Mingl kutak arhiva

Mingl intervju, Smiljana Ćirić: Istrajnost kao alat za ostvarivanje ciljeva

Mingl intervju, Smiljana Ćirić: Istrajnost kao alat za ostvarivanje ciljeva

foto: Privatna arhiva

Razgovarali smo sa studentkinjom Vazduhoplovnog mašinstva Smiljanom Ćirić, koja se trenutno nalazi na drugoj godini Vazduhoplovnog fakulteta u Beogradu. Smiljana je za Mingl objasnila zašto se odlučila za datu profesiju, otkrila nam je kako je izgledao njen susret sa letelicama i dočarala deo prakse ove "muške" profesije.

Mingl: Ćao, Smiljana! Kako provodiš ove zimske dane?

Smiljana Ćirić: Zdravo, provodim ih veoma lepo, jer volim zimu i hladnije vreme. Verujem da je to zbog toga što je zimska moda lepša pa samim tim mogu i lepše da se obučem.

Mingl: Studentkinja si Vazduhoplovnog mašinstva. Zašto si se odlučila za ovaj smer? Da li si oduvek znala da je ovo tvoj poziv?

Smiljana: Da, oduvek sam znala da je vazduhoplovstvo sigurno moj poziv, jer sam još kao mala sanjala o tome. Tada sam samo razmišljala o poslu stjuardese. Jednom prilikom u razgovoru sa tečom, objasnio mi je kako se stjuardese bave vrlo lepim poslom, ali i da su one konobarice na visokoj nozi. Ja tada nisam znala kako i šta one konkretno rade, ali mi se nije dopalo kako zvuči opis ovog posla. Naš razdovor se preusmerio ka profesiji vojnog pilota, te mi je to na neki način bila smernica ka budućoj profesiji. Vremenom kada sam se upoznala sa vazduhoplovstvom i sa svim prilikama koje pruža - znala sam da je tehničar na održavanju vazduhoplova moj poziv.

Mingl: Pripadaš drugoj generaciji ovog ,,novopečenog'' smera, možeš li nam više reći o istom? Koliko je ovakav smer ,,popularan'' kod devojaka?

Smiljana: Vazduhoplovno mašinstvo, oblast za koju se školujem, je zapravo jedan administrativni deo održavanja vazduhoplova. Glavni deo ovog posla su održavanje i dokumentacija. Nijedan vazduhoplov ne sme da se pusti na let ukoliko nije proverena i popunjena sva dokumentacija. Mi učimo od osnovnih alata, pa sve do popunjavanja knjiga. Mislim da se danas sve više devojaka interesuje za "muške" poslove. Smatram da je moj smer u usponu i da će tokom godina privući pažnju devojaka.

Mingl: S obzirom da si druga godina, da li si do sad imala neki vid prakse? Ukoliko jesi, da li bi mogla da nam dočaraš kako praksa izgleda?

Smiljana: Praksu imamo od prve godine, koju nam je držao instruktor jednom nedeljno u JAT Tehnici. Na praksi bismo prolazili kroz hangare i za početak posmatrali kako šta izgleda i kako se radi. U Srbiji nažalost nema toliko posla, ali smo malim delom uspeli da naučimo nešto. Dok se u drugoj godini biraju predmeti i prema njima se određuje dalji tok prakse. Moj lični izbor bili su helihopteri, te samim određeni deo vremena provodim u helikopterskoj jedinici MUP-a gde sam zasta mnogo naučila. Imala sam priliku da uživo vidim ono o čemu su nam profesori pričali na predavanjima. Iako mi nemamo dozvole za rad na helikopterima, imamo priliku da učestvujemo u nekim manjim opravkama i pregledima.

Mingl: Kako je izgledao prvi susret sa letelicama?  Da li postoji neki određeni model aviona ili helikoptera na kome bi želela da radiš?

Smiljana: Nije isto videti ih u vazduhu i na zemlji, jer su to ipak džinovske moćne "mašine". Prvi put kad sam ih ugledala na zemlji zbog velikog oduševljenja sam ostala bez teksta. Iako je prošlo nekoliko godina ja im se svakim danom sve više divim. Velika želja mi je da radim na Boeing 747, te se nadam da ću nekada imati priliku da se sretnem sa ovim modelom aviona.

Mingl: Kakva je bila reakcija roditelja i bližnjih kada su saznali da si se odlučila za ovu profesiju?

Smiljana: U početku su bili u šoku, međutim veoma lepo su prihvatili moju odluku i pružili mi mnogo podrške, što mi je dosta pomoglo u školovanju.

Mingl: Šta bi poručila mladim devojkama koje se odluče za ovaj ili sličan fakultet odnosno buduću profesiju?

Smiljana: Poručila bih da nikada ne daju na sebe, jer je ovo jedna prelepa profesija koja pruža brojne mogućnosti. Ukoliko se odluče za "muški" posao, biće situacija gde neće biti cenjane kao osobe i majstori svog zanata, već kao žena kojoj nije tu mesto. Nezavisno od profesije smatram da bi svaka devojka morala da bude istrajna kako bi ostvarila svoje ciljeve.

 

Za kraj, pozivamo te da se upišeš u naš Mingl leksikon!

Kako se zove tvoj omiljeni film?

Gladijator (sa Rasel Krouom).

Šta voliš da čitaš u slobodno vreme?

Najviše volim da čitam neku dobru mangu ili misteriju.

Koja je to pesma koja ti izmami osmeh na lice?

Uglavnom me razveseli pesma pod nazivom It's my life od Bin Jovi, ali u poslednje vreme je to El Dorado i Gravity od EXO.

Koja su tvoja interesovanja pored letelica? Da li imaš određeni hobi?

Pored velikih mašina moje dve ljubavi su mačevanje i fotografija.

Razgovor vodila: Nataša Spasovski

Najnovije