Mingl kutak arhiva

7 domaćih alternativnih bendova na koje treba obratiti pažnju u 2024.

7 domaćih alternativnih bendova na koje treba obratiti pažnju u 2024.

foto: Max Titov, Aleksandr Popov, Yasin Aribuga (Unsplash), BOŠ

Svi pravi alternativci osetili su makar jednom ono čuveno, neprijatno podozrenje svojih najbližih kada se radi o bendovima ,,za koje niko živ nije čuo", bilo da ste pokušali da dočarate utiske sa neke manje svirke ili ste jednostavno lik koji uživa da otkriva takve stvari.

Recimo da zaista jeste!

Onda verovatno znate koliko je ponekad teško objasniti fenomenološku šarenolikost jedne takve scene, i šta je ono što bi mnogim bendovima, na kraju, dalo legitimitet alternativnih. Bez naročite potrebe za detaljnijim terminološkim objašnjavanjem, skrenućemo samo pažnju na neke od najčešćih odrednica kojima smo svedočili u poslednjih nekoliko godina, kao što su ,,nova srpska scena", ,,beogradska alternativna scena, ,,Hali Gali bendovi"... Ovom prilikom vam donosimo 7 domaćih bendova na koje bi trebalo obratiti pažnju u 2024. godini:

1. Oxajo

Ako ste ljubitelj stvaralaštva Dušana Strajnića – Dukata i uživate u muzici Stray Dogg-a, imamo odlične vesti za vas! Poznati beogradski autor predstavio je svoj novi muzički projekat polovinom prošle godine objavivši svoj prvi singl ,,Put’’, a nekoliko meseci kasnije i singl ,,Sijam’’. Ono što karakteriše zvuk Oxaja treba tražiti u mnogovrsnom i širokom spektru prepoznatljivog indi rok manirizma, dok posebna inovacija leži u tome što Strajnić sada piše i izvodi pesme na maternjem jeziku.

2. Crvi

Jedan od onih bendova čiju genezu ne treba naročito objašnjavati, budući da predstavljaju pionire na domaćoj alternativnoj sceni poslednjih deset godina. Oni za sebe kažu: ,,Crvi su bend u stalnom nastajanju. Crvi nisu superbend, već grupa ljudi koja se svirački razume i nadopunjuje. Crvi žele da lutaju, a ne žele da idu sigurnim putem.’’. Za sobom imaju dva studijska albuma (Piše nam se dobro, Šta si to uradio?). Kombinacijom tvrđeg i mračnijeg gitarskog zvuka, koji na mahove podseća na poetiku proto-grandž i grandž bendova s kraja 80-ih i početka 90--ih godina prošlog veka, Crvi su istinski hidden gem za sve ljubitelje alternativnog zvuka.

3. Proto tip

Nebo nikada nije izgledalo vedrije za ovaj mladi beogradski bend, nakon godine ispunjene brojnim uspesima! Pre svega, mislimo na njegovo definitivno ustoličenje objavljivanjem debi albuma S ivice sanjanja, kao i koncertnom promocijom istog u novembru prošle godine, u prostorijama Doma omladine. Vredno je napomenuti da su prethodno učestvovali u Hali Gali kompilaciji (2019), ali i to da su autori EP-a koji datira iz vremena pre toga (Strah od izvesnog).
Njihov muzički izraz može se opisati kao spoj alternativnog roka, nojz roka i post-panka.

4. Čistilište

U svom poslednjem intervjuu, koji su dali za list Danas, ova supergrupa (Dingospo Dali, Klotljudi, Ti) ističe, pre svega, potrebu da svojim samozvanim debi ostvarenjem ,,new wave istera do kraja’’. Ovim albumom, objavljenim krajem prošle godine u izdanju Krave 22, bend Čistilište donosi jedinstvenu eklektiku mračnog zvuka s primesama nojz roka, garaža i art-panka.

5. Neven

Ne treba da čudi što je, mada opusom nevelik, bend Neven za tako kratko vreme pronašao svoju publiku, kao jedan od retkih hardcore entiteta na trenutnoj sceni. Osnovan 2021. godine, bend je označio svoj početak EP-jem Demo (2022), kao i singlom ,,Ostajem pozitivan’’. Inspiraciju crpe iz hardcore zvuka 90-ih i youth crew pristupa, dok takođe, kako navode, ideje pronalaze i u bhakti kulturi.

6. Ubili su batlera

Ako mislite da jednim singlom nije moguće skrenuti pažnju na sebe, čak i u slučaju relativno novijih alternativnih sastava, onda zastanite i dobro oslušnite bend Ubili su batlera! Njihov debi singl ,,Maglovito jutro’’, uz nekoliko snimaka živog koncertnog materijala, neće vas ostaviti ravnodušnim,a ako su ga zaista ubili, bilo je to iz čisto estetskih razloga.

7. Lu

Lu, šabački trio osnovan 2021. godine, obećava blistavu karijeru na domaćoj alternativnoj sceni. Njihov prvi singl ,,Ne mogu ništa sam’’, objavljen u izdanju Pop Depresije, a kao prvo ostvarenje edicije Zeleni Kačket, prošao je zapaženo i sa dobrim kritikama.

Nakon uspeha prvog singla, bend je predstavio i pesmu ,,Da l’ iko misli na mene’’, nastavljajući sa originalnim pristupom i energičnim izvođenima. Lu definitivno zaslužuje pažnju ljubitelja muzike koji traže novi, autentični zvuk.

Složićete se sa mnom - pred nama je uzbudljiva godina! Pa i ako nominalno niste preterani ljubitelj nekonvencionalnih zvukova, možda ste jednostavno zapeli sa izlizanim pesama na repeat-u i vreme je da date priliku nečem novom. Šta još čekate? Sada je odlična prilika! Sa bendovima kao što su Oxajo, Crvi, Proto tip, Čistilište, Neven, Ubili su batlera i Lu ,,nema zime’’ na ovom našem alternativnom nebu, pa zašto ih onda ne istražiti i otvoriti vrata novim muzičkim otkrićima? Kada jednom krenete, nećete zažaliti. A ako se to desi… No refund.

Autor: Stefan Čizmić

Najnovije