Mingl kutak arhiva

Volontiranje i (ne)aktivnost mladih

Volontiranje i (ne)aktivnost mladih

foto: Marlis Trio Akbar (Unsplash), BOŠ

Da li ste ikada razmišljali o snazi koju mladi aktivisti nose sa sobom dok se dobrovoljno angažuju? Da li je volontiranje tek jednostavan čin dobrote ili dublje ukorenjen izraz želje za društvenim promenama? Kako mladi aktivisti mogu da prepoznaju svoju ulogu u oblikovanju budućnosti? Da li je volontiranje način da se mladi izraze i pronađu svoj glas u društvu?  

Prema istraživanju Krovne organizacije mladih Srbije iz 2022. godine možemo videti da 52 odsto mladih ispitanika nikada nije volontiralo, dok je svega 48 odsto nekada ili trenutno volontira. Postavlja se pitanje – šta je to što demotiviše mlade da se uključe u volontiranje?

https://koms.rs/wp-content/uploads/2022/08/Alternativni-izves%CC%8Ctaj-o-poloz%CC%8Caju-i-potrebama-mladih-za-2022.-godinu.pdf 

Takođe, podaci iz Indeksa razvoja mladih u periodu od 2021. do 2022. godine Evropskog omladinskog foruma pokazuju da se Srbija našla među tri evropske zemlje koje su najviše napredovale u okviru Indeksa napretka mladih i time zauzela 42. mesto od ukupno 153 zemalja koje su obuhvaćene pomenutom analizom.  

https://koms.rs/2023/11/03/srbija-ostvarila-znacajan-napredak-u-okviru-indeksa-napretka-mladih-periodu-od-2011-do-2022-godine-evropskog-omladinskog-foruma/

Volontiranje - put ka ličnom razvoju

Volontiranje je više od jednostavnog čina dobrote. Za mlade, to je izvor snage, identiteta i aktivizma. Kroz lična iskustva, oni transformišu društvo ostvarujući stvarne, dugotrajne promene. Volontiranje postaje put samoodricanja i samoostvarivanja, čime mladi aktivisti ne samo da menjaju svet oko sebe, već i oblikuju svoje vlastito mesto u njemu.

Marijan Useinović, Monika Ajvazović i Miloš Jovanović iz Asocijacije mladih volontera Srbije (AMV) istakli su da kroz lične priče i primere uspešnih volonterskih iskustava, nastoje da inspirišu mlade da prepoznaju moć promene koju donosi volontiranje. Kako kažu, većina njihovih članova je svojevoljno učestvovala u različitim volonterskim akcijama. Neki članovi su volonteri Crvenog krsta, neki su pomagali u kriznim situacijama tokom poplava, kao i tokom COVID perioda. 

Naša inicijativa "Mladi u akciji nisu mit" s Forum teatrom predstavlja živu demonstraciju našeg posvećenja lokalnoj zajednici. Kroz ovakve aktivnosti, želimo podsticati mlade da prepoznaju značaj svoje uloge u rešavanju lokalnih izazova. Održavamo duh volontiranja, podsećajući mlade da je i sama Asocijacija mladih Volontera Srbije nastala iz entuzijazma i volonterskog rada, rekao je tim AMV.

Volontiranje zauzima ključnu ulogu u podsticanju aktivizma među mladima, pružajući im priliku da direktno učestvuju u stvaranju pozitivnih društvenih promena. Kroz volonterski rad, mladi postaju neposredno svesni izazova i potreba svoje zajednice, što ih podstiče na aktivno angažovanje i prepoznavanje specifičnih problema. Ovaj direktni dodir sa stvarnošću omogućava im da shvate važnost njihove uloge u rešavanju tih problema.

