Mingl kutak arhiva

Hali Gali po drugi put među Srbima

Hali Gali po drugi put među Srbima

foto: Kyle Johmson (Unsplash), BOŠ

Doduše u mom svetu

Sve je u redu… 

Priznajmo, dugo očekivani povratak Hali Gali kralja nas je u najmanju ruku pomerio, a u slučaju mnogih oduševio ili čak ostavio bez reči… Bez milosti ili lažnog dodvoravanja. Možda ne slučajno što je prvi izbor upravo pao na Ubili su Batlera, koji progovara snažno i in medias res, što, na kraju krajeva, za ovu kompilaciju predstavlja aksiom, unutrašnju logiku stvari.

Skoro pet godina nakon prvog izdanja, nije teško prepoznati kulturni značaj koji se javio kao posledica intenzivnog rada Hali Gali zajednice. Možda više nego na ostalom, Hali Galiju imamo da zahvalimo što je ponovo i sa širokim zahvatom smelo prepoznat potencijal ,,nove" srpske alternativne scene. Drugo izdanje ove kompilacije uči nas da je biti deo ovog kolektiva važan i osebujan zadatak; mnogi od bendova odlučili su ostati njegovim sastavnim delom, uprkos regionalnom uspehu i sve brojnijim samostalnim izdanjima.

Pa tako bez zebnje, stida, suza i preterivanja, možemo reći da se naš kralj vratio sa jasnom namerom da ujedini, ali i pokori, i u toj nameri je uspeo. Hali Gali #2 predstavlja nesumnjivi napredak u odnosu na svog prethodnika iz 2019. godine, sa izvesnim razlikama koje se prepoznaju kako na unutrašnjem planu, tako i u pogledu samog odabira bendova. Od autora koji su po drugi put progovorili u okviru date kompilacije, tu su Sitzpinker, св. Псета, Vizelj, proto tip, Gazorpazorp, Šajzerbiterlemon i KOIKOI. Od novih, Ubili su Batlera, Daze, Cactus Fields.

Još od Artističke radne akcije, kao i sada već kultnog Paket aranžmana, Hali Gali je jedini primer kompilacije u istoriji naše alternativne muzike koja je doživela drugo izdanje. Pesme na njoj snimljene su krajem 2023. godine, u Down There Studios Uroša Milkića. Kada je reč o produkciji, zasluge idu Hali Galiju, ali i Pop Depresiji, nezavisnom labelu koji je postao domaćin mnogim alternativnim autorima, kao i Kišobranu, koji sebe vidi kao ,,organizaciju koja se bavi promocijom nezavisne kulture i umetnosti".  Ovom prilikom vam donosimo listu pesama:

1. Ubili su Batlera – Utorkom, ponekad

U naglašenom maniru HC estetike, ovaj bend nam poručuje da ,,ovde nema nikog, nikog osim nas". Prodorno i gotovo zapovednički, moramo se složiti da je u pitanju pesma savršena za otvaranje ovakvog albuma.

2. Sitzpinker – Tren sigurnosti

Introspektivna, naoko spuštena i tonalno smirenijeg glasa, ova pesma nas uvodi u paradoks shvatanja ,,suštine", a ceo ambijent bojen je milozvučnom gitarom i prijatnim ritmičkim varijacijama.

3. св. Псета – Ћути, ћутаћу и ја

Čak i da je ovde nekog (osim nas), možda je, na kraju krajeva, svejedno. Poruka puštena u etar, sa jedne krajnje otuđene istance, bi glasila: ,,večnost ostaće gluva, mi ne razumemo se".

4. Vizelj – Crna Magija

Ako bi, recimo, Hendriks bio Vlah. Ili možda vudu, kao što je o tome svojevremeno pevao. U svakom slučaju, ovde je to magija usputnih lick-ova gitare koji se zavodljivo šunjaju kroz magijsko mišljenje teksta.

5. proto tip – Želje

Premijerno izvedena u Domu omladine krajem prošle godine, ova pesma karakteristična je po sanjalački toplom zvuku, a na njoj gostuje i Miloš Stevanović iz Neven-a na trombonu, kao i Emilija Đorđević iz benda KOIKOI na bekvokalima.

6. Gazorpazorp – Proleće

,,Beograd će jednog dana pričati o tome kako je Husker Du reinkarnacija postojala na ovim prostorima, i imala je ime ozvučeno iz crtane serije Rick and Morty”, primetio je Miloš Dašić za list Danas. I mi se slažemo! Sve u pesmi neumorno niče kao vegetacija u rano proleće.

7. Daze – A ti, da ti

Na tragu kobejnovske estetike, koja podupire upliv otvorenog i disonantnog prizvuka, ova pesma  predstavlja prvo ostvarenje na srpskom jeziku grupe Daze. Posebnu pažnju treba obratiti na sam klimaks pesme, kada se svaki njen aspekt dodatno usložnjava.

8. Cactus Fields – Izgubljenima

Izgubljenima, nađenima… Nisam siguran.

9. Šajzerbiterlemon – Dok požar okružuje grad

Razigrana, na momente posmatrana bojama istoka; naglašenog stava. Jedan od ličnih favorita kada se radi o datoj kompilaciji.

10. KOIKOI – Putem mimoza

O KOIKOI-ju ne treba posebno govoriti… Ko razume, shvatiće. Na kraju, ima li boljeg načina da se zaključi ova kompilacija?

Ako već niste, ostaje samo da se upustite.

(Mi vam predlažemo: učinite to koliko već danas!)  

 

Autor: Stefan Čizmić

 


 

Najnovije