Mingl kutak

petkom: O odmoru i promenama

petkom: O odmoru i promenama

Draga Helena,

Verujem da si stigla da sebi daš odgovore na makar neka pitanja koja si imala u životu. Ipak, moram ti odati priznanje za pitanja koja postavljaš meni. I ne samo meni, već i našim čitaocima/teljkama. Misliš li, Helena, da se oni/e stavljaju u našu ulogu, da zamene naša imena i da misle o onome što pišemo ti i ja?

Odmor. Rad. Idu jedno uz drugo, potrebni su jedan drugom. Ali, bez odmora nema kvalitetnog rada, a ni bez takvog rada nema savršenog odmora. Koliko je samo sve to povezano. Duboko verujem da samo odmorna osoba može da se posveti detaljno onako kako želi. Da, Helena, ovo ti govori devica u horoskopu koja sve što radi – mora da bude dovedeno do perfekcije. Kao i ovaj tekst i pisanje tebi.

Koliko puta sam sebe uhvatio da sam preumoran, ali sam uvek rekao – „Još samo ovo i gotovo za danas“. To danas se nastavljalo sutra, prekosutra, nakosutra i tako unedogled. Sebi nisam davao oduška da odmorim i da stanem sa onim što radim i da procenim šta je bitno od nebitnog. Kad ne radimo, onda mislimo. Mi, zapravo, stalno mislimo. I ja tebi, Helena, želim da ti misli neprestano lutaju. Da razmišljaš o odmoru. Putovanju. Povratku kući i onim divnim pejzažima.

Koliko često ti odmaraš? Koliko često donosiš velike promene u svom životu? Jesu li one promenile tvoj tok života do sada? Znaš, Helena, mislim da je bitno da se odmaramo. Čini mi se da smo stalno u nekom vrtlogu svakodnevnih obaveza – fakultet, škola, kuća, posao, pa opet sve ispočetka. Toliko je sve brzo, da ponekad ne osetimo kako vreme teče, i kako nam svima treba KitKat da zaista napravimo pauzu, ali da ta pauza traje, a ne da bude kao reklama za ovaj slatkiš. I ne samo da odmorimo naša tela, već i naš duh.

Odmor je više od fizičkog oporavka. To je vreme koje izdvojiš za sebe, resetuješ se i napuniš novom energijom, kada zaista preispitujemo i svoje želje i ciljeve, a sve zbog povratka svakodnevnici.

Zato, Helena, isključi se. Uživaj u tišini. Prošetaj nekom šumom, nekim lepim parkom, prepusti se prirodi i napuni baterije. Siguran sam da će ti biti potrebno. Ipak, čeka nas još nekoliko tura pisanja kolumni.

Jako se radujem istim.

Do sledećeg petka, tvoj onlajn guru prijatelj,

Aleksandar

Autor: Aleksandar Đokić

 

Najnovije