Društveno angažovani mladi, koji se posvećuju volontiranju, često razvijaju snažan osećaj odgovornosti prema zajednici ili određenoj grupi ljudi. Kroz lični doprinos i suočavanje s konkretnim izazovima, mladi stiču motivaciju da preduzmu aktivne korake ka pozitivnim društvenim promenama. Osećaj odgovornosti prema zajednici postaje suštinski deo njihovog aktivizma, pokrećući ih da budu deo rešenja.

Studentkinja Filozofskog fakulteta u Nišu i volonterka festivala Nišvill, Jelena Momčilović, istakla je da je samo učešće u procesu volontiranja doprinelo njenom sopstvenom usavršavanju, usavršavanju komunikacijskih veština, jačanju profesionalnih kompetencija i saradničkog duha, kao i druženju i upoznavanju novih ljudi. 

Veliki sam ljubitelj muzike i bilo mi je zadovoljstvo da učestvujem, doprinesem svojim sposobnostima i budem deo same organizacije ovako velikog muzičkog festivala. Kroz volontiranje sam pored samog doprinosa festivalu, osećala da sam potrebna i da sam deo nečeg velikog, što je glavna poenta ove vrste aktivizma mladih. Ovakva vrsta volontiranja pomogla mi je da shvatim i potvrdim koliko zapravo mladi mogu imati uticaj na okolinu uz malo truda, samo ukoliko žele, rekla je Momčilović.

Organizacije koje podržavaju mlade volontere obično imaju strukturirane programe i inicijative kako bi im pomogle u sticanju novih veština i bogatstva iskustava tokom volonterskih aktivnosti.

Naša organizacija podržava mlade volontere organizovanjem različitih seminara, treninga i radionica s ciljem unapređenja njihovih veština, bilo da se radi o timskom radu, komunikaciji ili liderstvu. Ovi edukativni događaji pružaju mladima priliku da razvijaju svoje potencijale i stiču praktična znanja koja će im koristiti u budućnosti, rekao je tim AMV.

Kako kažu, oslanjaju se na princip deljenja znanja, verujući da je ono resurs koji niko ne može oduzeti. Kroz ovu otvorenu razmenu, članovi imaju priliku da uče jedni od drugih, doprinoseći zajedničkom cilju jačanja volonterske zajednice i mladih pojedinaca. 

Od brojnih prepreka do progresije mladih

Mladi aktivisti danas se suočavaju s raznovrsnim izazovima u svom društvenom angažmanu, a volontiranje može odigrati ključnu ulogu u prevazilaženju tih prepreka.

Suočavanje s ograničenim finansijskim sredstvima ili resursima, nedostatak iskustva, uticaj na mentalno zdravlje i nedostatak kontakata  samo su neki od izazova sa kojima se mladi volonteri danas suočavaju.

Međutim, volontiranje ne predstavlja samo način za doprinos zajednici već i sredstvo koje mladim aktivistima pomaže u savladavanju izazova, sticanju ključnih veština, i gradnji održivih temelja za njihov društveni angažman.

Volontiranje može pružiti podršku u prevazilaženju brojnih izazova sa kojima se mladi susreću. Kroz ovakvo iskustvo, mladi mogu izgraditi zajednicu, sticati nove veštine, povezivati se s drugim organizacijama i pojedincima te i naučiti nešto novo. Takođe, volontiranje može pomoći u podizanju svesti o važnim pitanjima i jačanju solidarnosti među mladima, rekla je Momčilović.

Inkluzivnost mladih - razvoj kroz volontiranje

Podizanje svesti o volontiranju i jačanje uloge mladih u društvu ključni su elementi koji doprinose pozitivnim promenama. Kako objašnjava tim AMV, dugoročni ciljevi njihove organizacije su duboko ukorenjeni u viziji stvaranja društva u kojem svi mladi, posebno oni iz ugroženih zajednica, imaju jednake šanse za uspeh i dostojanstven život. Oni teže ostvarivanju ovih ciljeva kroz suštinsko podizanje svesti o volontiranju i aktivnom jačanju uloge mladih u društvu.

