Mingl kutak

Pokrenuta kampanja podrške Mileni Radulović i 14 devojaka, više od 1.200 dana bez presude

Pokrenuta kampanja podrške Mileni Radulović i 14 devojaka, više od 1.200 dana bez presude

 Foto: Instagram/123.6dana

Na društvenim mrežama Instagram i Jutjub pokrenuta je kampanja podrške glumici Mileni Radulović i 14 devojaka koje više od 1236 dana ćekaju presudu u slučaju protiv učitelja glume Miroslava Aleksića. Aleksić je optužen za silovanje i nedozvoljene polne radnje nad devojkama koje su pohađale časove glume.

U kampanju podrške uključene su brojne ličnosti – profesori/ke, glumci/ice, sportisti/kinje i influenseri/ke na Instagram profilu „123.6 dana“.  

„Ovaj video pokazuje surovu stvarnost - zastrašujuća pitanja koja su postavljena tokom svakog ročišta od strane advokata optuženog. Njihova poruka je jasna: Hajde da nam bude važno, ne dozvolimo da žrtve prolaze kroz dodatnu traumatizaciju na sudu“, nalazi se u opisu ispod videa podrške.

Video u kome se nalaze pitanja koja je advokat optuženog Miroslava Aleksića postvaljao žrtvama na ročištima čitaju pevačice Seka Aleksić, Sara Jovanović i Nataša Bekvalac. Sem njih tri, nalazi se i atletičar Mihail Dudaš, tekvondistkinja Milica Mandić, kao i glumice koje su podržale Milenu Radulović i ostale devojke još na samom početku – Jelisaveta Orašanin Teodosić, Tamara Krcunović, Vesna Stanojević. Među ostalima nalazi se i glumac Aleksandar Radojičić, profesorka Fakulteta dramskih umetnosti i dramaturškinja Biljana Srbljanović, voditeljka Una Senić i influenserka Dunja Jovanić, kao i brojne druge ličnosti.

U samom saopštenju na društvenim mrežama istaknuto je da video predstavlja surovu stvarnost koja se dešavala iza zatvorenih vrata tokom ročišta. Reč je o zastrašujućim pitanjima koja im je tokom svakog ročišta postavljao advokat optuženog.

„Na taj način, posle svakog ročišta, devojke su naterane da ponovo oživljavljavaju najdublja i najbolnija sećanja, i to u prisustvu porodice, prijatelja i celokupne javnosti. Od njih 15, sedam prolazi kroz sudski proces“, piše u saopštenju.

Kampanja ima za cilj da osnaži javnost

Cilj same kampanje jeste da se osnaži javnost, kao i da ona utiče na pozitivne promene u društvu.

„1236 dana predstavlja simboličan naziv odnosno broj dana koji je prošao od momenta prijave, do poslednjeg ročišta, na kojem i dalje nije donesena presuda. Pre lansiranja samog videa, postavljeni su bilbordi koji su intrigirali Beograđane sedam dana, a na kojima su se odbrojavali dani do još jednog ročišta u nizu koje nije urodilo plodom“.

Na kraju videa, nalazi se komentar: „Postavljali su pitanja na koja ne možemo i ne želimo da zamislimo, da ikada odgovaraju naše sestre, ćerke, majke ili devojke“.

Dopisnica i novinarka nedeljnika „Vreme“ Ana Adamović smatra da je kampanja izuzetno važna zbog što će dodatno uticati na to da ljudi koji nisu dovoljno upoznati sa slučajem Radulović i ostalim devojkama sa kakvim ophođenjem se obraćalo devojkama na ročištima i kakva pitanja su im postavljana.

„Ono što se dešavalo iza zatvorenih vrata predstavlja sunovrat i nepoštovanje žrtava koje su iznosile iznova i iznova dešavanja i sve ono što su preživljavale. Pitanja na njih su uticala da se žrtve ponovo relativizuju, što je nedopustivo. Bizarna pitanja koja su postavljena Mileni Radulović bi trebalo da zazvone u glavi svima. Ton relativizacije seksualnog nasilja koji se primećuje u postavljenim pitanjima jasno stavlja do znanja svim ostalim ženama da, ukoliko ne žele da se ’osramote’, nikako ne prijavljuju seksualno nasilje. To što više od 1.200 dana nemamo presudu nama govori o stanju pravosuđa u Srbiji“, kaže Adamović.

Podsetimo, Miroslav Aleksić optužen je za četiri krivična dela silovanja, od toga su dva u produženom trajanju i pet krivična dela polnog uznemiravanja, od čega su dva takode kvalifikovana u produženom trajanju. Njega je prva za seksualno zlostavljanje prijavila glumica Milena Radulović, a ubrzo se optužbama protiv njega pridružila Iva Ilinčić, pa i ostale devojke.

Autor: Aleksandar Đokić

Najnovije