Mingl kutak

Galerija Matice srpske – Na Međunarodni dan muzeja o Luvru i Beyonce

Galerija Matice srpske – Na Međunarodni dan muzeja o Luvru i Beyonce

foto: isidora Martać

Subota jutro. Vikend. U centru grada čuješ gomilu glasova, ljudi izlaze na doručak, ispijaju svoje prve kafe, ali nešto se ipak dešava…

Koliko puta si otvorio/la zvanične stranice muzeja u svojim lokalnim samoupravama i proverio/la kada počinje neka izložba, jer – ipak je Međunarodni dan muzeja. Onaj dan u godini kada znaš da ćeš se zavući u neki deo zgrade koji inače nemaš prilike da vidiš. A možda ne samo jedan dan, jer ponegde manifestacije traju danima.

Pitali smo mlade da nam kažu kako oni vide dostupnost kulturnih sadržaja u svom gradu, kao i koliko su upoznati sa postojanjem muzeja u njemu.

Sadržaj u muzejima je uglavnom dostupan, ali mladi nemaju čestu naviku da ga posećuju. Kako kao mladi volimo da putujemo, u tim situacijama nam je zabavno da uletimo u nepoznatu zgradu, biblioteku, muzej i da sve posmatramo iz „umetničkog ugla“, a ovaj tekst posvećen je upravo jednom od Muzeja koje ste naveli kao želju za posećivanje.

Muzej na desnoj obali Sene u Parizu koji važi za jedan od najvećih i najpoznatijih na svetu...

Luvr - nalazi se u Palati Luvr, koja je začeta izgradnjom tvrđave u vreme vladavine Filipa II u kasnom 12. veku, a čiji ostaci su vidljivi u podrumu muzeja. Palata ima tri krila: Rišelje, Viši i Denon. Muzej sadrži najopsežniju zbirku egipatske i antičke umetnosti, uključujući grčku, rimsku, islamsku i orijentalnu umetnost. U njemu se nalazi i zbirka umetničkih predmeta i stilskog pokućanstva, kao i neprocenjiva galerija slika svih evropskih naroda i umetničkih razdoblja do kraja 19. veka.

Najpoznatije umetničko delo izloženo u Luvru je Da Vinčijeva slika Mona Lisa.

Možda mnogi nemaju priliku da sada otputuju u Pariz, posete Muzej i ostvare svoju želju, ali to ne znači da u Srbiji ne postoji veliki broj njih koje imamo prilike da posetimo i u čije prostorije možemo da zavirimo u maju mesecu.

Beograd broji preko trideset muzeja, te ukoliko u tvojoj lokalnoj samoupravi ne postoji muzej, možete se uputiti u neki u glavnom gradu – a ovog  meseca u mnogima je ulaz slobodan!

Mingl dopisnica zavirila je u prostorije Galerije Matice srpske u Novom Sadu, koja je na Međunarodni dan, bila otvorena od 10h do ponoći.

U skladu sa željom mladih da posete muzej Luvr, u nastavku je deo priče Nikole Ivanovića i Gorana Vujkova „Bijonse u Luvru. Umetnost, moć i identitet“.

Predavanje je započeto u 22h spotom pesme The Carters - Apeshit. Prostorija je bila ispunjena svim generacijama, a uz pesmu mogao se zabeležiti i po koji plesni pokret, zamah glavom i cupkanje nogom, što je davalo znak za dobar uvod.

„Ovaj spot nije slučajno snimljen u Luvru. Uvod u spot nam je hteo nešto reći“, započeo je Ivanović.

Skreće nam se pažnja na sam početak spota, pojava Mona Lize i na početku i na kraju, kao i sirene policije na početku. Kako objašnjavaju, sirene kao da nam daju znak da je Beyonce „uzurpirala“ muzej. Ona referiše na poziciju crnog čoveka u Zapadnoj civilizaciji.

Razlog zašto Mona Liza označava početak i kraj spota, ističu Vujkov i Ivanović, je taj što je Liza privilegovana bela žena, simbol ženstvenosti - ideal bele plemićke žene.

Ceo spot, detaljno je objašnjavan, korak po korak, uz istorijske detalje koji su dodatno izneti u prezentaciji, pa tako na primer, najzanimljiviji Ivanovićev deo jeste barokni versaće „kompletić“ na Beyonce, gde je ceo kadar renesansan, pa na ovo kombinovanje, Vujkov kaže da „ona kao da koketira sa svime da li je i šta je sada vrednost“.

Šarmantan momenat Ivanovića jeste iznet lični stav gde kaže da on voli Beyonce, ali mu se čini da je ona malo rasista. „U njenom timu su isključivo crni ljudi. Čini mi se da ona pravi kontrakolonizaciju“, dodaje Ivanović.

Ovaj spot posle nekoliko godina i dalje sa ovim potezom snimanja baš u Luvru ostaje mnogima nejasan, a mi vas ohrabrujemo da i samostalno uđete u dublju analizu.

*Napomena: Većina odgovora dobijena je od mladih koji trenutno žive u Beogradu i Novom Sadu.

Autorka: Isidora Martać

Najnovije