Mingl kutak arhiva

Mingl intervju, Dušan Varničić: Englezi na fudbal gledaju potpuno drugačije od drugih

Mingl intervju, Dušan Varničić: Englezi na fudbal gledaju potpuno drugačije od drugih

foto: Abigail Keenan (Unsplash), BOŠ

Kako kaže stara krilatica, fudbal je najvažnija sporedna stvar na svetu. Zaista jeste tako, mnogi fudbalski fanovi svoje vreme kroje prema datumima kada njihov omiljeni klub igra naredni meč. U Srbiji je ta podela na navijače Partizana i Crvene Zvezde dobro poznata, a često prelazi granice i nezdravog rivalstva. Međutim već dugo vremena u svetu i Srbiji važi ogromno interesovanje za fudbalom koji se igra u kolevci ovog sporta, Engleskoj. Zašto je engleski fudbal toliko popularan, kakvo rivalstvo se neguje među fanovima engleskog fudbala, zašto su tamošnje niže lige toliko popularne, ali i o mnogim drugim stvarima razgovarali smo sa Dušanom  Varničićem, jednim od administratora stranice Engleski fudbal.

Engleski fudbal je stranica koja je popularnost stekla na društvenim mrežama Fejsbuk i Instagram, i danas predstavlja jedno od glavnih mesta na kom ljubitelji fudbala mogu videti sve novosti, ali i puno zanimljivosti vezane za fudbal u Engleskoj. Stranica broji preko 38 hiljada pratilaca na Instagramu, dok na Fejsbuku ta brojka prelazi 65 hiljada. Kako je na samom početku Dušan Varničić rekao, fudbalski zaluđenici vreme odvajaju po sezonama, a ne po godinama kao “normalni” ljudi.

Dušan je ljubav prema engleskom fudbalu stvorio još od malih nogu. Sve je krenulo pred EURO 96, kada sam izvukao sličicu Denisa Bergkampa, a onda se nakon njega ljubav samo prenela i na Arsenal, za koji je nastupao u tom momentu. Tada sam se inficirao, a strast se posle proširila na celokupan njihov fudbal, muziku, filmove, serije, istoriju i kulturu, pojašnjava Varničić.  Kako kaže, ono što Premijer ligu izdvaja od drugih jeste kompetitivnost i ujednačenost cele lige kao i uređenost u podeli novca. Kad na to sve dodate tradiciju do koje drže i celokupan način na koji shvataju fudbal, pre svega da se ne navija za pobednike nego za svoj tim gde god da se nalazi u kakvom god je problemu – to je to, kaže on.

Pošto u Srbiji vlada veliko interesovanje za niže lige u engleskom fudbalu, Dušan kao jedne od krivaca za tu popularnost vidi upravo njihivu stranicu: Kada živiš u zemlji gde će za 100 godina čukununuče da te pita ,,Ko je sve bio šampion?”, i ti ćeš (pod uslovom da budeš živ) moći da nabrojiš samo dva kluba, vrlo je jasno zašto nam se dopadaju lige gde je toliko neizvesno i svake godine neko drugi bude šampion, pojašnjava on.

Pošto je već istakao da fudbal u Engleskoj prati od malih nogu, kaže da ga neke najranije uspomene na kolevku fudbala vraćaju u detinjstvo, a u te svoje uspomene ubraja čuvene prenose na B92, kultnu emisiju “Petica” koja se emitovala na HRT-u, kao i igricu Premier Manager 97. Vremenom je engleski fudbal postao sinonim za jednu posebnu vrstu subkulture i to u više pogleda, počevši od ponašanja, sistema vrednosti, pa sve do oblačenja, a naš sagovornik misli da je sve zapravo u tome kako oni gledaju na fudbal. Upravo zbog načina na koji shvataju fudbal. Bredford u 4. ligi ima posetu 20.000 ljudi – svaku domaću utakmicu na primer. Ne zanimaju ih Liverpul i Mančester koji osvajaju trofeje, ovo je njihov klub. Takvo shvatanje pokušavam preneti preko svojih stranica, ali mnogo je teško jer živimo u zemlji gde se navija samo za dva kluba, a grad kao Subotica od 100.000 stanovnika ima prvoligaša koji ima prosečnu posetu 200 ljudi, dalje objašnjava.

Navijanje i navijače često stavljaju u negativni kontekst. Međutim, naš sagovorni kaže da on obožava zajedničko gledanje utakmica sa prijateljima, jer iako su svi navijači različitih klubova to rivalstvo nikada ne ode u pogrešnom smeru. Svako voli svoj klub ali niko nije rođen u radničkom delu Londona ili Liverpula pa da bi se potukao zbog svog kluba, istakao je Varničić. Što se tiče same stranice, ona je jednako popularna i na Instagrama i na Fejsbuku, ali kako kaže – te dve zajednice se razlikuju. Mnogo se razlikuje, toliko da i mene iznenađuje iz dana u dan. Mnogo su stariji pratioci na fejsbuku po proseku godina i potpuno drugačije gledaju na sve. Na instagramu su mnogo mlađi, blaži u kritikama i u zahtevnosti. Sa ove distance lakše smo stvorili zajednicu na fejsbuku.

Gde je fudbal – tu su igrice, a uz engleski fudbal u poslednje vreme se dosta često povezuje igrica Fantazi Premijer lige, sam Dušan kaže da je popularnost ovog fenomena teška za objasniti nekom ko nije iz sveta fudbala, kao i da je to možda pitanje za psihologe i sociologe. Što se tiče druge igrice, Dušan je već napomenuo da ga Fudbal menadžer prati od malih nogu, a kaže da i dan danas voli da igra tu stariju ili neke novije verzije, te da sa svojim pratiocima redovno deli avanture sa malenim škotskim Arbrotom.

 

Na samom kraju Dušan se upisao u Mingl leksikon, a u nastavku pogledajte njegove odgovore:

 

Omiljeni hobi, a da nije povezan sa fubdalom?

Čitanje knjiga definitivno. 

Najdugovečniji sejv na Fudbal menadžeru?

Nisam išao predaleko, možda 2030. godina u FM 07. 

Omiljena liga van Engleske?

Škotska, Danska, generalno sve severno.

Omiljena knjiga?

Uh teško pitanje. ne mogu zaista da izdvojim samo jednu.

Omiljeni film?

The Big Fish 

Ko osvaja Premijer ligu ove sezone?

Mančester siti, nažalost.

 

Razgovor vodio: Dragan Jevremović

 

Najnovije