Mingl kutak

Tiger Eyelashes, Summer Wine: 7 muzičkih albuma sa letnjim vajbom

Tiger Eyelashes, Summer Wine: 7 muzičkih albuma sa letnjim vajbom

foto: Austrian National Library (Unsplash)

Ovih dana smo imali prilike da, gde god se okrenuli, čujemo jednu reč čije se značenje utiskivalo u naše perceptivne moći možda više nego bilo koje drugo: leto. I tu me zaustavite, jer za nekoga ko nije preterani pobornik visokih temperatura i ,,letnjih dana belih od žege i onesvešćujućih”, kako je o tome svojevremeno pisao Bruno Šulc, može se učiniti nezahvalnim kontemplirati o istom. Naravno, ne i u slučaju muzike, zbog čega vam donosimo 7 muzičkih albuma sa ne tako iznenađujućim letnjim vajbom:

1. The Last Shadow Puppets – Everything You’ve Come To Expect (2016)

Malo ljudi zna da u slučaju kreativnih vijuganja Aleksa Tarnera ovaj album predstavlja momenat od suštinske stvaralačke važnosti, koji je trajno odredio pravac i nešto kasnijih albuma Artik Mankiza. Sniman tokom 2015. godine u Shangri-la studiju u Malibu, Kaliforniji, ovaj album nam gotovo u celosti prenosi sunčano raspoloženje svoje matice, koje je moguće prepoznati u većini pesmama. Uz romantično izvedenu orkestraciju i povremene nastupe klavira, teško je ne osetiti topli, sanjalački zanos letnjih večeri, o čemu najbolje svedoči ,,The Dream Synopsis”, pesma kojom album završava. Pored toga, treba izdvojiti: ,,Everything You’ve Come To Expect” i ,,The Element of Surprise” kao najreprezentativnije.

2. Yellow Days – Harmless Melodies (2016)

Vratimo se još jednom na Šulcovu sintagmu: ,,letnji dani beli od žege i onesvešćujući”. Upravo bi se tim rečima moglo opisati raspoloženje Harmless Melodies-a. Ako su Shadow Puppets-i pobudili asocijacije na pomalo romantizovano letnje vreme, Yellow Days nam otkriva nešto drugačiju stranu, prepunu vrelih, omamljujućih znakova. Ovom prilikom izdvajamo: ,,A Little While” i ,,Outro (Baked in the Sunshine)”.

3. Tame Impala – Innerspeaker (2010)

Ponekad je u muzici teško zaobići geografiju. To postaje jasno ako pogledate Kevina Parkera dok izvodi Innerspeaker u svojoj kući na plaži, poznatijoj kao ,,Wave House”. Ovaj album odiše vrlo sugestivnim psihodeličnim bojama, koje nije teško dovesti u vezu sa Australijom i letom.

Od pesama, navešćemo: ,,Desire Be Desire Go”, ,,Why Won’t You Make Up Your Mind?” i ,,The Bold Arrow Of Time”.

4. Sky Wikluh – Pola Paketića Iznenađenja (2019)

Malo je žanrova u kojima Đorđe Miljenović (a.k.a. Sky Wikluh) nije ostavio svoj autorski pečat, uvek dorastao muzičkim izazovima u kojima bi se trenutno zatekao. Jedan od takvih projekata predstavlja Pola Paketića Iznenađenja, izašao početkom 2019. godine u izdanju Mascom Records-a. Uz pesme kao što su ,,Luda vožnja” i ,,Sa tobom kad se budim” gotovo samostalno se nameće utisak beogradskog leta u ranim jutarnjim časovima, a sve to propraćeno je diskom i ludom dvornikovskom energijom na čelu.

5. Gorillaz – Plastic Beach (2010)

Posmatrajući đubre u blizini svoje kuće na plaži, Dejmon Albarn iznenada je dobio ideju da snimi plastičnu plažu. Ovakva zamisao ubrzo je rezultirala sa 16 pesama, a mnogi ne spore da je u pitanju najbolji Gorilaz album. Slagali se s tim ili ne, ostaje sigurno da sa pesmama kao što su ,,Rhinestone Eyes”, ,,Empire Ants” i  ,,On Melancholy Hill” možete zamisliti savršenu evokaciju leta, prepunu nesvakidašnjih muzičkih rešenja koja krase ovo živopisno delo.

6. Mac DeMarco – Salad Days (2014)

Nema se šta posebno dodati za ovaj sada već svima dobro poznati album, osim možda da se izraz ,,salad days” odnosi na bezbrižni period idealizma i mladosti, što dodatno pocrtava osnovno raspoloženje pesama, lagodno i oslobođeno opterećujućih simbola. Ne bi nas začudilo da ga je DeMarko snimio u lanenoj košulji, okružen šarenim cvećem ili tako nešto. Od pesama, izdvajamo ,,Chamber Of Reflection” i ,,Goodbye Weekend”.

7. Buena Vista Social Club – Buena Vista Social Club (1997)

Kad smo već kod letnjih lanenih košulja… Buena Vista predstavlja jedno od onih ostvarenja koja se sa lakoćom uklapaju u letnje vreme, pogotovo ako sedite u nekoj bašti i potencijalno zamišljate da ste u Havani. Sa kojom god pesmom zaplesali, nećete pogrešiti, jer to je ono što karakteriše ovaj album: smisao jedinstva, nenametljive pažnje i lagodne lakoće postojanja, koja vas prati i smeši vam se u hodu.

Čak i ako poput mene niste naročito ludi za letom, složićete se da fantaziranje uz prijatne muzičke asocijacije i nije tako loše. Inšalah, eto dovoljnog podsticaja da se preslušaju novi albumi… A o ostalom, uz mnogo ljubavi – nekom drugom prilikom.

Autor: Stefan Čizmić

Najnovije