Mladi i mediji

Mladi i mediji

Predstavljeni rezultati na drugoj godini programa ,,Mladi i mediji za demokratski razvoj“

Predstavljeni rezultati na drugoj godini programa ,,Mladi i mediji za demokratski razvoj“

Sadržaji koje domaći mediji plasiraju najčešće nisu prilagođeni mladima, a kada o njima izveštavaju u najvećem broju slučajeva to rade u negativnom svetlu. To pokazuje i poslednji izveštaj Krovne organizacije mladih ,,Mladi u medijskom ogledalu“, u kome se navodi da se najveći broj sadržaja o mladima ticao teme njihove bezbednosti, prvenstveno zbog izveštavanja o kriminalu i zločinima, dok se o bezbednosti mladih u afirmativnom smislu izveštavalo vrlo retko.

Sa druge strane, mediji i medijski radnici u Srbiji nalaze se u vrlo nepovoljnom položaju, jer prema rezultatima izveštaja Reportera bez granica iz 2022. godine naša zemlja beleži najveći pad po indeksu slobode medija u regionu EU i Balkana. Istraživački novinari suočavau se sa skoro svakodnevnim pritiscima, ucenama, napadima i pretnjama (izveštaj Freedom House-a za prošlu godinu), a pravosuđe na takve slučajeve sve češće ostaje nemo.

Kako bi smanjio jaz između medija, naročito u loklanim sredinama i mladih iz tih sredina, program ,,Mladi i mediji za demokratski razvoj“ već drugu godinu zaredom sprovodi se kako bi podstakao ove dve grupacije da u partnerstvima aktivno doprinose promovisanju demokratskih vrednosti, vladavine prava i ljudskih prava, a posebno u svojim lokalnim zajednicama. Cilj je da zajedničkim snagama doprinese jačanju demokratske prakse, vrednostima vladavine zakona i ljudskih prava u našoj zemlji, kroz izveštavanje nezavisnih medija i aktivizam OCD za mlade.

Završni sasatanak partnera (FOTO: BOŠ)

Nakon devet meseci sprovođenja projekata, partneri na programu ,,Mladi i mediji za demokratski razvoj" sastali su se na završnom događaju u Beogradu kako bi predstavili ključna dostignuća na projektima koje su u proteklim mesecima realizovali. Ovaj trodnevni događaj, koji je održan od 9. do 11. maja, predstavljao je i priliku za evaluaciju rada na programu, ocenjivanje saradnje sa partnerskom OCD ili partnerskim medijom, BOŠ timom i svaki od segmenata programa pojedinačno.

Stefan Janjić, FakeNews tragač (FOTO: BOŠ)

S obzirom na to da svaki od ovih susreta sadrži i komponentu unapređivanja kapaciteta partnera, odžane su i tri radionice na temu izveštavanja medija o mladima, strateškog planiranja i prikupljanja sredstava i fundraising-a. O ovim temama govorili su Stefan Janjić, iz FakeNews tragača i savetnik za javne politike Beogradske otvorene škole, Vladimir Pavlović.

Najnovije