Inkluzivnost i raznolikost predstavljaju temelj našeg dugoročnog plana, s težnjom ka izgradnji zajednice u kojoj se različitosti cene i poštuju. Stvaranje održivih društvenih promena je suštinski deo naših dugoročnih ciljeva. Kroz volonterske projekte, težimo postizanju konkretnih, merljivih promena koje će dugoročno koristiti mladima i njihovim zajednicama, rekao je tim AMV.

Uključenje mladih u aktivnosti organizacija kroz volontiranje može biti ostvareno kroz različite strategije i pristupe. Kako kažu iz tima AMV mladi se mogu aktivno uključiti u aktivnosti u njihovoj organizaciji na dva načina. Prvo, mogu se prijaviti za učešće u organizovanim događajima, poput radionica, koje često objavljuju putem javnih poziva. Drugi način je da postanu članovi organizacije. 

Trenutno, otvorena je prijava za radionicu, gde mladi mogu direktno izraziti svoj interes, dok će se prijem novih članova otvariti u februaru, a proces prijave omogućava mladima da se formalno pridruže Asocijaciji, rekao je tim AMV.

Kako dalje objašnjavaju, kroz ovaj kanal, mladi postaju deo šire mreže članova i dobijaju priliku da se aktivno angažuju u planiranju i sprovođenju aktivnosti. Što se tiče podsticanja liderstva, Asocijacija mladih Volontera Srbije teži razvijanju liderstva kod svojih članova. To se postiže delegiranjem odgovornosti, vođenjem sastanaka, uključivanjem u planiranje događaja i aktivnim podsticanjem mladih da iznesu svoje ideje. 

Asocijacija mladih Volontera Srbije je i sprovela niz uspešnih projekata i kampanja posvećenih podizanju svesti o važnosti volontiranja među mladima. Kako kažu, kroz obeležavanje Međunarodnog dana volontera, organizovali su javni konkurs za najbolje eseje mladih na temu značaja volontiranja. Ovi eseji ne samo da pružaju platformu za izražavanje mladih, već i deluju kao inspiracija za druge da se aktivno uključe u volonterske aktivnosti. Pored toga, sproveli su onlajn kampanje i emisije koje su istakle različite aspekte volontiranja, dovodeći goste starije životne dobi da podele svoja iskustva i perspektive. 

Ovime smo želeli da pokažemo da volontiranje ima pozitivan uticaj bez obzira na starosnu dob, te da svako može doprineti zajednici. Takođe, organizovali smo radionicu u Beogradu na temu stereotipa, tolerancije, aktivizma i volontiranja, okupivši mlade ljude iz različitih delova zemlje. Ovakve radionice omogućavaju mladima da aktivno razmišljaju o svojoj ulozi u društvu i doprinose stvaranju inkluzivne sredine, rekao je tim AMV.

Kako objašnjavaju, posebno su ponosni na radionicu održanu u Beogradu, gde su okupili 30 mladih i diskutovali o temama kao što su stereotipi, tolerancija, aktivizam i volontiranje. Na taj način, nastoje da obuhvate širok spektar tema i da pruže mladima platformu za izražavanje i deljenje svojih ideja o volontiranju. Ove aktivnosti, kako kažu, ne samo da promovišu važnost volontiranja, već i podstiču mlade da razvijaju svest o društvenoj odgovornosti i stvaraju zajednicu angažovanih pojedinaca.

Podizanje svesti o volontiranju nije samo poziv na akciju, već put ka izgradnji svetlije budućnosti. Svaka priča volontera postaje deo većeg narativa o promenama koje su moguće kada pojedinci deluju zajedno. Volontiranje na nivou aktivizma mladih nije samo sredstvo za ostvarivanje pozitivnih promena u zajednici, već i put ka razvoju lidera budućnosti. Ovi mladi pojedinci predstavljaju snagu koja oblikuje društvo i bori se za bolje sutra.

Autorka: Marija Vidojević

 

Najnovije