Mingl kutak arhiva

Recept za nežniji kraj godine – preporuka za gledanje 5 novogodišnjih filmova

Recept za nežniji kraj godine – preporuka za gledanje 5 novogodišnjih filmova

foto: Unplash, BOŠ

Dragi čitaoče/čitateljko, da ne bude zabune, na ovom spisku se ne nalazi „Home Alone“.

Kraj godine je tu, iza ćoška, a mi i dalje nismo mnogo toga ostvarili. Nemamo para, zaglavljeni smo na poslu koji obećavamo da ćemo promeniti i onda napokon položiti tih poslednjih nekoliko ispita koje vučemo sa sobom (sigurno sad u januaru, to je to). Kao i mnoštvo drugih krajeva, kraj godine sa sobom nosi značajnu dozu anksioznosti. Najlakši način da se sa time izborimo jeste prekomernim konzumiranjem hrane i pića, što je u ovom periodu socijalno očekivano, ovaj, prihvatljivo a i sasvim olakšano zbog slava, proslava i različitih novogodišnjih okupljanja. Međutim, ukoliko vam se ne izlazi napolje, a napokon smo civilizacijski došli do toga da je skroz u redu ostati kod kuće jer vam se jednostavno „ne ide“, decembar je pravo vreme da večeri provedete ispred TV-a. Čar decembarskih kućnih bioskopa je u tome da nisam pod pritiskom da gledam nove fimove a da „ne gubim vreme na one koje sam već odgledala“ jer sam umorna od 11 meseci rada i potrebno mi je nešto toplo, poznato i zabavno. U skladu sa ovim osećanjem, izdvajam pet filmova kojima se vraćam oko novogodišnjih praznika i zbog kojih rado ostajem kod kuće, ušuškana ispod ćebeta.

1.      Harry Potter filmski serijal (2001 – 2011, režija: više autora)

Zimski praznici su najbolje vreme za gledanje svih „Harry Potter“ filmova i pouzdano znam da nisam usamljena u ovom mišljenju. Možda zbog toga što se radnja uglavnom dešava u zimskom periodu kada su studenti u Hogvortsu, ovi filmovi nam svakako pružaju dobru zabavu i toplinu. Najbolje je gledati svaki dan po jedan film, ako vam obaveze to dozvoljavaju, u društvu „Harry Potter“ fanova ili onih koji ga površno poznaju, potpuno je svejedno. Ako ste već normalac kao ja i niste primili pozivno pismo, makar zimu možete provesti u Hogvortsu sa čarobnjacima i vešticama.

2.      It´s a Wonderful Life (1946, režija: Frenk Kapra)

Film koji nakon premijere nije postigao očekivane rezultate, ali je vreme pokazalo da se radi o dragulju u filmskoj kolekciji čuvenog Frenka Kapre, prati fantastičnog Džejmsa Stjuarta u ulozi Džordža Bejlija koga na početku filma zatičemo u pokušaju skoka sa mosta veče uoči Božića. Od toga ga odvraća anđeo koji mu pokaže kako bi izgledali životi njemu bliskih ljudi da Džrodž Bejli nikad nije postojao (neki ne bi ni bili živi) i to ga natera da se predomisli, vrati kući i dočeka Božić sa svojom porodicom i prijateljima. Ne samo zbog praznične atmosfere, ovo je idealan novogodišnji film jer nas podseća na ljude koje volimo i koliko smo im zahvalni što su tu pored nas, a ako baš imamo sreće, onda i sa njima provedemo novogodišnje praznike. Najbolje je gledati sami neko veče koje ste izdvojili samo za sebe.

3.      Die Hard (1988, režija: Džon MekTirnan)

Možda nema snega jer smo u Kaliforniji ali nema ni Božića bez „Die Hard“ filma. U noći uoči Božića, u pomoć razrešavanju verovatno najpoznatije talačke krize dolazi Džon MekKlejn, koga tumači zauvek omiljeni Brus Vilis, njujorški policajac van dužnosti. Za razliku od prevoda naslova na srpski jezik („Umri muški“), ovaj akcioni film stari kao vino jer i posle više od 30 godina pruža sjajnu zabavu za celo društvo, najbolje petkom ili subotom veče.

4.      Beautiful Girls (1996, režija: Ted Demi)

Verovatno ga nećete naći na listama najboljih „feel-good“ filmova, ali za mene svakako jeste jedan od omiljenih, „Beautiful girls“ prati grupu srednjoškolskih drugara koji se okupljaju u rodnom gradu da bi proslavili godišnjicu mature i tokom boravka se zaljubljuju u lepe devojke. U zavejanom predgrađu Čikaga, dok preispituju emotivne  odnose i značenja prave ljubavi, shvataju da su mnoge odnose uzimali zdravo za gotovo i da „good times never seemed so good“ (najdivinije izvođenje „Sweet Caroline“ se događa baš u ovom filmu). Film je najbolje gledati jedno veče tokom radne nedelje, sami ili u društvu emotivnog partnera.

5.      Big Lebowski (1998, režija: Džoel i Etan Koen)

Ovo je film koji možete da gledate u koje god doba godine, sedmice ili čak dela dana. Pod punom odgovornošću tvrdim da je „Big Lebowski“ najzabavniji film ikada snimljen i zbog toga se može naći na bilo kojoj listi filmova za preporuku. Radnja je toliko apsurdna, da mi je blago neprijatno i da prepričam. Džef Lebovski, inače naslednik autorskih prava Rubikove kocke (nadam se da se već smejete), okuplja svoju ekipu sa kuglanja da mu pomognu da povrati novac od mafijaša za uništeni omiljeni tepih. O genijalnosti sažetoj u dva sata filma je potrebno napisati poseban tekst. Ne preporučujem posebnu priliku jer je uvek odgovarajuće vreme za gledanje Velikog Lebovskog.

Autorka: Helena Cvetković

Najnovije