendu fanovi, a kako on kaže, i on je naš – a to je Marčelo. Imaćemo i još jednog gosta, koga ćemo objaviti uoči koncerta, ali evo, napomenuću da ste njega mogli da slusate prošle godine na PZE i da je imao tada fenomenalnu pesmu. Ja sam glasao par puta za njegovu pesmu, kako u polufinalu, tako i u finalu.

Mingl: Kada biste morali jednim vašim stihom da pozovete publiku na koncert 29. decembra, koji bi to stih bio?

Stefan: Sve te čeka, samo kreni sad.

Mingl: Za kraj, kako i gde će dram  dočekati 2024. godinu?

Stefan: Jedan deo benda biće u Berlinu i iskreno se nadam da će se vratiti živi i zdravi. Već jednom su bili, a za to iskustvo bi mogao da se napravi dodatan intervju. Ja ću biti u Rumuniji. Već četvrti put za redom idem u Rumuniju: jednom je bio Temišvar, drugi put Drobeta Turnu Severin (jer je na granici sa Srbijom kod Kladova, te smo zbog vremenske razlike slavili Novu godinu u Rumuniji, a onda brzo kolima prešli granicu i opet docekali Novu u Kladovu), prošle godine je to bio Bukurešt ( da proverimo da li je to kul ili nekul grad), a ove će to biti Cluj Napoca. Možda svratimo i do Moldavije, mada smo gledali da retko puštaju ljude da uđu, možda ako im nešto zapevamo…

Mingl leksikon:

Šta od muzike privatno slušate, a što bi iznenadilo vaše fanove?

Slipknot, Miles Davis, Gibonni, Buntai.

Tri reči koje opisuju dram?

KamenOvi, litre, odnos.

Sladoled u junu ili januaru?

Junu, al’ kad je hladno.

Omiljena Nindža kornjača?

Rafaelo.

Razgovor vodila: Nevena Branković

Najnovije