Mingl kutak

Od papirusa i lana do lateksa

Od papirusa i lana do lateksa

Kondom je, osim apstinencije, bio i ostao najpouzdanije sredstvo za zaštitu od neželjene trudnoće, HIV-a, sifilisa, hepatitisa i svih onih bolesti na „azma“ i „jaza“, o kojima, zbog jezivog prizvuka, radije ne želimo da slušamo.

Iako su globalno distribuisanje i javno promovisanje upotrebe prezervativa obeležili tek XX vek, kondomi su pronađeni mnogo, mnogo ranije. Možda upravo zbog značajne vremenske distance, ime pronalazača, pa i poreklo samog naziva, ostali su u izmaglici uzdaha iz spavaće sobe. Neki pretpostavljaju da reč kondom, potiče od latinske reči codus (posuda), dok su drugi mišljenja da ova reč zapravo predstavlja modifikovani oblik prezimena engleskog vojnog lekara, Quondama, kome navodno dugujemo savremeni oblik ovih prezervativa.

Od primitivnih, ali efikasnih „vrećica“ evoluirali su do raznobojnih elastičnih guma, koje danas imaju sve rasprostranjeniju primenu. Hronološki pregled evolucije ovog korisnog pronalaska izgleda ovako:

- oko 1000. godina pre naše ere, u drevnom Egiptu pravljeni su od papirusa i lana, u cilju sprečavanja neželjenih trudnoća.

- 1500. godine Evropa upoznaje kondome. Italijan Gabrijel Flopijus konstruisao je prve lanene kondome, koje je potapao u hemijski rastvor, što predstavlja prvi oblik kondoma sa spermicidom. Flopijusov primarni zadatak bio je da omogući evropskim muškarcima zaštitu od sifilisa, pa samim tim i posete bordelima bez bojazni od oboljenja. Ovaj zaključak izveden je na osnovu spisa Markiza de Sada, kao i čuvenog ljubavnika Đakoma Kazanove, koji je kondom još popularno nazivao „engleski kišobran“

- U XVIII veku, kondomi su pravljeni od životinjskih creva, najčešće mačaka ili ovaca. Pošto nisu pružali adekvatnu zaštitu od polnih bolesti, opisivani su kao "oprema protiv zadovoljstva, a paučina protiv infekcije".

- 1844. godina obeležila je prekretnicu u proizvodnji kondoma. Gudijer i Henkok pronašli su kondome od vulkanizovane gume, izuzetno nalik na one koje danas možemo pronaći u maloprodaji.

- Pedeset godina kasnije svet je upoznao kondome od lateksa ili tzv. francusku zaštitu, koju je odlikovala komplikovana upotreba. Naime, trebalo je namotati 40cm gume, pri čemu bi čovek potrošio više vremena na namotavanje i razmotavanje, nego na samo vođenje ljubavi!

- Lateks kondomi su se, sa manjim modifikacijama, do danas održali kao oni sa najrasprostranjenijom primenom. Dostupni i oni od poliuretana, mada nešto ređe kod nas. Obično sadrže spermicid i lubrikant i pružaju nam priliku da u vremenu slobodnog stupanja u seksualne odnose ostanemo „imuni“ na sve one bolesti, neželjenje bebe i doživotna podsećanja na razuzdane noći.

Autorka: Jovana Georgievski

Slika je odavde

Najnovije