Mladi i mediji

Mladi i mediji

Nagrađeni najbolji medijski radovi na Akademiji novinarstva ,,Mladi i mediji“

Nagrađeni najbolji medijski radovi na Akademiji novinarstva ,,Mladi i mediji“

U državi u kojoj su istraživački novinari sve više ,,izloženi uznemiravanju, zastrašivanju i nasilju od strane vlasti i provladinih grupa“ (Izveštaj Freedom House-a o Srbiji za 2022. godinu) i gde fizički napadi na novinare, klevete i različiti i svakodnevni pritisci postaju sastavni deo njihove profesije, od suštinske je važnosti posvetiti pažnju mladim novinarima i motivisati ih da se, upkos trenutnoj situaciji, bave ovim poslom.

Mladi novinari, osim što imaju prilku da kroz svoj rad predstave perspektive i potrebe svoje generacije, da istražuju i ističu važna pitanja o kojima se možda nedovoljno izveštava, šire posmatrano doprinose raznovrsnosti medijskog pejzaža i omogućavaju bolje razumevanje potreba i interesa mlade publike, što u krajnjoj liniji osigurava inkluzivnost i participaciju u demokratskom procesu.

Polaznici i polaznice Akademije novinarstva 2023. (FOTO: BOŠ)

Imajući u vidu vitalni značaj slobodnih i nezavisnih medija u procesu demokratizacije društva, Beogradska otvorena škola pod okriljem projekta ,,Mladi i mediji za demokratski razvoj“ pokrenula je 2022. godine Akademiju novinarstva, koja je uspešno sprovedena drugu godinu zaredom.

Tamara Todorović i Đorđe Jokić, prvoplasirani (FOTO: BOŠ)

Za najbolje ovogodišnje završne radove Akademije proglašeni su tekst Đorđa Jokića ,,Vredi li plakati za prosutim mlekom“ (objavljen u NIN-u, 25. maja, str. 28), rađen uz mentorstvo Milana Ćulibrka i istraživačka priča Tamare Todorović ,,Kiparski papiri i niška posla“ koju je pisala uz mentorsku podršku Dragane Pećo.

Vredne novčane nagrade obezbeđene su i za još šest polaznika i polaznica koji su tokom mentorskog rada sa istaknutim novinarima i novinarkama napisali ili snimili najbolje medijske sadržaje. Nagrade su dodeljene na završnom sastanku koji je održan na Ubu od 17. do 19. maja. Tokom tri dana učesnici i učesnice imali su priliku da razgovaraju i druže se sa Radetom Đurićem, pravnikom NUNS-a, koji je govorio o bezbednosti novinara, sa Jelenom Zorić, novinarkom BIRN-a i nedeljnika Vreme od koje su čuli više o izazovima u istraživačkom novinarstvu. Naposletku, Dragoljub Draža Petrović, glavni i odgovorni urednik dnevnog lista ,,Danas“ na ovogodišnjem završnom događaju Aakdemije novinarstva održao je sesiju pod nazivom ,,Mediji: juče, danas, sutra“.

 

Jelena Zorić, novinarka BIRN-a i nedeljnika Vreme (FOTO: BOŠ)

Akademija novinarstva je obrazovni program koji za cilj ima, stručno usavršavanje i produbljivanja znanja novinara i novinarki, ali i to da se putem njihove edukacije poboljša rad medija iz kojih dolaze, unapredi održivost medija i podstakne umrežavanje. Konačno, ovakva podrška mladim novinarima, koja će se i ubuduće nastaviti, razvija novinarsku profesiju ključnu za informisanje građana i kritičko razmišljanje, što predstavlja osnove jednog demokratskog društva.

Izvor i FOTO: BOŠ
Galerija fotografija: OVDE

Najnovije