Mingl kutak

The Fall Guy – Jednorozi, pas na francuskom i Tejlor Svift

The Fall Guy – Jednorozi, pas na francuskom i Tejlor Svift

foto/credit: Eric Laciste / Universal pictures

Komedija i Dejvid Lič – nepogrešivo. Najnoviji film pomenutog reditelja je u bioskopu, a dva su zagarantovana – dobra vožnja i simpatični kliše. Već nekoliko meseci unazad najavljivana je nova akciona, ljubavna avantura sa Goslingom i Blantovom u glavnim ulogama, i još tada se činilo da nas očekuje još jedna već viđena filmska priča, ali ne ona koju velikom brzinom žurimo da ispljujemo, već ona koja obećava dobru komiku i simpatične emocije.

Dejvid Lič, on ti je radio Bullet Train, znaš, onaj sa Bredom Pitom, rekla sam dečku kako bih ga nagovorila da ide sa mnom u bioskop – bilo je dovoljno.

Kaskader je, gle čuda, film posvećen kaskaderima, herojima iz senke, onima koji rade sve one superkul vratolomije, a koje su na platnu prepisane poznatim filmskim licima. Naravno, sem Toma Kruza, on je najveći baja na svetu, svi to znamo! No nebitno, Kaskader je film-voda, proziran i jasan, ne tako kompleksne radnje i likova, ali je u toj meri živahan i rasterećujuć da bih ga preporučila sestri koja često uleti u moj stan kao furija i pita me da joj dam da čita neku srećnu knjigu.

Priča prati Kolta Seversa (Ryan Gosling), harizmatičnog kaskadera koji, kako sam kaže, obožava svoj posao zbog njegove ekstremne prirode, ali i zbog Džodi (Emily Blunt), rediteljke-slatkice u koju je zaljubljen. Kako se priča ne bi svela na prazan hod i iskliznula u ljubavni kliše, dolazi do ustaljene filmske formule zapleta – glavni glumac mora rešiti problem, koji je mnogo veći no što se to čini, kako bi dokazao ljubav mladoj rediteljki i pomogao joj da završi svoju epsku sagu Metalstorm. Ovim gestom Lič uverljivo banalizuje i ismeva trop poznatog sižea, što filmu daje skrivenu sarkastičnu crtu. Pored vjerne ljube, u svojoj avanturi, glavni lik naravno ima i lika-pomagača – Dena Takera (Winston Duke), sa kojim su dijalozi puni aluzija na poznata filmska ostvarenja, zbog kojih svaki filmofil postaje mekan kao duša.

Kolta je nemoguće ne voleti, tog nežnog i snažnog momka koji svoje ljubavne jade ispoljava suzama, dok na radiju pojačava Tejlor Svift, ali i istovremeno poražava loše momke uz onu najpoznatiju grupe Kiss. Pored uspostavljenog humora, na ovaj način se postiže i priča o pravom ogoljenom junaku koji sebi može da priušti da bude sve: momak koji plače, nepokolebljivi heroj uz  I Was Made For Lovin’ You, opijen lik kome se umesto zmajeva priviđaju jednorozi, brižan saputnik psa koji razume naredbe samo na francuskom, kauboj koji gori, Telma, Luiz i Roki. Da! Sve nabrojano u jednom filmu!

Kaskader je omaž filmu, kaskaderima, glumcima, posvećenim rediteljima, ali i ljubavi na setu; da se razumemo, ne u smeru bilo kakvog prosvetljenja o navedenom, već kroz veštinu Ličovog ličnog senzibiliteta i razumevanja žanra kome ovaj film i pripada. Dakle, ukoliko vam fali luda vožnja na dva sata, Džejson Momoa kada nije Aquaman i osećaj rasterećenosti nakon izlaska iz bioskopa, The Fall Guy je taj!

Ocena: 7

Autorka: Nevena Branković

 

Najnovije