Mingl kutak arhiva

A umesto torte - radioaktivne sveske!

A umesto torte - radioaktivne sveske!

Slavimo njen rođendan – a umesto torte, radioaktivne sveske!

Ove godine bi Marija Kiri slavila 144. rođendan. Šta pokloniti ženi kao što je ona? Ona je već tako puno poklonila nama. Šta god da poklonimo neće biti dovoljno, ali čini se da bi joj knjige o kulinarstvu koje nisu radioaktivne dobro došle. Pošto njene jesu, i dan danas.

Kao energična mlada Poljakinja sa vizijom dolazi da studira na pariski univerzitet – Sorbonu. Ne znamo kako najlakše objasniti sa koliko uspeha je to radila, možda ovako: ona je prvi ženski profesor na ovom univerzitetu. Bilo je teško izboriti se u muškom svetu, ali ko kaže da treba odustati kada je teško?

Baš zato, mi danas poznajemo Mariju Kiri kao ženu koja je osvojila dve Nobelove nagrade, jednu za rad u oblasti fizike, drugu za rad u oblasti hemije. Ona tako postaje jedna od četiri osobe koje su primile ovu nagradu dva puta. Mislite da je gotovo? Prvu nagradu je podelila sa suprugom, fizičarem Pjerom Kirijem, a čak je i njihova ćerka dobitnica ove nagrade.

Nikada nije zaboravila svoje korene, baš zato danas element koji je otkrila nosi ime Polonijum, po Poljskoj. Drugi je nazvan Radijum. Marija je rano izgubila muža u nesreći, posle čega je, kako sama kaže, bila neopisivo usamljena. Ona sama je umrla od posledica radioaktivnosti kojom se bavila tokom svoje karijere.

Danas, sto godina posle njenog hvatanja beleški u sveske, one su i dalje radioaktivne. I ne samo to, takav je i nameštaj – pa i kuvari koje je slavna naučnica koristila. Ukoliko neko želi da ih pogleda, mora potpisati dokument u kojem priznaje da razume opasnost koju to nosi. Kao jedna od najmoćnijih figura u svetu nauke, ona ne prestaje da nas iznenađuje. Srećan rođendan, Marija! 

Autor: Petar Đurić

Sliku smo našli ovde.

Najnovije