Mingl kutak arhiva

20 godina Facebook-a – Zakebergovo osvajanje tržišta društvenih mreža

20 godina Facebook-a – Zakebergovo osvajanje tržišta društvenih mreža

foto: Roman Martyniuk; Boš

Pre dvadeset godina, 4. februara 2004. pokrenuta je društvena mreža Facebook. Danas, 20 godina kasnije predstavlja jednu od najpopularnijih i najrasprostranjenijih društvenih mreža na svetu. Međutim, u poslednje vreme se često postavlja pitanje koja je budućnost Facebook-a i mogu li nove opcije  privući mlađe generacije koje nisu toliko aktivne na ovoj društvenoj mreži.

Ideja za Facebook nastala je na Harvardu, gde je Mark Zakeberg napravio Facesmash platformu koja je omogućavala studentima Harvarda da ocenjuju atraktivnost drugih studenata. Kako je sam Zakeberg izjavio, to je bila prank stranica koju je jedne pijane noći pijan pokrenuo u svojoj sobi. Pošto je prekršio pravila Univerziteta, stranica je ugašena nakon samo dva dana, ali za ta dva dana stranica je privukla 450 ljudi. To je navelo Zakeberga da registruje domen stranice Facebook u januaru 2004. godine, a potom je 4. februara zvanično pokrenuta društvena mreža tog imena. Zakeberg je Facebook osnovao zajedno sa svojim kolegama sa Harvarda Krisom Hjuzom, Dastinom Moskovicom i Eduardom Saverinom.

Prvobitno je funkcionisala kao društvena mreža za studente Harvarda, ubrzo su se priključili drugi studenti. Do kraja godine uz nove zanimljive funkcije stranica je brojala milion korisnika, da bi u narednim godinama postala jedna od najpopularnijih društvenih mreža na svetu i trenutno broji preko 3 milijarde korisnika.

Facebook je vremenom od društvene mreže predviđene za razmenu informacija i komunikaciju studenata postala globalno popularna platforma. Facebook je na pravi način uspeo da privuče nove korisnike društvenih mreža, ali isto tako i stare korisnike društvenih mreža i interneta.

U čemu leži tajna uspeha?

Facebook nije pokrenut među prvima, međutim, Facebook je praktično učio na greškama rivala. Ekspanzija Facebook-a bila je praktično sinhronizovana sa ekspanzijom i popularizacijom interneta, te kako je internet postepeno dolazio do većeg broja korisnika tako je i Facebook postepeno širio korisničku mrežu. Samo tržište je bilo spremno i čekalo na jednu ovakvu društvenu mrežu. Najveći rival Facebook-u bio je MySpace, ali pobeda na tržištu ozvaničena je 2009. godine kada je kompanija Facebook zvanično kupila MySpace.

Facebook je izbegavao greške svojih prethodnika i trudio se da što češće dodaje nove mogućnosti. Takođe, Facebook se nije libio da kopira od konkurencije, a po potrebi i da je otkupi. Najverniji primer ove prakse je svakako Instagram, koji je nakon rapidnog rasta otkupljen od strane Zakeberga i Facebook-a 2012. godine.

O samom osnivanju Facebook-a snimljen je film u režiji Dejvida Finčera pod nazivom „Social network“, film koji je dobio puno dobrih kritika te je dodatno pomogao popularizaciji ove društvene mreže. Ipak, vremenom je ova društvena mreža postala kontroverzna, najviše iz pogleda privatnosti korisnika. Zbog ovog problema Facebook se više puta našao na meti kritika, ali i na sudu, te su bili prinuđeni da plaćaju kazne. Ova tema je obrađena u Netflixovom dokumentarnom filmu „Social dilemma“. Facebook se na meti kritika i na samom sudu našao i zbog širenja dezinformacija, posebno tokom izbornih kampanja.

Koja je budućnost Facebook-a?

Facebook je veliku prednost dobio kada su ga starije generacije prihvatile. Starije generacije koje su generalno skeptične prema internetu i aktivnostima na istom su u Facebook-u videle pravu priliku da se povežu sa ostatkom sveta. Kako se internet razvijao tako su se razvijale i druge društvene mreže, pa se Facebook trenutno susreće sa nepoznatim problemom, mlađe generacije retko koriste Facebook. Mladi danas u Facebook-u ne vide ni glavni izvor zabave, niti informisanja, te su oni uglavnom okrenuti drugim duštvenim mrežama, uglavnom Instagramu i TikTok-u. Jednostavno mladima danas više odgovara brži i dinamičniji sadržaj koje im ove dve društvene mreže pružaju.

Na pitanje o budućnosti Facebook-a Zakeberg kaže da je budućnost u virtuelnoj stvarnosti i veštačkoj inteligenciji. Facebook kompanija je u međuvremenu promenila ime u Meta, ime koje bi trebalo da nagovesti Metaverse. Metaverse je naziv za platformu koja bi trebala da predstavlja budućnost Facebook-a. Kako je predviđeno, u budućnosti će pomoću virtuelne stvarnosti i veštačke inteligencije ljudi putem svojih avatara moći da uđu u taj jedinstveni Metaverse, gde bi njihova interakcija bila što realističnija. Mark Zakeberg trenutno najviše resursa ulaže upravo u ovu platformu.

Da li će Facebook uspeti na ovaj način da privuče mlade, te da ponovo načini revolucionarni potez na tržištu društvenih mreža ili je ovaj korak poslednji potez Zakeberga pre nego neko drugi zagospodari društvenim mrežama?         

Autor: Dragan Jevremović

Najnovije