Mingl kutak arhiva

Mingl intervju, Književno društvo Orfisti: Kritika te formira

Mingl intervju, Književno društvo Orfisti: Kritika te formira

foto: Privatna arhiva, BOŠ

Razgovarali smo sa dr Milošem Živkovićem, istraživačem na Institutu za književnost i umetnost u Beogradu, jedan od osnivača i moderator književnog društva Orfisti. Miloš nam je pričao o neophodnosti književne kritike, načinu na koji je Orfisti uključuju, i otkrio kako se svi zainteresovani mogu pridružiti orfističkim skupovima.

Mingl: Pre svega, Miloše, dobro došao na Mingl! Kako si ovih dana?

Miloš: Zdravo! Hvala na pozivu. Nije loše, hladno je, a još uvek se nisam razboleo tako da sam zadovoljan. Pišem neki scenario za obrazovni program RTS-a, to mi je novi izazov.

Mingl: Moderator si Orfista i jedan od osnivača. Kaži nam, kada i kako se pojavila potreba da se oformi ovo književno društvo?

Miloš: Pazi, dok studiraš književnost, nekada pišeš zajedno sa gradivom, a nekada protiv njega. Problem je što ti niko ti ne pomaže da se osetiš kao pisac, već se spremaš samo da budeš profesor ili „arheolog’’ književnosti. Mi smo mnogo pisali, a niko nije to komentarisao... Shvatili smo da moramo sami. Nije bilo kreativnog pisanja u SFRJ-u, haha, nismo baš toliko davno studirali (Orfisti su nastali 2010. godine), ali smo morali sami da se povežemo i pomažemo jedni drugima savetima.

Mingl: Za razliku od ostalih književnih skupova gde se tekstovi uglavnom samo čitaju javno, na Orfistima je veoma važan i element književne kritike. Zbog čega misliš da je ovo važno za mlade autore i autorke?

Miloš: Zato što te kritika formira. Prvo te nauči da to što pišeš NISI TI. Mislim, jesi, ali tvoj tekst je jedna forma, objekat, „slobodna’’ od tebe. Na njoj može i mora da se radi. Nema druge. Kritika, stilistička kritika, da budem precizniji, uči te da se pažljivo zagledaš u svoj i tuđi tekst. Uči te da ne budeš sebičan i zao. Misliš o pojedinačnim stihovima i rečenicama, o kompoziciji, temama, simbolima, načinu pripovedanja. Uđeš u formu. A kada uđeš u formu, posle nećeš ni frazirati na Gudridsu ili na ispitima. I umećeš da čuješ kad ti drugi nešto kažu.

Mingl: Koliko se često održavaju Orfisti?

Miloš: Jednom mesečno, ali se desi da određenog meseca preskočimo, haha, ja budem kriv obično. Pravimo i letnju pauzu od kraja juna do početka septembra.

Mingl: Možeš li da nam kažeš koja je procedura prijave i na koju imejl adresu autori/autorke mogu da pošalju svoje radove?

Miloš: Mogu! Radovi se šalju na mejl: knjizevnodrustvoorfisti@gmail.com. Obaveštenja o skupovima kačimo na našu Fejsbuk grupu Književno društvo Orfisti i na našu Instagram stranicu (nju smo skoro otvorili u pokušaju da se podmladimo i za sada uspeva). Radovi se primaju do poslednje večeri pred akciju.

Mingl: Svaki tekst koji se čita – zatim se komentariše. Ko može da učestvuje u davanju komentara i na koji način?

Miloš: Mogu svi da učestvuju, a ne mora niko… Pročita se tekst, a onda se javljamo za reč podizanjem ruke. Trudimo se da pojedinačni komentari ne budu predugi (oko 2 minuta). No, kao što rekoh, može i samo da se sluša skup. To je i moj savet, mislim da je najbolje da se prvi put dođe samo da se sluša. Osetite da li se naš ritam poklapa sa vašim.

Mingl: Među našim čitaocima sigurno ima onih koji bi želeli da dođu već na prvi sledeći skup. Miloše, možeš li da podeliš sa nama kada i gde se održava januarski skup Orfista?

Miloš: Januarski skup se održava u Zaprokulu (Zavod za proučavanje kulturnog razvitka, na adresi Rige od Fere br. 4 u Beogradu), 26. januara od 17 do 20 časova. Radovi za čitanje se primaju do četvrtka, 25. januara u ponoć.

Mingl: Šta bi ti poručio mladim autorima i autorkama?

Miloš: Haha, pa šta bih posle ovolike priče o Orfistima mogao da poručim osim da vas sve pozovem da dođete na skup! Pozovite prijatelje!

 

Za kraj, pozivamo te da se upišeš u naš Mingl leksikon!

Kako se zove tvoj prvi objavljeni roman?

Košmarnik (Darma Books)

Omiljena kompjuterska igrica?

Ijaooo, teško pitanje, brisao sam pa pisao odgovor... Neka bude Medieval 2 Total War.

Šta od lektire nije baš bilo ,,tvoja šolja čaja’’?

Marsel Prust mi je uvek bio previše pretenciozan.

Opiši Orfiste u jednoj rečenici.

Možemo često videti vidre u igri, kako mladunce tako i odrasle, plivaju i umivaju se, češkaju, zimi se klizaju po ledu, igraju međusobno…

 

Razgovor vodila: Marina Radan

 

Najnovije